Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: Ludzkie oko

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

przecież ludzkie oko to rodzaj zooma, który mimowolnie zmienia swoją ogniskową w zalezności od tego co chce się widzieć.. Gdy np. obserwuję panoramę Tatr ze zboczy Gubałówki, to widzę tak szeroko że i 35 mm (dla małego obrazka) nie obejmie tego na zdjęciu. Gorzej gdy chcę wytężyć wzrok na jakims odległym obiekcie. Wtedy i przez 70 mm widzę więcej niż bez szkła.. Okularów nie noszę, okulista (jesli nie okłamuje mnie) twierdzi że wzrok mam dobry
    Pozdrawiam
    Marek

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kocis
    Crop nie ma nic do gadania, ponieważ nie zmienia właściwości optycznych obiektywu. 50mm założone do aparatu z cropem dalej ma właściwości optyczne 50mm.
    bzdura. zmienia dokładnie o crop. było to wielokrotnie wałkowane. gdyby było tak jak piszesz, to strasznie głupio wyglądałyby zdjęcia z kompaktów z ogniskową 5mm.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    bzdura. zmienia dokładnie o crop. było to wielokrotnie wałkowane. gdyby było tak jak piszesz, to strasznie głupio wyglądałyby zdjęcia z kompaktów z ogniskową 5mm.
    Pisałem o własnościach obiektywu, a nie parze obiektyw-matryca. Kompakty z ogniskową 5mm rzutują obraz na matrycę o przekątnej odpowiednio mniejszej.
    Natomiast wielokrotność wałkowania tematu na forum nie zmienia prawa fizyki.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ogniskowa Ci sie zmienia? Jestes pewien? Tzn potrafisz powiekszyc sobie wybrany fragment? Jakos dziwne mi sie to wydaje...

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Ogniskowa Ci sie zmienia? Jestes pewien? Tzn potrafisz powiekszyc sobie wybrany fragment? Jakos dziwne mi sie to wydaje...
    cholerka, to ja może lepiej zmienię tego okulistę
    Pozdrawiam
    Marek

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    cholerka, to ja może lepiej zmienię tego okulistę
    Lepiej nie zmieniaj tego okulisty, oko nie nie obiektyw i przy zmianie ogniskowej nie musi robić zooma. Ta zdolność to akomodacja, pozwala na zwiększanie refrakcji (zdolność skupienia promieni) układu optycznego oka. Czym zatem to jest jak nie zmianą ogniskowej?

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

sokole oko :-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To niby co pozostaje bez zmiany? Co daje sam obiektyw bez matrycy? Ogniskowa, jasność, ok. Ale pole widzenia, perspektywa, zniekształcenia już zależą od całości. Czyli obiektyw 50 w cropie da taki sam obraz jak 80 w ff (poza GO).
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    To niby co pozostaje bez zmiany? Co daje sam obiektyw bez matrycy? Ogniskowa, jasność, ok. Ale pole widzenia, perspektywa, zniekształcenia już zależą od całości. Czyli obiektyw 50 w cropie da taki sam obraz jak 80 w ff (poza GO).

to ja posluze sie zdjeciem (photo by Tomek Golinski) by to wytlumaczyc hehe wiadomo ze mamy w cyfrze mniejsze krycie pola widzenia z racji matrycy mniejszej nizli klatka filmu, jednakowoz, majac przykladowy obiektyw 17-40mm i wkladajac go do cyfry, dalej mamy dyfrakcje taka jak w 17 mm tylko nie mamy boczkow tak jak to bylo pokazane w linku Pazurka... przemnozmy 17 mm x 1,6 = 27,2mm a teraz spojrzmy na zdjecie... hmmmm taka dyfrakcja nie jest charakterystyczna dla 28mm a raczej dla rybiego oka... am i wrong ?
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z tego co mi wiadomo --> około 45mm.
    Z rtubsza tyle, co ogniskowa heliosa. ;0
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów