Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 92

Wątek: Powstrzymajcie mnie przed kupnem 1D :)

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ja w sumie sie wypowiem. Mialem 1DIIN przez jakis czas, jako drugie body, sprzedalem, bo mnie sytuacja do tego zmusila poczatkowo, pozniej zdecydowalem o zamianie na 50L. I powiem tak, co do calej serii 1.

1D to aparat typowo reporterski, co nie bedzie niczym zaskakujacym. Nie podoba mi sie obrazek z niego, jest brzydki, co tu duzo mowic. Sam aparat jest cacy, ma cudna ergonomie, autofokus, karabinek, ale po prostu obrazek z niego jest sredni. W stosunku do 40D jest podobny, tylko obiektywy sa nieco "normalniejsze", jednak w stosunku do 5D jest miazga.

Wroce do tej serii jeszcze, mam nadzieje ze niedlugo, ale juz do Ds. Nie ma ultraszybkiego czaka-czaka, niemniej jednak przy calej swojej masie reporterskich zalet (dzialanie i obsluga AF, ergonomia (z 24-70L i 430EX jest o wiele wygodniejszym korpusem) i swoim naswietlaniem (guzik FEL), w polaczeniu z obrazkiem z pelnej klatki, bedzie cudo. A w porownaniu do 1DIIN w dobrym stanie, to okolo 2 kafelkow roznicy. Da sie przezyc, ze dwie porzadne chalturki sie zrobi i bedzie.

W 1D wkurzalo mnie to, ze nie bylo pod niego obiektywow o fajnych zakresach - 17-40 za waski na szeroki kat i za szeroki na podstawowe szklo, 24-70, swoja droga moje ulubione szklo z nim jest fajne, ale brak naprawde szerokiego kata meczy), stalki, moze nie mialem cudownie dopasowanych pod to body, ale lepiej mi sie pracuje na FF i cropie 1,6 z moimi obiektywami.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Mialem 350D, 30D i bawilem sie 50D aktualnie mam 1DmkII i obrazek nie jest wcale brzydki. Przez to ze AF zawsze trafia w punkt nawet w kiepskich warunkach fotki sa ostre. Crop 1.3 na matrycy 8mpx daje ladny, szczegolowy obrazek. Fakt to nie jest pelna klatka i zapewne nie ma co porownywac ale nie zgodze sie, ze 1D robi kiepskie zdjecia.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Mialem 350D, 30D i bawilem sie 50D aktualnie mam 1DmkII i obrazek nie jest wcale brzydki. Przez to ze AF zawsze trafia w punkt nawet w kiepskich warunkach fotki sa ostre. Crop 1.3 na matrycy 8mpx daje ladny, szczegolowy obrazek. Fakt to nie jest pelna klatka i zapewne nie ma co porownywac ale nie zgodze sie, ze 1D robi kiepskie zdjecia.
    Kiepskie zdjecia moze robic fotograf tylko ;p

Generalnie, mając gorsze szkiełka, marek będzie dawać żyletę na fest, niemniej jednak przy lepszej optyce, więcej pikseli oznacza tylko i wyłącznie przyrost w detalach. To fantastyczne body, tylko trochę niefortunnym jest fakt, że brak na niego systemowego UWA z prawdziwego zdarzenia (jest S12-24 i 10-20), no i troszkę brakuje standard-zoom'a. Przynajmniej mi brakowało
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Pytanie z ciekawości. Jak szybko ustawia się AF w kiepskich warunkach (np. 1/4s, f/2.8, ISO 3200)? Czy możliwe jest poprostu przyłożenie aparatu do oka i wciśniecie spustu do końca ze zrobieniem zdjęcia czy jednak potrzeba np 0.5-1.5sekundy na ustawienie ostrości? Powiedzmy na jakiś normalny przedmiot. Test szachownicy mnie nie interesuje. Może tez porównanie do np. 5DII na centralnym czy xxD..

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Pytanie z ciekawości. Jak szybko ustawia się AF w kiepskich warunkach (np. 1/4s, f/2.8, ISO 3200)? Czy możliwe jest poprostu przyłożenie aparatu do oka i wciśniecie spustu do końca ze zrobieniem zdjęcia czy jednak potrzeba np 0.5-1.5sekundy na ustawienie ostrości? Powiedzmy na jakiś normalny przedmiot. Test szachownicy mnie nie interesuje. Może tez porównanie do np. 5DII na centralnym czy xxD..
    W takich warunkach nie ustawiam ostrości na AF. Ale z tego co patrzyłem, w słabych warunkach wszystkie trzy dzielnie ustawiają ostrość. Gorzej, jak nie ma się o co zaczepić punktem AF, wtedy wszystkie trzy mi mielą silniczkiem. Największe różnice wychodzą jednak podczas dynamicznego focenia, w 5D się trzeba jednak nieco na starać żeby wyszło ostro, w 40D szybkość jest baaardzo podobna, tylko rozmieszczenie punktów AF jest lepsze.

Z doświadczenia powiem, że najszybszą metodą ustawienia ostrości w takich warunkach, jest... MF i live view na 10x

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta

przy f1.8 sprawdzalem ( jak pamietam ) 5d vs 1dmkII , zostane pewnie zlinczowany ale na srodkowym jak dla mnie 5d o dziwo szybciej ustawialo , a jesli juz to roznicy nie uswiadczylem ( sprawdzalem tylko srodkowy zeby miec wlasnie porownanie )
    no comment...

Bywalec Awatar BRS
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amok Zobacz posta
    ogółem to na przyszłość strzelałbym na 1d mk2

co to jest patrząc przyszłościowo 4mpx?
    może i kolory itp. -OK

ale coś większego niż A4 to koniec...

No chyba, że ktoś robi zdjęcia do internetu :sic!: to może sobie kupić tanią jedynkę
    a przygotowaywales do druku w indesign czy poprostu jpg i lab?
    ja jakos z 20d i 40d a2 robie bez problemow plus banery...
    z 8mpix (20d) po przygotowaniu jakos dalo sie zrobic bilboardy
    (dziewczyny robione osobno)
    ...............................................co niezmienia faktu ze 5d mk2
    jest w planie wieloletnim hehe
    Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
    http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Ale z tego co patrzyłem, w słabych warunkach wszystkie trzy dzielnie ustawiają ostrość.
    "dzielnie" tzn. ustawiają, ale chwile schodzi czy ustawiają tak błyskawicznie, ze nie czuc roznicy jakby to bylo w poludnie?

Największe różnice wychodzą jednak podczas dynamicznego focenia, w 5D się trzeba jednak nieco na starać żeby wyszło ostro, w 40D szybkość jest baaardzo podobna, tylko rozmieszczenie punktów AF jest lepsze.
    Dynamiczne to na SERVO? Czy OS ale przy szybkich zmianach kadru, na zasadzie "teraz zdjecie temu panowi, a teraz ta pani po prawej dostanie fotke"?

Z doświadczenia powiem, że najszybszą metodą ustawienia ostrości w takich warunkach, jest... MF i live view na 10x
    LV to nie fotografia ;-)

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci
    przy f1.8 sprawdzalem ( jak pamietam ) 5d vs 1dmkII , zostane pewnie zlinczowany ale na srodkowym jak dla mnie 5d o dziwo szybciej ustawialo , a jesli juz to roznicy nie uswiadczylem ( sprawdzalem tylko srodkowy zeby miec wlasnie porownanie )
    Moim zdaniem nie ma tutaj roznicy jaka jast przyslona, o ile jest minimum 2.8 i krzyzowe dzialaja jak nalezy. W trakci ostrzenia i tak jest otwarta na maxa wiec swiatla wpada tyle samo.

Kiedys porownywalem 20D+10-22 vs 1Ds2+16-35 i moim zdaniem 20D zdecydowanie szybciej ustawial ostrosc w calkowitach ciemnosciach. Porownyalem tez to samo 1Ds2 z 1D3 i roznicy w szybkosci ustawienia AF nie zauwazylem. To samo 1Ds2 porownane z innym 1Ds2 nie wykazalo przewagi zadnego z nich. Wniosek? 20D najlepsze ;-)
    Choc podejrzewam, ze moze chodzic o precyzje i to ustawione w puszkach jedynkowych jest prawie ze 100% pewne ze bedzie ostre. Pewnie dlatego dluzej wzglega z potwierdzeniem ostrosci.

A co do 5D2 to tez ostatnio porownywalem i na centrlanym napewno nie jest wolniejsze (ale porownanie robilem w jakis ludzkich warunkach, f/4 1/80s, ISO 1000). Rzeklbym ze co ktorys strzal mialem wrazenie ze moze nawet 5D2 jest szybsze.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"dzielnie" tzn. ustawiają, ale chwile schodzi czy ustawiają tak błyskawicznie, ze nie czuc roznicy jakby to bylo w poludnie?

jasne, że wolniej niż w samo południe. Tak samo na 1D, 5D i 40D. Jak wycelowałeś w coś z kontrastem to poszło w miarę szybko toto, ale jajek nie urywało.

Dynamiczne to na SERVO? Czy OS ale przy szybkich zmianach kadru, na zasadzie "teraz zdjecie temu panowi, a teraz ta pani po prawej dostanie fotke"?

dynamiczne raz na servo, raz na one shot. 5DII musi czasem pomyśleć, a w czasie kiedy on myśli, marek może zrobić*20 zdjęć w seri

LV to nie fotografia ;-)

Polecam zabawę ze szkłem pokroju tilt-shift, czy w zasadzie czymkolwiek wieczorkiem, na statywie

Moim zdaniem nie ma tutaj roznicy jaka jast przyslona, o ile jest minimum 2.8 i krzyzowe dzialaja jak nalezy. W trakci ostrzenia i tak jest otwarta na maxa wiec swiatla wpada tyle samo.

Kiedys porownywalem 20D+10-22 vs 1Ds2+16-35 i moim zdaniem 20D zdecydowanie szybciej ustawial ostrosc w calkowitach ciemnosciach. Porownyalem tez to samo 1Ds2 z 1D3 i roznicy w szybkosci ustawienia AF nie zauwazylem. To samo 1Ds2 porownane z innym 1Ds2 nie wykazalo przewagi zadnego z nich. Wniosek? 20D najlepsze ;-)
    Choc podejrzewam, ze moze chodzic o precyzje i to ustawione w puszkach jedynkowych jest prawie ze 100% pewne ze bedzie ostre. Pewnie dlatego dluzej wzglega z potwierdzeniem ostrosci.

A co do 5D2 to tez ostatnio porownywalem i na centrlanym napewno nie jest wolniejsze (ale porownanie robilem w jakis ludzkich warunkach, f/4 1/80s, ISO 1000). Rzeklbym ze co ktorys strzal mialem wrazenie ze moze nawet 5D2 jest szybsze.

Już nie mam 1D, niemniej jednak dzisiaj sobie robiłem testy szkiełka, ISO6400 bodajże, f/1,2 i t~60, dawało radę przy odrobinie wprawy (celowaniu w kontrasty )

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

nie bardzo wiem (i rozumiem) co to za porównanie pracy af na dwóch różnych szkłach (10-20 i 16-35)
    z tego wynika (porównania) , że af w 20d jest lepszy niż w 50d....!

ja z kolei robiłem porównanie na 28-135 i 70-200/2.8 (ale zamiennie na 50d i 1dmkII) w identycznych (bardzo złych warunkach - światło sztuczne) i jedynak deklasowała 50d . tam gdzie łapałem praktycznie bez problemu ostrość jedynką, 50d w ogóle nie mogła złapać ostrości....

ech te testy...
    podam jeszcze jeden przykład; 70-200+tc2.0 kenko - 1d ustawia ostrość w ciemnych pomieszczeniech (ale bez przesady) , 50d nawet na wolnym powietrzu, przy 1/160 iso 800 i f7.1 ma problem (czasami - w ciemniejszych partiach)
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów