Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 74

Wątek: Granice przyzwoitości....

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dla większości społeczeństwa to żadna osobista tragedia tylko wydarzenie historyczne. Za 30 lat będa mogli to wspominać. I obejrzeć zrobione przez siebie fotki, zobaczyć jeszcze raz to ze swojej perspektywy, odświezyć pamięć. I mają do tego prawo. Skoro urządza się państwowy pogrzeb, państwowe parady, państwową stypę z prezydentami dziesiątek krajów, to każdy z nas to finansuje, więc ma prawo choćby zrobić fotki. To finansowany przez nas samolot się rozbił, za nasze pieniądze kupią nowe samoloty - wszyscy płacimy podatki i mamy jakieś z tego tytułu prawa. Także do uczestnictwa w pogrzebach państwowych osób. W końcu to my ich wynajęliśmy. Nie byliśmy poddanymi prezydenta Kaczyńskiego tylko zatrudniliśmy go na 5 lat na to stanowisko, i opłacaliśmy wszystko, łącznie z pogrzebem.

Co innego gdyby to był prywatny pogrzeb za prywatne pieniądze.

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

to żadna osobista tragedia tylko wydarzenie historyczne
    Osobiste tragedie, to też często wydarzenia historyczne.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Dla większości społeczeństwa to żadna osobista tragedia tylko wydarzenie historyczne. Za 30 lat będa mogli to wspominać. I obejrzeć zrobione przez siebie fotki, zobaczyć jeszcze raz to ze swojej perspektywy, odświezyć pamięć. I mają do tego prawo. Skoro urządza się państwowy pogrzeb, państwowe parady, państwową stypę z prezydentami dziesiątek krajów, to każdy z nas to finansuje, więc ma prawo choćby zrobić fotki. To finansowany przez nas samolot się rozbił, za nasze pieniądze kupią nowe samoloty - wszyscy płacimy podatki i mamy jakieś z tego tytułu prawa. Także do uczestnictwa w pogrzebach państwowych osób. W końcu to my ich wynajęliśmy. Nie byliśmy poddanymi prezydenta Kaczyńskiego tylko zatrudniliśmy go na 5 lat na to stanowisko, i opłacaliśmy wszystko, łącznie z pogrzebem.

Zgadzam się w całej rozciągłości.
    Od siebie dodam, ze śmierć tak wielu Polaków jest wielką tragedią ale trzeba pamiętać, że tylko w ciągu czterech świątecznych dni na polskich drogach w 292 wypadkach, zginęło 27 osób a 394 zostały ranne. Wystarczy tez poczytać, ile osób w ten sposób ginie lub traci zdrowie w ciągu jednego tylko roku.
    Jak dla mnie to jest o wiele większa tragedia i o większym zasięgu.
    Jednak jakimś dziwnym przyzwyczajeniem przyjęło się to uważać to za normę i niewiele słychać o inwestycjach w poprawienie ruchu na drogach chociaż już mówi się o planowanych zmianach przy przewożeniu politycznych dygnitarzy. Faktem jest, że w Smoleńsku zginęło wiele osób odpowiedzialnych za politykę czy obronność naszego kraju jednak to jest problem logistyczny a nie emocjonalny.
    Osobiście nie czuję się w jakiś specjalny sposób związany z ofiarami tej tragedii a na pewno nie bardziej, niż ze wszystkimi, którzy właśnie giną na drogach całego kraju.
    Zginęli Polacy a czy to Gosiewski czy Kowalski to dla mnie żadna różnica.

Pewnie wielu forumowiczów uzna ten post za niewłaściwy, cóż, to moje osobiste zdanie i doskonale wiem, że mało kto z nim się zgodzi
    pozdrawiam, vidocq

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vidocq Zobacz posta
    Pewnie wielu forumowiczów uzna ten post za niewłaściwy, cóż, to moje osobiste zdanie i doskonale wiem, że mało kto z nim się zgodzi
    No ja się zgadzam w całej rozciagłości i nie tylko jesli chodzi o wypadki drogowe !
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Domyślnie

dobra prawdziwa odpowiedz.
    To tylko zabawa...nie spinajcie się...

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Notch Johnson Zobacz posta
    Moim zdaniem wszystko zależy od tego jak podchodzimy do takiej sprawy. Mi osobiście szkoda większości ludzi którzy tam zgineli. Natomiast prezydenta ani trochę, uważam, że cała katastrofa jest jego winą i dużo osób których znam ma podobne zdanie. Nie widzę nic złego w tym, że ludzie chcieli uwiecznić ten moment. Takie wydarzenia nie są czymś często spotykanym, zdecydowanie mają jakąś wartość historyczną.
    Idź i nie wracaj.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta

Bardzo przejrzyście napisane, natomiast jeszcze chciałbym do tego dodać tyle, że dla mnie, kogoś kto szanował osobę ś.p. Prezydenta, możliwość udokumentowania całego tego tragicznego wydarzenia jest jakimś sposobem oddania mu hołdu, za X lat moje zdjęcia trafią do kolejnego pokolenia mojej rodziny, będe mógł opowiedzieć co się stało, dlaczego tak się stało i w jakich okolicznościach.
    Ważne było dla mnie by nie być nachalnym ale stojąc "z boku" uwiecznić to co się dzieje, ot tak jak było naprawdę.
    Co do ludzi z komórkami itp... No cóż, wartość artystyczna takich zdjęć nie jest wysoka, ale może dla tych ludzi te zdjęcia będą miały jakąś tam wartość pamiątkowo-historyczną. Dopóki nie przeszkadzali fotoreporterom pracującym dla gazet, dopóty (jak dla mnie) jest to w porządku (choć sam nigdy nie "pstrykam" zdjęć komórką bo uważam to za dość małomieszczański zwyczaj).
    Polecam zachować szacunek godny tego zdarzenia i zaprzestać się kłócić o dyrdymały.
    Szczególnie w tym miejscu chciałbym pozdrowić wielkich krzykaczy ze środowisk lewicowo-liberalnych.
    Ostatnio edytowane przez Ernest_DLRS ; 15-04-2010 o 10:42 Powód: Automerged Doublepost
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vidocq Zobacz posta
    Niestety tak jest, że jak ginąć to tylko w wielkiej tragedii. Autobus pod Grenoble, hala w Katowicach, Smoleńsk... Zawsze znajdzie się tłum współczujących, zawsze znajdzie się pomoc dla poszkodowanych.
    Jeszcze tak niedawno był problem ze sprowadzeniem do kraju ciała turysty, który zmarł w Egipcie. Potrzebne było 80tys. Teraz bez problemu wysłupłano 20 milionów (choć patrząc na bieżące wydarzenia, to pewnie będzie o wiele więcej)...

Z całym szacunkiem dla zmarłych, pomimo tego, że też mnie to dotknęło i też płakałam i nadal płaczę, i bardzo współczuję ich rodzinom, uważam, że zaczyna się robić z tego wszystkiego jakaś farsa. I mam wrażenie, że Polska potrzebuje tragedii, żeby móc funkcjonować w naturalnym stanie mobilizacji narodowej -- codzienność jakoś gorzej nam wychodzi...
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przepraszam za of top ale szanując zmarłych, pamietając o nich , pamietajmy też o żyjących, od dwóch miesiecy jestem codziennym gościem na oddziale onkologi szpitala dziecięcego, co tydzień, dwa przywywa tam kolejne dziecko, najczęściej zdiagnozowaną choroba jest białaczka, część z tych dzieciaków będzie potrzebowało przeszczepu szpiku, a ile sposród nas zaresjestrowało się w bazie dawców ( włączajac mnie )....
    Pamietajmy o pamięci dla tych co odchodzą , ale tym bardziej pamietajmy o tych którym możemy pomóc !
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek72t Zobacz posta
    Przepraszam za of top ale szanując zmarłych, pamietając o nich , pamietajmy też o żyjących, od dwóch miesiecy jestem codziennym gościem na oddziale onkologi szpitala dziecięcego, co tydzień, dwa przywywa tam kolejne dziecko, najczęściej zdiagnozowaną choroba jest białaczka, część z tych dzieciaków będzie potrzebowało przeszczepu szpiku, a ile sposród nas zaresjestrowało się w bazie dawców ( włączajac mnie )....!
    Proszę przyjść po 19. maja, obecnie nie rejestrujamy kandydatów na dawców.
    zdRAWki
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Racja, tylko jak to sie odbiło na całej sytuacji finansowej kraju. Nie chodzi o wysokośc kursu euro, ale o jego niestabilność, która osiagala absurdalne wymiary, generując kilkudziesięciogroszowe rożnice w okresie jednej nocy
    To jest po prostu cecha systemu finansowego z:
    a) brakiem standardu złota
    b) płynnimi rezerwami finansowymi
    po upadku Breton Woods tak po prostu będzie. Za parę lat ci sami przedsiębiorcy będą mieli ryzyko kursowe Euro vs. USD, Euro vs. Juan, Euro vs. Jen itp. - tak jak obecnie mają Euro vs. zł.

zdRAWki
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 15-04-2010 o 12:59 Powód: Automerged Doublepost
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

dorzucę coś od siebie.

2 lata temu byłem na pogrzebie babci mojej żony. W sumie dla mnie dość odległa rodzina. Widziałem ją tylko raz w życiu kilka lat wcześniej. W pewnym momencie zauwazyłem, ze mój teść wciąga z saszetki kompakt i drżącymi rękoma usiłuje zrobić zdjęcie ołtarza z trumną przystrojoną kwiatami. Nie dam sobie powiedzieć, że to była zdjęcie na n-k ! On, stary fotograf, wychowany na zorkach, zenitach, praktikach chciał po prostu to wiecznić. (już prostuje - z kompaktu korzysta ze względu na wzrok, nie dlatego, ze nie umie !) Po prostu chciał to uwiecznić. Co by mu z tego wyszło ? Sami wiecie ile warte są zdjęcia z kompaktu w kościele.
    Podszedłem do niego i powiedziałem, zeby dał sobie spokój, teraz nie czas na to, ze ja wrócę do auta i przyniose jasne szkło. Jeśli chce zrobię mu to zdjęcie.

Założyłem 50mm i zacząłem robić zdjęcia, Mój pierwszy i jedyny na razie reportaż z pogrzebu. I mimo, ze wszyscy byli i nikomu nie przeszkadzała moja obecność to kiedy stanąłem przed ołtarzem podchodząc do otwartej trumny czułem się podle. Jak hiena która, chce mieć temat. Nie patrzyłem na to przez pryzmat ludzi, którzy własnie stracili członka rodziny ale pod kątem kompozycji i światła. Czułem się z tym źle.
    I choć zdjęcia zostały jednogłośnie okrzyknięte za świetne to uważam, ze śmierć nie jest dobrym tematem do zdjęć. Zwłaszcza kiedy jesteśmy zaangażowani w jej przezywanie osobiście.
    Lubię robić zdjęcia dokumentujące ważne wydażenia (nie dorabiam ideologi, ze jest to sensem mojego życia) ale nie mógłbym robić zdjęć żegnając ś.p. Prezydenta albo jego Małżonkę. Wg. mnie to nie o to chodzi.
    Niech to robi "ktoś obok" niech to będzie zagraniczny dziennikarz, niech to będzie chłodny profesjonalista z teleobiektywem, któremu nie zadrży powieka. Ja chcę przeżyć tę chwilę zadumy sam w spokoju a aparat niech czeka w bagażniku
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów