Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 92

Wątek: Powstrzymajcie mnie przed kupnem 1D :)

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    jasne, że wolniej niż w samo południe. Tak samo na 1D, 5D i 40D. Jak wycelowałeś w coś z kontrastem to poszło w miarę szybko toto, ale jajek nie urywało.
    No własnie u mnie 20D + 10-22 ustawiało nawet w ciemnościach błyskwicznie jak w południe. Podejrzewam, ze miałem felerny zestaw
    Bo inne zestawy jakie miałem zachowywały/zachowują się już naturalnie, czyli tak jak u innych

LV to nie fotografia ;-)
    Polecam zabawę ze szkłem pokroju tilt-shift, czy w zasadzie czymkolwiek wieczorkiem, na statywie
    yyyy T-S i statyw to nie fotografia ;-)

Już nie mam 1D, niemniej jednak dzisiaj sobie robiłem testy szkiełka, ISO6400 bodajże, f/1,2 i t~60, dawało radę przy odrobinie wprawy (celowaniu w kontrasty )
    No, ale juz reporteri w takich warunkach nie zrobisz. To raczej daje rade, ale do statycznych scen.
    Cytat Zamieszczone przez krisv740
    nie bardzo wiem (i rozumiem) co to za porównanie pracy af na dwóch różnych szkłach (10-20 i 16-35)
    z tego wynika (porównania) , że af w 20d jest lepszy niż w 50d....!
    Porównywałem też 20D+16-35 vs 1Ds+16-35. I tutaj także 20D było lepsze, może nie aż tak, ale jednak. Pisałem o 10-22, bo chciałem w teście zachować odległość od punktu ostrzenia. Wiadomo ze 20D+16-35 ma łatwiej bo punkt na ktory ostrze jest wiekszy....Tak czy siak, najlepszy tandem jaki mialem w zyciu to 20D+10-22. zadne 1Dmk3 nawet nie dawało rady jeśli chodzi o szybkość ustawienia ostrości.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Podepne sie tutaj:
    - chodzi mi o backup na druga karte w 1d mkII - jak rozumiem wchodzi tam cf i sd?
    Czy sdhc bedzie dzialala? Bo jak czytam to uzadzenie musi czytac sdhc zeby uzyc sdhc, a z kartami sd (z dostepem) jest nieciekawie. Jak duze karty mozna uzywac w 1dmkii?

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

1dmkII czyta karty SDHC na pewno do 8GB bo taką miałem w korpusie zamontowaną.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    1dmkII czyta karty SDHC na pewno do 8GB bo taką miałem w korpusie zamontowaną.
    Ok, dzieki xsardas.
    A orientacyjnie ile wejdzie raw'ow/jpg na 8gb z 1d mk2?

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Kartę oddałem niestety ale jak dobrze pamiętam to około 700 RAWów.

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Podpinam się pod wątek. Mam 50D, jest okazja na 1D Mk III w dobrej cenie i pewnego źródła (aparat znam od "urodzenia"). Pytanie tylko czy jest sens wymieniać. Ja jestem w 80% za wymianą na jedynkę, ale może mnie przekonacie, że bez sensu. Dodam, że jestem zawodowym, gazetowym pstrykaczem, zdjęcia robię codziennie i z tego się w 100% utrzymuję.

Domyślnie

No jeżeli mówisz o Mark 3, a nie 2, to ja bym się nawet sekundy nie zastanawiał tylko kupował.

Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Tak, Mark III. Problem jest taki, że dom buduję i każdy grosz się liczy, a przy wymianie to koło 5 000zł znowu by trzeba na puszkę przeznaczyć. Odpycha mnie jedynie badziewny wyświetlacz, ale to koniec końców pierdoła jest.

Domyślnie

Nie wiem jaki jest w 50D, ale do czego Ci ten wyświetlacz potrzebny? Nie przesadzajmy.
    5000 przy odsprzedaży 50D? Myślałem, że to lepiej wyjdzie. Jeżeli pracujesz na tym sprzęcie to ja bym się nie zastanawiał. To trochę jak wybór drzwi wejściowe vs 1D3. Wiadomo, że 1D3, a za drzwi można folie dać bo lato idzie

Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Może 5000zł trochę przesadziłem. Jeśli nie najgorzej sprzedam 50D i trochę zbiję z ceny z 1D to będzie mniej. Wyświetlacz się przydaje, żeby ostrość ocenić, a i co się okazuje już z drugiego źródła mi mówią, żeby balansu bieli na wyświetlaczu 1D też nie oceniać, bo nie jest miarodajny i rzeczywisty.

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów