Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: [EOS 50D + 16-35 f/2.8 II L] - Jak bedą wyglądać zdjęcia?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie [EOS 50D + 16-35 f/2.8 II L] - Jak bedą wyglądać zdjęcia?

Zastanawiam się nad kupnem nowego szkła canona 16-35 2.8 II L. Aktualnie mam canona 50D. Mam parę pytan co do takiego zestawu i pisze tu o tym z nadzieja, ze jest tutaj taka osoba, ktora ma identyczny model aparatu i szklo.

Matryca APS-C a szklo EF-S - czyli ogolnie - jak wyjda zdjecia? EOS 50D ma matryce APS-C a ja mam aktualnie m.in. obiektyw sigmy 18-200 DC, czyli taki ktory (podobno) eliminuje mnoznik 1.6. Mam rowniez kitowy obiektyw EF-S, ktory rowniez eliminuje mnoznik 1.6.

Tak wiec teraz uzywam obiektywow (DC - Sigma lub EF-S - canon), dzieki ktorym ustawiajac ogniskowa na np. 18mm uzyskuje faktyczne 18mm.

Czy zatem jesli zaloze Canon 16-35 EF do mojej puszki z matryca APS-C to ogniskowa ta bedzie wieksza? Czyli ok. 25mm?

Czy ma ktos z Was moze taki zestaw i moglby wypowiedziec sie na ten temat i doradzic. Chce kupic to szklo ze wzgledu na szerszy kat, dobre swiatlo i jakość. Ale wlasnie niedawno dowiedzialem sie, ze obiektywy, ktore mam nie nalezy mnozyc przez 1.6, poniewaz ich oznaczenia mowia o tym, ze sa przystosowane do matryc APS-C. Nie chcialbym zatem kupic szkla i zdziwic sie jak nagle zamiast szerokiego kata bede miec tele.

Bylbym rowniez wdzieczny, gdybym zobaczyc zdjecia z takiego zestawu, ale grupy ludzi. Bo zdjecia pleneru nie pokazuja duzo, widzialem takich zdjec mnostwo w Internecie, ale wiekszosc pokazuje albo jakis budynek albo plener. A mi chodzi o to jaka bedzie roznica w kacie pomiedzy np. Sigma 18mm DC a Canonen 16mm EF.

Z gory dzieki za wszelkie info i wyjasnienie.
    50D, 300D, 18-200, 70-300, 50/1.8, 580EXII

Domyślnie

wyeliminować mnożnik 1,6 możesz tylko przez aparat pełnoklatkowy natomiast każdy obiektyw przypinając do 50d musisz przeliczyć
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    wyeliminować mnożnik 1,6 możesz tylko przez aparat pełnoklatkowy natomiast każdy obiektyw przypinając do 50d musisz przeliczyć
    Hmm bo czytalem wlasnie artykul na ten temat i z tego wynikalo, ze producenci z mysla o matrycach APS-C stworzyli dla nich wlasnie obiektywy oznaczajac je: np. canon jakos EF-S a Sigma jako DC.

Bylem rowniez przekonany, ze dla kazdej matrycy maloobrazkowej nalezy doliczyc 1.6 (canon) i wtedy otrzymuje sie faktyczna wartosc ogniskowa dla danej matrycy. Jednak po tym artykuje wynikalo jakby dzieki tym obiektywom (EF-S, nie EF) wada ta zostaje wyeliminowana. Bowiem w obiektywach tych bagnet wchodzi o wiele glebiej (blizej matrycy) niz w obiektywach EF.
    http://www.fotografia.kopernet.org/o...ywy-canon.html

Czyli zrozumialem to jakoby zakladajac obiektyw EF do mojego body, ta ogniskowa jeszcze sie wydluzy.

Zatem moje proste i konkretne pytanie. Czy zakladajac obiektyw np. sigmy 18-200 DC musze go przemnozyc przez 1.6? czyli z 18mm robi mi sie okolo 27mm. Jaka zatem jest roznica pomiedzy 18-200 DC a obiektywem bez DC?
    No i co do obiektywow Canona to jaka jest roznica pomiedzy EF-S a EF? Bo z tego artykulu, ktory czytalem EF-S sa przystosowane do matryc APS-C i dzieki temu uzyskuje sie faktyczne np. 18mm.

Domyślnie

Kąt widzenia 16mm będzie większy niż 18mm. Jak sama ogniskowa wskazuje.

Podpinając do APS-C mnożnik 1.6 bierzesz pod uwagę przy każdym obiektywie, niezależnie od jego oznaczeń.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jack070 Zobacz posta
    Kąt widzenia 16mm będzie większy niż 18mm. Jak sama ogniskowa wskazuje.

Podpinając do APS-C mnożnik 1.6 bierzesz pod uwagę przy każdym obiektywie, niezależnie od jego oznaczeń.
    W sumie to chcialem usluszec. Wiedzialem o tym, ze kupujac 16mm do APS-C musze pomnozyc go przez 1.6, ale po tym wlasnie artykule, ktory czytalem w gazecie wynikalo jakoby aktualnie obiektyw ktory mam dziala dzieki opcji DC na faktycznej ogniskowej. NIe chcialem wiec kupywac obiektywu, ktory teoretycznie jest szerszy niz 18mm a praktycznie bedzie wezszy od 18mm.

Czyli rozumiem, ze kupujac 16-35 moge byc spokojny i bedzie on nieco szerszy niz 18mm, ktore mam?

Początki nałogu

Domyślnie

Źle słyszałeś. Żaden obiektyw nie eliminuje mnożnika.

Numerki napisane na obudowach obiektywów są zawsze odpowiednikiem tzw. pełnej klatki.
    Czyli wszystkie obiektywy (i te EF i te EF-S) na matrycy Canona 50D będą miały kąt widzenia mniejszy 1.6 krotnie w stosunku do cyferek na obudowie. Wszystkie.

Obiektywy EF-S i EF w kontekście tej dyskusji różnią się tylko wielkością matrycy, którą są w stanie "oświetlić". EF-S nie są w stanie oświetlić tzw. pełnej klatki (w całym zakresie ustawień, lub też w części ustawień).
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Domyślnie

choć spotkałem się z tym osobiście obsługa fotojockera uważa inaczej
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Początki nałogu

Domyślnie

masz w rzeczywistości szkło 18*1,6 - 200*1,6
    porównując do pełnej klatki oczywiście
    bagnet ef-s nic nie daje bo można go spiłowć i spokojnie podpinać do canonów z mocowanie EF (gdzieś na forum widziałem jak ktoś spiłował)
    ten bagnet to tylko kawałek plastiku, który w rzeczywistości nie ma znaczenia
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Początki nałogu

Domyślnie

18mm które masz daje 28,8mm
    16mm da 25,6mm
    więc to nie będzie jakiś gigantyczny skok ale będzie szerszy
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madc0w Zobacz posta
    18mm które masz daje 28,8mm
    16mm da 25,6mm
    więc to nie będzie jakiś gigantyczny skok ale będzie szerszy
    No i to druga odpowiedz, ktora chcialem jasno uslyszec Juz mi ulzylo, dzieki za wyjasnienie. Cos sie chyba rypneli w tym artykule. Juz myslalem, ze doszlo do jakis rewolucyjnych zmian, ktore gdzies przeoczylem

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów