Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Redukcja (adaptor) do filtra 77 mm na obiektyw 72 mm

Domyślnie Redukcja (adaptor) do filtra 77 mm na obiektyw 72 mm

Witam,

jeżeli to nie w tym dziale, to proszę o przeniesienie.

Zmieniam obiektyw, a nabyłem do niego fajnego polara o Ø 77 mm, natomiast nowy obiektyw ma średnicę mocowania filtrów 72 mm i w związku z tym pytanie - zmieniać filtr czy kupić redukcję do niego ??

Znalazłem na Ebayu takie coś : http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?...=STRK:MEWAX:IT

i mam pytanie o Waszą opinię, używa ktoś podobnego "wynalazku" czy raczej jest to kłopotliwe w użyciu i lepiej zmienić filtr ??

Pozdrawiam,

Jacek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja mam z 58 na 49 i jest ok- więcej kręcenia przy przekładaniu ale to nie problem. Kiedyś widziałem na ebayu zestaw redukcji od 49 chyab do 77 i kosztował około 30-40 zł - myśle, że warto bo mozesz założyć już do kazdego obiektywu.

Domyślnie

sie ma

Ja używałem jakiś czas po pozbyciu się szkieł nie używam .
    Pomaga i dość użyteczne + kasa zostaje w kieszeni bo dobry polar kosztuje trochę.
    ringa możesz przykręcić na stale na jeden obiektyw i samego polara wkręcać co bardzo ułatwia prace.

ogólna ocena polecam.

Pozdrawiam Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    ........
    ringa możesz przykręcić na stale na jeden obiektyw i samego polara wkręcać co bardzo ułatwia prace.
    .........
    Z mojego doświadczenia - wszystko się zgadza (oszczędność kasy i miejsca w torbie), ale pod warunkiem, że nie masz (tak jak ja) na stałe założonych osłon p-s: zawsze wtedy stajesz przed wyborem: osłona czy filtr

Skoro jednak sprawa dotyczy filtra polaryzacyjnego, to jak najbardziej polecam redukcję, bo osłony wtedy nie używam

Uprawnienia umieszczania postów