Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: Ludzkie oko

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    pokrec oczami w lewo i w prawo zdasz sobie sprawe ze oko ludzkie to znacznie bardziej skomplikowany organ, pole widzenia jest wlasnie okolo 180 stopni, ale ostry jest tylko punkt na ktorym skupiasz wzrok, zazwyczaj jest on wielkosci dwuzlotowki, wydaje Ci sie ze ostry obszar jest wiekszy, ale to dlatego ze nie skupiasz sie na jednym miejscu,
    No co Ty, to Twoje oczy się kręcą ?

A tak na poważnie to chyba mówimy o polu widzenia jakie ma oko ludzkie w danej chwili, bo w trakcie normalnej pracy to można je porównać raczej do kamery.

Twoja galka oczna bez ustanku pracuje pozdro
    Jeśli będziesz kręcił obiektywem, to pole widzenia też będzie większe.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vbel

A tak na poważnie to chyba mówimy o polu widzenia jakie ma oko ludzkie w danej chwili, bo w trakcie normalnej pracy to można je porównać raczej do kamery.Jeśli będziesz kręcił obiektywem, to pole widzenia też będzie większe.

Pozdrawiam
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

No co Ty, to Twoje oczy się kręcą ?

A tak na poważnie to chyba mówimy o polu widzenia jakie ma oko ludzkie w danej chwili, bo w trakcie normalnej pracy to można je porównać raczej do kamery...

...Jeśli będziesz kręcił obiektywem, to pole widzenia też będzie większe.

Pozdrawiam
    gdyby tak bylo to by nas nie bylo, zjadly by nas lwy i inne drapiezniki w czasach przedfotograficznych. Oko ludzkie jest wlasnie najbardziej czule na ruch na granicy widzenia. Latwo to sprawdzic ustawiajac na monitorze 60Hz i patrzac prosto, miec z boku monitor mozna zauwazyc drganie obrazu. Znaczy ze czlowiek caly czas widzi to co sie dzieje 90 stopni na prawo i lewo.

Miasto
    Silesia

Domyślnie

no i ja niewiem gonzo o co chodzi, czy ja jakies farmazony pociskam ? toc mowie jak jest ! osso chodzi vbel ?
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Kocis. Sprawdz.
    Sprawdziłem.
    Jednak moja wypowiedź dotyczyła porównania widzenia przez wziernik z widzeniem okiem nieuzbrojonym. A ponieważ w tym przypadku odbywa się to bez udziału matrycy, to i crop nie ma zastosowania. Przynajmniej o to chodziło na samym początku dyskusji.
    Co do wpływu cropa na efekt wizualny na fotografii to zgadzam się. Choć na przykład GO nie zależy od cropa. Również crop nie spłaszcza perspektywy. Ale zdjęcia wyglądają podobnie więc nie ma się o co spierać.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no i ja niewiem gonzo o co chodzi, czy ja jakies farmazony pociskam ? toc mowie jak jest ! osso chodzi vbel ?
    Ależ ja się nie upieram, że mam rację. Poprostu napisałem to co czytałem kiedyś o fotografii. Może człowiek(jeśli znajdę autora to podeślę), który pisze i wydaje książki nie ma racji ?
    Poza tym trzeba by rozróżnić to co "widzi" oko a co mózg.
    A jeśli chodzi o szczegóły to powinniśmy w rozważaniach uwzględnić czy pole widzenia oka to rozpoznawalny obraz(węższy kąt) czy tak jak napisaliście 180 stopni czyli gra świtła i cieni, bo nie mówcie mi, że nie ruszając oczami jesteście w stanie wszystko rozpoznać w tak szerokim polu.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

... bo nie mówcie mi, że nie ruszając oczami jesteście w stanie wszystko rozpoznać w tak szerokim polu.
    Nie no pewnie ze nie, za duze winietowanie ;-)

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Ależ ja się nie upieram, że mam rację. Poprostu napisałem to co czytałem kiedyś o fotografii. Może człowiek(jeśli znajdę autora to podeślę), który pisze i wydaje książki nie ma racji ?
    Poza tym trzeba by rozróżnić to co "widzi" oko a co mózg.
    A jeśli chodzi o szczegóły to powinniśmy w rozważaniach uwzględnić czy pole widzenia oka to rozpoznawalny obraz(węższy kąt) czy tak jak napisaliście 180 stopni czyli gra świtła i cieni, bo nie mówcie mi, że nie ruszając oczami jesteście w stanie wszystko rozpoznać w tak szerokim polu.

Pozdrawiam

alez vbel ja nie twierdze ze mowisz nieprawde, chcialem sie tylko zebys rozwinal mysl bo z tego pierwszego skrawka nie wiedzialem jak sie ustosunkowac do Twojej wypowiedzi... no tak masz racje ale obiektyw tez nie ostrzy calego obrazu a jedynie jego czesc prawda? kameleon ma pole widzenia rowne prawie 360 stopniom i do tego moze ruszac galkami ocznymi niezaleznie od siebie wiec to nasze biedne 180 stopni wcale nie takie godne pozazdroszczenia

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kameleon ma pole widzenia rowne prawie 360 stopniom i do tego moze ruszac galkami ocznymi niezaleznie od siebie wiec to nasze biedne 180 stopni wcale nie takie godne pozazdroszczenia
    Zgadzam się, jeżeli przy pomiarze pola widzenia oka uwzględnimy jego ruszanie się to wynosi ono wtedy nawet więcej niż 180 stopni.

przykłady na szybko odnosnie oka i 50mm
    Cytat z http://www.nomatica.pl/Nomatica/glossaire_photoPL.htm "Dla porówniania, aparat klasyczny 24 x 36 z ogniskową 50 mm odpowiada mniej więcej odbiorowi zarejestrowanemu przez ludzkie oko"

"Czy panorama 360 stopni jest realistyczna ??? Może tak samo jak robienie zdjęć innymi obiektywami jak 50 (o polu widzenia podobnym jak ludzkie oko)."
    z http://onephoto.net/publish.php?idPublish=13
    Ostatnio edytowane przez vbel ; 26-10-2005 o 09:41

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kocis
    Sprawdziłem.
    Jednak moja wypowiedź dotyczyła porównania widzenia przez wziernik z widzeniem okiem nieuzbrojonym. A ponieważ w tym przypadku odbywa się to bez udziału matrycy, to i crop nie ma zastosowania.
    Wizjer ma swój crop. Trochę większy niż matryca.

Choć na przykład GO nie zależy od cropa.
    Zależy. Sprawdz w jakimkolwiek kompakcie. GO jest duużo większa.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów