Ale w tym wątku już kilka razy było napisane czym się różni 50D od 1D, jakie plusy i minusy ma każde body.
Normalnie myślący człowiek, potrafi chyba ocenić czy jest to dla niego coś istotnego czy też nie.
Chciałbyś aby wszyscy nagle przestali pisać np. o jedynkach, bo "co sobie pomyśli 95% użytkowników tego forum"?
Bez jaj.
No właśnie, po co drążyć.
Jasne.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale 500D, to jakby nie to samo co 50D.
Ostatnio edytowane przez sal ; 13-04-2010 o 19:09 Powód: Automerged Doublepost
kaboom nie było, niemniej jednak zerowa kompatybilność z body, nie wyświetla nawet stanu baterii. Czyli tak lekko mówiąc, padaczka jak cholera :-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A to dziwne. Mam to 1DIIN od ciebie, no i 5DII. Autofocus aż tak bardzo, moim zdaniem, się nie różni. Jest nieco zwinniej, szybciej, niemniej jednak, z wad zaznaczyłbym brak korekty AF'u.
Klawiszologia do przyjęcia, jak najbardziej, jak ma się tylko jedno body jest super, jak się leci na dwa to jest już nieco gorzej. Bardzo mi pasują wymiary i kształt body, elegancko się tym robi foty jak jest ciemno.
A obrazek, do 5DII nie ma porównania, od 40D, które miałem wcześniej, jest lepiej. Wysokie ISO nie są złe, chyba, że porównujemy je z 5DII. Wtedy ISO 640 wygląda jak 3200 z piątki![]()
Ostatnio edytowane przez _igi ; 13-04-2010 o 20:17 Powód: Automerged Doublepost
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
może tak....
nie będę wklejał wypowiedzi kolegów z poprzednich wpisów, ale postaram się po kolei"dementować" nieścisłości...
w związku z tym iż mam na bieżąco "obadwa" korpusy - porównuję je na bieżąco...
1.szpan
jak podepnę gripa do 50d wielkość jest podobna do 1dmkII - ale co to za szpan, jak na monitorku w 1d to można wiecie co sobie oglądać... , jaka laska/lasek (dla niektórych) na to poleci?!
2.af - w 50d af jest naprawdę dobry! naprawdę!!! - ale 1dmkII to inna liga i proszę nie porównujmy tego , bo szkoda słów .... - sprawdzałem to wielokrotnie i za pierwszym razem "kopara" mi opadła jak jedynka ostrzy w "ciemności" bez problemu, a za chwilę 50d z tym samym szkłem ma problem. problem....??? - no może tak...- w ogóle nie łapie ostrości...
3.fps. - no cóż... w 50d nie jest źle, a nawet bardzo dobrze! ale w 1dmkII jest po prostu lepiej i równiej. gorzej jest z opróżnianiem bufora. - mała próba dla niedowiarków - proszę zmienić iso na 800-1200 i robić serię w 50d... - ja się w to nie bawię, bo zazwyczaj używam 100-400 iso , ale różnica jest - wielkość pliku daje "popalić"
4.jakieś tam shutterlagi i inne wymysły - mnie to nie interesuje....
prosta sprawa. szukałem kiedyś eos3 i "człowiek" sprzedawał. miałem wówczas 30d i jakoś spust w jego eos3 mi nie pasował (twierdził,że tak ma byćże to nowy typ spustu i migawki... - niezłe bajki - zraziłem się do trójeczki...) . kupiłem inną sztukę,spust jest bajka - to nie seria xxd. w jedynkach jest podobnie. to nie jakieś tam "szuterlagi" robią różnicę, ale mechanika spustu!
raz jeszcze napiszę... do wysokiego iso i lampy wybieram i polecam 50d!
do akcji w dobrym świetle/niskim iso (do 1600) , gdzie af jest ważny, do krajobrazu.. jedynkę.
a reszta .... - proszę sprawdzić osobiście , a nie pisać "wydaje mi się"
i jeszcze jedno - gdy wychodził 7d ,w jego cenie z dwoma oryginalnymi akku - kupiłem dwie jedynki (w doskonałym stanie) i cztery baterie. dokupiłem dwie sztuki baterii (220pln za obie) , przegląd w polsce (200pln za obie) i przegląd w wymianą zamka klapy karty, stopki lampy,zamka(latch) baterii + czyszczenie i opinia w usa za 270 usd.
jedynka mkII jest dla amatora który wie czego potrzebuje lepszym/tańszym wyjściem niż nowa 7d +grip+ cztery akku + inne ... - to nie szpan - to oszczędność! :cool:
canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?
dobra starczy, juz wiem co kupie![]()
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Miałem 1D Mark II N 3,5 roku, jak potrzebujesz trochę raw-ów z niego ( mam tego trochę ) do oceny obrazka to pisz na priva.
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D
Ostatnio edytowane przez roshuu ; 14-04-2010 o 09:26 Powód: Automerged Doublepost
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Znaczy się złapałes bakcyla?![]()