To ja w sumie sie wypowiem. Mialem 1DIIN przez jakis czas, jako drugie body, sprzedalem, bo mnie sytuacja do tego zmusila poczatkowo, pozniej zdecydowalem o zamianie na 50L. I powiem tak, co do calej serii 1.
1D to aparat typowo reporterski, co nie bedzie niczym zaskakujacym. Nie podoba mi sie obrazek z niego, jest brzydki, co tu duzo mowic. Sam aparat jest cacy, ma cudna ergonomie, autofokus, karabinek, ale po prostu obrazek z niego jest sredni. W stosunku do 40D jest podobny, tylko obiektywy sa nieco "normalniejsze", jednak w stosunku do 5D jest miazga.
Wroce do tej serii jeszcze, mam nadzieje ze niedlugo, ale juz do Ds. Nie ma ultraszybkiego czaka-czaka, niemniej jednak przy calej swojej masie reporterskich zalet (dzialanie i obsluga AF, ergonomia (z 24-70L i 430EX jest o wiele wygodniejszym korpusem) i swoim naswietlaniem (guzik FEL), w polaczeniu z obrazkiem z pelnej klatki, bedzie cudo. A w porownaniu do 1DIIN w dobrym stanie, to okolo 2 kafelkow roznicy. Da sie przezyc, ze dwie porzadne chalturki sie zrobi i bedzie.
W 1D wkurzalo mnie to, ze nie bylo pod niego obiektywow o fajnych zakresach - 17-40 za waski na szeroki kat i za szeroki na podstawowe szklo, 24-70, swoja droga moje ulubione szklo z nim jest fajne, ale brak naprawde szerokiego kata meczy), stalki, moze nie mialem cudownie dopasowanych pod to body, ale lepiej mi sie pracuje na FF i cropie 1,6 z moimi obiektywami.