"dzielnie" tzn. ustawiają, ale chwile schodzi czy ustawiają tak błyskawicznie, ze nie czuc roznicy jakby to bylo w poludnie?

jasne, że wolniej niż w samo południe. Tak samo na 1D, 5D i 40D. Jak wycelowałeś w coś z kontrastem to poszło w miarę szybko toto, ale jajek nie urywało.

Dynamiczne to na SERVO? Czy OS ale przy szybkich zmianach kadru, na zasadzie "teraz zdjecie temu panowi, a teraz ta pani po prawej dostanie fotke"?

dynamiczne raz na servo, raz na one shot. 5DII musi czasem pomyśleć, a w czasie kiedy on myśli, marek może zrobić*20 zdjęć w seri

LV to nie fotografia ;-)

Polecam zabawę ze szkłem pokroju tilt-shift, czy w zasadzie czymkolwiek wieczorkiem, na statywie

Moim zdaniem nie ma tutaj roznicy jaka jast przyslona, o ile jest minimum 2.8 i krzyzowe dzialaja jak nalezy. W trakci ostrzenia i tak jest otwarta na maxa wiec swiatla wpada tyle samo.

Kiedys porownywalem 20D+10-22 vs 1Ds2+16-35 i moim zdaniem 20D zdecydowanie szybciej ustawial ostrosc w calkowitach ciemnosciach. Porownyalem tez to samo 1Ds2 z 1D3 i roznicy w szybkosci ustawienia AF nie zauwazylem. To samo 1Ds2 porownane z innym 1Ds2 nie wykazalo przewagi zadnego z nich. Wniosek? 20D najlepsze ;-)
Choc podejrzewam, ze moze chodzic o precyzje i to ustawione w puszkach jedynkowych jest prawie ze 100% pewne ze bedzie ostre. Pewnie dlatego dluzej wzglega z potwierdzeniem ostrosci.

A co do 5D2 to tez ostatnio porownywalem i na centrlanym napewno nie jest wolniejsze (ale porownanie robilem w jakis ludzkich warunkach, f/4 1/80s, ISO 1000). Rzeklbym ze co ktorys strzal mialem wrazenie ze moze nawet 5D2 jest szybsze.

Już nie mam 1D, niemniej jednak dzisiaj sobie robiłem testy szkiełka, ISO6400 bodajże, f/1,2 i t~60, dawało radę przy odrobinie wprawy (celowaniu w kontrasty )