może tak....
nie będę wklejał wypowiedzi kolegów z poprzednich wpisów, ale postaram się po kolei "dementować" nieścisłości...
w związku z tym iż mam na bieżąco "obadwa" korpusy - porównuję je na bieżąco...

1.szpan
jak podepnę gripa do 50d wielkość jest podobna do 1dmkII - ale co to za szpan, jak na monitorku w 1d to można wiecie co sobie oglądać... , jaka laska/lasek (dla niektórych) na to poleci?!
2.af - w 50d af jest naprawdę dobry! naprawdę!!! - ale 1dmkII to inna liga i proszę nie porównujmy tego , bo szkoda słów .... - sprawdzałem to wielokrotnie i za pierwszym razem "kopara" mi opadła jak jedynka ostrzy w "ciemności" bez problemu, a za chwilę 50d z tym samym szkłem ma problem. problem....??? - no może tak...- w ogóle nie łapie ostrości...
3.fps. - no cóż... w 50d nie jest źle, a nawet bardzo dobrze! ale w 1dmkII jest po prostu lepiej i równiej. gorzej jest z opróżnianiem bufora. - mała próba dla niedowiarków - proszę zmienić iso na 800-1200 i robić serię w 50d... - ja się w to nie bawię, bo zazwyczaj używam 100-400 iso , ale różnica jest - wielkość pliku daje "popalić"
4.jakieś tam shutterlagi i inne wymysły - mnie to nie interesuje....
prosta sprawa. szukałem kiedyś eos3 i "człowiek" sprzedawał. miałem wówczas 30d i jakoś spust w jego eos3 mi nie pasował (twierdził,że tak ma byćże to nowy typ spustu i migawki... - niezłe bajki - zraziłem się do trójeczki...) . kupiłem inną sztukę,spust jest bajka - to nie seria xxd. w jedynkach jest podobnie. to nie jakieś tam "szuterlagi" robią różnicę, ale mechanika spustu!

raz jeszcze napiszę... do wysokiego iso i lampy wybieram i polecam 50d!
do akcji w dobrym świetle/niskim iso (do 1600) , gdzie af jest ważny, do krajobrazu.. jedynkę.

a reszta .... - proszę sprawdzić osobiście , a nie pisać "wydaje mi się"

i jeszcze jedno - gdy wychodził 7d ,w jego cenie z dwoma oryginalnymi akku - kupiłem dwie jedynki (w doskonałym stanie) i cztery baterie. dokupiłem dwie sztuki baterii (220pln za obie) , przegląd w polsce (200pln za obie) i przegląd w wymianą zamka klapy karty, stopki lampy,zamka(latch) baterii + czyszczenie i opinia w usa za 270 usd.

jedynka mkII jest dla amatora który wie czego potrzebuje lepszym/tańszym wyjściem niż nowa 7d +grip+ cztery akku + inne ... - to nie szpan - to oszczędność! :cool: