Czy ktoś wie ile może mieć mm ludzkie oko dla FF.
Tak dzisiaj robiąc zdjęcia i patrząc przez wizjer zauważyłem że ok 80 mm widzę mniej więcej to samo przez wizjer co gołym okiem. Chodzi mi o skale wielkości.
Czy ktoś wie ile może mieć mm ludzkie oko dla FF.
Tak dzisiaj robiąc zdjęcia i patrząc przez wizjer zauważyłem że ok 80 mm widzę mniej więcej to samo przez wizjer co gołym okiem. Chodzi mi o skale wielkości.
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
Powiem szczerze, że zawsze byłem przekonany iż obiektyw 50 mm dla filmu 35 mm daję pole widzenia takie jakie daje ludzki wzrok. O ile o to chodziło.
EOS 33 / EOS 300 / Tamron 28-75 2.8 XR Di / kit 28-90 / Sigma 70-300 APO Macro Super II / polar HOYA HMC i trzy dekielki
bylo na forum... nie potrafie znalezc ale bylo, i chyle czola, rzeczywiscie ludzkie oko blizsze 50 mm niz 80 ale z jednym zastrzezeniem, pole widzenia ludzkiego oka to 180 stopni podczas kiedy 50 mm (oczywiscie mowa o malym obrazku bo dla sredniego i wielkiego formatu przy tym samym kacie widzenia ogniskowe beda zupelnie inne) jest to o wiele mniej... pozdro
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
dla któregokolwiek formatu, jest to jego przekątna, czyli dla małego obrazka akurat 50mm.
50x1,6=80. 30d 60d 10d 300d 350d 20d nie ma ff. dlatego napisałem 80.
czyli wynika z tego że faktycznie ok 50mm ma oko.
Zamieszczone przez Il fuoco
mialem na mysli inny "mnoznik" tzw. "obiektyw standardowy" - wymierza sie go biorac przekatna materialu ktorego uzywa sie w apraacie czyli w malym obrazku okolo 50mm w srednim formacie okolo 80mm a w wielkim formacie... to juz zalezy od zastosowanego matrialu...
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
ahamoja wiedza jeszcze tak daleko nie sięga. trza się będzie wziąć za sprawy techniczne kiedyś:P
najlatwiej jest sprawdzic na wlasnym przykladzie na jakims zoomie typu 28-75, przystawic aparat do jednego oka i krecic zoomem az powiekszenie w lewym i prawym oku bedzie takie samo![]()
nie potrafie wykonac tego cwiczeniamam w prawej matrycy tyle bad pixeli z dziwie sie po co jeszcze wogole ja mam
![]()
Witam
Kiedyś czytałem w jakiejś książce o fotografii, że jedno oko ludzkie ma pole widzenia obiektywu 50mm a dwoje oczu 28mm(chodzi o mały obrazek).
Pozdrawiam