Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 92

Wątek: Powstrzymajcie mnie przed kupnem 1D :)

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Nie chce mi się szukać w którym wątku, ale sam w nim pisałeś, że jak ci nie starcza światła, to "dopalasz lampą".
    To po co te rady?
    kolega dopali lampą i nie będzie szumów...
    Tak, dopalam ale lepiej jest miec lepsze niz gorsze ISO Rady po to, zeby pytajacy wiedzial na czym stoi. Moze on akurat nie korzysta z lampy..
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    ja Ci powiem szczerze, ze robilem 350D kilka slubow u znajomych i jeden chrzest. Mialem 1 body, ale gdy przeczytalem jak to wszyscy kupuja 2gie zapasowe w celu bezpieczenstwa sam teraz mam stracha. Musze jednak przyznac, ze masz racje i lepiej miec druga puche w torbie. 1D szumi powyzej iso 400 wiec na tego typu imprezy to raczej tak srednio sie przyda. Jakbys mial 20D (mozna kupic za ok 900zl) to juz by bylo znacznie lepiej
    Sam zastanawiam sie czy szprzedawac swoje 350D. W sumie to bardzo fajny backup jak nie ma innego.
    wiesz... ja przez 2 lata klepałem śluby znajomych Pentaxem DL.... nie myślałem nawet o backupie. Pomysł zapasowej puszki zrodzil się jak zobaczyłem nikona któremu bagnet został na body i fotograf wpadł w panikę część ślubu doklepałem swoim sprzętem mimo że byłem gościem i nie planowałem focić... a on w tym czasie szukał znajomych żeby mu pożyczyli puszkę.... po tej akcji zamiast kupować zapas wpadłem na pomysł zmiany systemu i kupiłem 40D... wtedy nowość :P a pentax robił za zapasowego... dojrzałem z czasem do myśli że pentaxa trzeba jednak odsprzedać i dokupiłem 500D. Teraz nie wyobrażam sobie iść na imprezę bez zapasu. Powiem tak.... jeżeli nic się nie dzieje to wydatek wydaje się zbędny na 2 puszkę... ale w momencie awarii jak ktoś zarabia w ten sposób albo nie chce zepsuć znajomym ważnego dnia wybieranie się z 1 puszką jest trochę niebezpieczne. Jednak ślubu nikt nie zatrzyma bo fotograf leci po aparat do kumpla. A co do szkiełek.... to wiadomo ze wolałbym za ta kasę z 500D wziąć eLeczkę... ale niestety musi poczekać trochę.

Co do 1D to oczywiście popieram towarzyszy że już nie ten moment na zabytek jako kopia zapasowa... 1DMKII to co innego ... no ale też inna cena... a wiadomo - nikt nie kupuje jedynki żeby robić 5000 fotek na rok... więc przebiegi też bywają gigantyczne w tych zabawkach
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Tak, dopalam ale lepiej jest miec lepsze niz gorsze ISO Rady po to, zeby pytajacy wiedzial na czym stoi. Moze on akurat nie korzysta z lampy..
    ... zwłaszcza że zabawki nowsze mają naprawdę użyteczne wyyyysokie ISO - w 350D ISO 800 myślę szumi bardziej niż 3200 w 500D... a 1D .... to wiadomo... nie ta konstrukcja
    Ostatnio edytowane przez Bart3k ; 15-04-2010 o 23:18 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta
    wiesz... ja przez 2 lata klepałem śluby znajomych Pentaxem DL.... nie myślałem nawet o backupie. Pomysł zapasowej puszki zrodzil się jak zobaczyłem nikona któremu bagnet został na body i fotograf wpadł w panikę część ślubu doklepałem swoim sprzętem mimo że byłem gościem i nie planowałem focić... a on w tym czasie szukał znajomych żeby mu pożyczyli puszkę.... po tej akcji zamiast kupować zapas wpadłem na pomysł zmiany systemu i kupiłem 40D... wtedy nowość :P a pentax robił za zapasowego... dojrzałem z czasem do myśli że pentaxa trzeba jednak odsprzedać i dokupiłem 500D. Teraz nie wyobrażam sobie iść na imprezę bez zapasu. Powiem tak.... jeżeli nic się nie dzieje to wydatek wydaje się zbędny na 2 puszkę... ale w momencie awarii jak ktoś zarabia w ten sposób albo nie chce zepsuć znajomym ważnego dnia wybieranie się z 1 puszką jest trochę niebezpieczne. Jednak ślubu nikt nie zatrzyma bo fotograf leci po aparat do kumpla. A co do szkiełek.... to wiadomo ze wolałbym za ta kasę z 500D wziąć eLeczkę... ale niestety musi poczekać trochę.

Co do 1D to oczywiście popieram towarzyszy że już nie ten moment na zabytek jako kopia zapasowa... 1DMKII to co innego ... no ale też inna cena... a wiadomo - nikt nie kupuje jedynki żeby robić 5000 fotek na rok... więc przebiegi też bywają gigantyczne w tych zabawkach
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

... zwłaszcza że zabawki nowsze mają naprawdę użyteczne wyyyysokie ISO - w 350D ISO 800 myślę szumi bardziej niż 3200 w 500D... a 1D .... to wiadomo... nie ta konstrukcja
    Ja zdaje sobie z tego psrawe i nie musisz mi tego tłumaczyć jednak ja to robiłem okazjonalnie, teraz kiedy chciałbym iść w stronę zarobków to bez drugiej puchy sie nie ruszę

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fleder Zobacz posta
    Witam,

Wiem, że jest to dość leciwy sprzęt, ale jedynka to jedynka.
    Moja prośba - czy moglibyście mi pomóc i wymienić największe wady 1D? Czytałem o szumach przy ISO > 400, tylko 4,5mpix, prądożerności... co jeszcze?
    A główne zalety?
    Ja cie odwodzić od zakupu nie będę bo... sprzedaje 1D
    Owszem aparat ma trochę wad, ale jeśli sie postarasz to odwdzieczy się przepięknymi zdjęciami. Ja miałem 40d i sprzedałem własnie po nabyciu 1D.

pozdrawiam
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

dla mnie sporym argumentem aby nie kupowac 1D jest po prostu brak matrycy CMOS... no i malutka rozdzielczość-w zasadzie można nazwać internetowa...

no ze dziadek to akurat wiadomo
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amok Zobacz posta
    dla mnie sporym argumentem aby nie kupowac 1D jest po prostu brak matrycy CMOS...

Czytałeś, czy piszesz z doświadczenia?
    Akurat w 1d matryca CCD zbiera liczne pochwały za super kolorki.
    Mnie osobiście oddanie kolorystyki skóry o wiele bardzo sie podoba w 1d niz np w 40d

no i malutka rozdzielczość-w zasadzie można nazwać internetowa...
    Dobre
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justanimage Zobacz posta
    Ja cie odwodzić od zakupu nie będę bo... sprzedaje 1D
    Owszem aparat ma trochę wad, ale jeśli sie postarasz to odwdzieczy się przepięknymi zdjęciami. Ja miałem 40d i sprzedałem własnie po nabyciu 1D.

pozdrawiam
    ....tez mialem, sprzedalem.....i zaluje

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerzy M Zobacz posta
    ....tez mialem, sprzedalem.....i zaluje
    Sprzedałeś 40d czy 1d??
    5D, stałki, zoomy

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

A czy pozbylibyście się 40D na rzecz 1d mkII?
    5D, stałki, zoomy

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fleder Zobacz posta
    A czy pozbylibyście się 40D na rzecz 1d mkII?
    ja nawet 50D na rzecz 1d mk2

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów