Zamieszczone przez MarekC
100-300 Canona moim zdaniem optycznie jest bardzo słaby (w porównaniu np do 70-300 LD Tamrona). Ponadto cena jak na jakość którą prezentuje jest zbyt wysoka. Co do usm to nie rekompensuje kiepskiej jakości optycznej.
Zamieszczone przez MarekC
100-300 Canona moim zdaniem optycznie jest bardzo słaby (w porównaniu np do 70-300 LD Tamrona). Ponadto cena jak na jakość którą prezentuje jest zbyt wysoka. Co do usm to nie rekompensuje kiepskiej jakości optycznej.
To forum jest beznadziejne
Rozumiem, że Twoja ocena wynika z własnego doświadczenia ?? ;-) Jeśli tak, to podesłałbyś jakieś nieobrabiane fotki z obu szkieł. :-). Też brałem pod uwagę to szkło, ale na pbase znalazłem jakieś mydlane próbki z niego, stąd moja prośbaZamieszczone przez jharv
Ostatnio edytowane przez MarekC ; 25-10-2005 o 09:06
Pozdrawiam
Marek
Jakoś też nie jestem przekonany aby ten Tamron miał optykę lepszą od canona 100-300...
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Zamieszczone przez pazurek
Obadałem chyba całe CB i tylko mam większy mentlik w głowieSigmę podpiąłem do 350d "u idiotów" i jakoś nie powaliła mnie na kolana. A to z powodu długiego czasu ostrzenia przy ogniskowej 300. Na 5 prób złapania AF na tym samym obiekcie 3 razy miała z tym problemy..
Na jej macro nie zalezy mi, bo mam inną Sigmę z odwzorowaniem 1:2, tylko na szybkości..i FTM też by się przydało. Tylko w Canonie mam dziursko 55-100 :-(
marzy mi się EF 70-200/2.8 L i jakiś telekonwerter x2 - ale duuuużo wody we Wiśle upłynie zanim ją kupię...jesli wogóle.
Pozdrawiam
Marek
200 mm 1:2.8 L uzywany mozna czasem kupic za 1500, Jak potrzebujesz duzego zblizenia to pierscienie posrednie. Pod wzgledem ostrosci bije wszystkie powyzsze![]()
fajnie, tylko ja szukam zoomaZamieszczone przez Jarek Jaworski
Pozdrawiam
Marek
nikt nie jest doskonaly![]()
A może poczekać, ostudzić zapał i dozbierać do nowego 70-300 canona (masz IS (3 generacja (2 osie) + bardzo przyzwoita optyka + USM). Wychodzi na to że to najlepszy amatorski podkreślam amatorski tele-zoom canona.
Zobacz opinie ludzi na www.dpreview.com i www.fredmiranda.com. Ja na 99% kupię to szkło...
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
to też ponad 2 kPLN...Zamieszczone przez mirhon
Pozdrawiam
Marek
Witam.
Polecam Sigmę 70-300 APO DG którą sam używam od kilku miesięcy.Faktycznie,może AF nie poraża szybkościa (co nie znaczy ze jest wolny) ale jest dokładny.Ostrość to jego wielka zaleta zwłaszcza w obrębie ogniskowych 70-200,zdjęcia już na pierwszy rzut oka wyglądają o niebo lepiej niż z KITa.Przy 300 widać lekkie mydełko na brzegach i trzeba wtedy dość zdecydowanie przymykac przysłonę ale za cenę 900zł to i tak wynik jest dobry.
Dużym plusem Sigmy jest funkcja makro która jest dostepna w zakresie ogniskowych 200-300 i zdaje egzamin w b.dobrze.Minusem takiego rozwiązania funkcji makro jest potrzeba utrzymywania dość krótkich czasy naswietlania (1/250 min) co czasami jest rzeczą nie możliwa do wykonania zwłaszcza w pochmurny dzień lub gdy nie mamy statywu.
Rychu_lhotse