2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape
No oprócz wad które wymieniłeś to jeszcze brak wsparcia dla ETTLII
Jeśli miałbym to co ty w stopce to poczynił bym następujące kroki
50/1.8 sprzedał dołożył 600-700zł i cieszył się z 50/1.4 .
Sprzedał bym to 70-210 1000zł byś za nie dostał, zostaje Ci jeszcze 1000, dołożył bym go i kupił 70-200/4 L.
Chyba że koniecznie masz mieć drugie body, to kupił bym za 1700zł drugą 40DAle w/g mnie najpierw szkła potem body, także pierwsza droga jest mi bliższa, możesz też kombinować żeby wszystkie szkła na stałki wymienić, zamiast 70-210 np. 85/1.8 50/1.8 na 50/1.4, zostaje Ci do dokupienia coś długiego, bo tamrona na szerokim bym zostawił ze względu na brak ciekawych stałek pod cropa.
Albo odłóż tą kase, i zbieraj na 5d
1D bym nie kupił, kiedyś chciałem ale b.szybko mi przeszło.
rada ciekawa... ale niestety są sytuacje gdzie psychika działa lepiej jak masz 2 body... wyobrażasz sobie robić ślub/komunię znajomego i nie mieć backupu?? Ja ostatnio miałem własnie taki dylemat 70-200L czy zapasowa puszka.... wygrał rozsądek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... a że akurat dopadłem 500D w cenie używanej 30stki to zaczałem się bawić w filmowanie... swoja drogą nie myślałem że kręcenie filmów lustrzanką z najniżsej półki daje tyle frajdy... kamery 3CCD odpadają przy tej zabawce
Ostatnio edytowane przez Bart3k ; 15-04-2010 o 20:49 Powód: Automerged Doublepost
Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48
piszesz "Powstrzymajcie mnie przed kupnem 1D" to ja podam jeden argument: twoje obiektywy są warte tego by je doinwestować - tu widzę pole do działania a body już masz. Jeżeli natomiast sprawi ci większą frajdę używanie dwóch puszek i 3 średnich szkieł to twój wybór
![]()
nx100
roshuu - oczywiście że szkło to podstawa... ale czasami trzeba wybrać niestety nie sercem a rozsądkiem
allxages - ja np nie mam nikogo chętnego do pożyczenia mi puszki.... może za często nie robie takich imprez ale nie wyobrażam sobie bez backupu iść na imprezę... zwłaszcza że widziałem już zerwane szkła u fotografów na weselach i wiem co przeżywali.
Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48
No to ja ci powiem że robiłem chrzest bez backupu jestem hardkorem ? :> Napisałem że widze 3 drogi i w żadnej nie ma 1D. Załóżmy że padnie Ci 40D na ślubie i co wyciągniesz tego dziadka z torby i będziesz pstrykał na iso 1600 ? Powodzenia ;p Chyba że to ma być taka ziarnistość jak na analogach to się sprawdzi, to 1d jest fajne ale przy dobrym świetle. Wolałbym na twoim miejscu dowalić w szkła a body możesz kupić nawet 350D, byle by było i chodziło.
ja Ci powiem szczerze, ze robilem 350D kilka slubow u znajomych i jeden chrzest. Mialem 1 body, ale gdy przeczytalem jak to wszyscy kupuja 2gie zapasowe w celu bezpieczenstwa sam teraz mam stracha. Musze jednak przyznac, ze masz racje i lepiej miec druga puche w torbie. 1D szumi powyzej iso 400 wiec na tego typu imprezy to raczej tak srednio sie przyda. Jakbys mial 20D (mozna kupic za ok 900zl) to juz by bylo znacznie lepiej
Sam zastanawiam sie czy szprzedawac swoje 350D. W sumie to bardzo fajny backup jak nie ma innego.
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4