Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Ludzkie oko

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vbel
    Witam

Kiedyś czytałem w jakiejś książce o fotografii, że jedno oko ludzkie ma pole widzenia obiektywu 50mm a dwoje oczu 28mm(chodzi o mały obrazek).

Pozdrawiam

pokrec oczami w lewo i w prawo zdasz sobie sprawe ze oko ludzkie to znacznie bardziej skomplikowany organ, pole widzenia jest wlasnie okolo 180 stopni, ale ostry jest tylko punkt na ktorym skupiasz wzrok, zazwyczaj jest on wielkosci dwuzlotowki, wydaje Ci sie ze ostry obszar jest wiekszy, ale to dlatego ze nie skupiasz sie na jednym miejscu, Twoja galka oczna bez ustanku pracuje pozdro
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Il fuoco
    50x1,6=80. 30d 60d 10d 300d 350d 20d nie ma ff. dlatego napisałem 80.
    czyli wynika z tego że faktycznie ok 50mm ma oko.
    to źle. licz dla wielkości sensora, to wychodzi ok 30mm, dlatego nazywa się ją standartem pod cyfrę.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    pokrec oczami w lewo i w prawo zdasz sobie sprawe ze oko ludzkie to znacznie bardziej skomplikowany organ, pole widzenia jest wlasnie okolo 180 stopni, ale ostry jest tylko punkt na ktorym skupiasz wzrok, zazwyczaj jest on wielkosci dwuzlotowki, wydaje Ci sie ze ostry obszar jest wiekszy, ale to dlatego ze nie skupiasz sie na jednym miejscu, Twoja galka oczna bez ustanku pracuje pozdro
    Od siebie dodam tylko, ze srednio mozesz 10 razy na sekunde skupic wzrok na obszarze dwuzlotowki.

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina

Domyślnie

to jest wyliczone przez naukowców i wynosi ok 50mm czytałem o tym

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    najlatwiej jest sprawdzic na wlasnym przykladzie na jakims zoomie typu 28-75
    ciekawe jaki obiektyw miałeś na myśli

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ludzkie oko na FF ma około 35-50 ,35 bliżej bo 50 troche za blisko, No chyba że ktoś ma fish eye :-)

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Crop nie ma nic do gadania, ponieważ nie zmienia właściwości optycznych obiektywu. 50mm założone do aparatu z cropem dalej ma właściwości optyczne 50mm.
    Układ optyczny wygląda tak: obiektyw - lustro - pryzmat - soczewka wizjera - oko.
    Czyli dla 300D powinno być 50mm / 0,8 = 62,5mm. Proszę bardzo dokładnie sprawdzić. Przy próbie patrzenia jednym okiem przez wizjer zgranie obrazów następuje prz właśnie takiej ogniskowej.

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

przecież ludzkie oko to rodzaj zooma, który mimowolnie zmienia swoją ogniskową w zalezności od tego co chce się widzieć.. Gdy np. obserwuję panoramę Tatr ze zboczy Gubałówki, to widzę tak szeroko że i 35 mm (dla małego obrazka) nie obejmie tego na zdjęciu. Gorzej gdy chcę wytężyć wzrok na jakims odległym obiekcie. Wtedy i przez 70 mm widzę więcej niż bez szkła.. Okularów nie noszę, okulista (jesli nie okłamuje mnie) twierdzi że wzrok mam dobry
    Pozdrawiam
    Marek

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ogniskowa Ci sie zmienia? Jestes pewien? Tzn potrafisz powiekszyc sobie wybrany fragment? Jakos dziwne mi sie to wydaje...

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

sokole oko :-)

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Ogniskowa Ci sie zmienia? Jestes pewien? Tzn potrafisz powiekszyc sobie wybrany fragment? Jakos dziwne mi sie to wydaje...
    cholerka, to ja może lepiej zmienię tego okulistę
    Pozdrawiam
    Marek

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów