pierwsze to nie wada MZ.. drugie - 50D ma 6,3fps.. kiedy wykorzystasz tą różnicę? w plenerze po ślubie? myślę, że są inne celniejsze argumenty przemawiające za jeDynką, ale na każdy czeka stonowana i wyważona odpowiedź ze strony 50-ki..
no i "szpan".. tylko czy aby to jest argument?
.
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Nie bardzo wiem co macie z tym "szpanem"?
Żebyśmy jeszcze chociaż rozmawiali o mk4...
Używałem 50D, używałem 1Dmk2N i naprawdę widać i czuć różnicę.
8fps ma różnicę przy różnych czasach blackoutu.
Brak zapisu na 2 karty, to może być wada, dla kogoś kto ceni bezpieczeństwo (albo innymi słowy - zaleta 1-ki).
Mam 1Dsmk2, ale wydawalo mi sie, ze to to samo poza klatką. U mnie baterie trzymaja bardzo dobrze. Na jednym akku moge zrobic ponad 1000 zdjec. Oczywiscie to wszystko zalezy od warunkow itd. Tak wiec wrecz przeciwnie, wychodząc z domu zamiast zapasowej baterie wkladam batonika
A tego też nie rozumiem. Dlaczego niby akurat do tego?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mimo wszystko, zaskakuje mnie potrzeba kupowania jedynek przez amatorów. Traktuje to w kategorii szpanu i podbudowania własnego ego niestety. Ostatnio przestrzelałem sporo 5dmk2 i prawde mówiąc w 95% zastosowań ten AF daje rade, a czytając to forum wydaje sie że to skopany model. Eh, chłopcy i te ich zabawki
Bo nie jest.
Ostatnio edytowane przez allxages ; 13-04-2010 o 12:58 Powód: Automerged Doublepost
a no wlasnie. Przeciez AF w 50d nie moze byc jakos specjalnie gorszy. Skoro to nowy model. W sumie majac kiedys 350d jakos na AF zbytnio nie narzekalem![]()
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Witam
Miałem 50D sprzedalem i kupilem 1D mk II. Roznica w Af kolosalna. Roznica w szybkosci kolosalna, ilosc klatek na sekunde to nie wszystko sa jeszcze inne parametry. Klawiszologia gorsza ale do ujarzmienia. Wkoncu czuje ze mam w reku aparat a nie zabawke przestalem drżeć. Faktem jest ze jest to klocek i do tego się trzeba przyzwyczaić w sumie to tez dobrze bo wcześniej pakowałem do torby aparat i mnóstwo obiektywów na wszelki wypadek a teraz zaczynam myśleć co mi się przyda najbardziej.Patrzac na wage to jakakolwiek xxd z gripem to zaczyna byc to samo co 1d wiec wagowy argument odpada. W sumie to się zastanawiam jaki moglby byc plus z posiadania 50d w stosunku do 1D II chyba tylko waga samego body i klawiszologia. Za to więcej widzę plusów z posiadania 1D.
No to ja powiem że lista życzeń to w innym wątku.
AF w 50D jest gorszy i to jest fakt.
BTW: Kiedyś widziałem porównanie - AF w 1Dsmk2 to w praktyce nie to samo (w sensie precyzji i szybkości działania) co AF w 1Dmk2(N).
Porównanie shutter lag i viewfinder blackout:
http://www.the-digital-picture.com/R...ra-Review.aspx
Ostatnio edytowane przez sal ; 13-04-2010 o 13:36 Powód: Automerged Doublepost
1D nie miałem. Ale porównywałem 1Ds2 z na przestrzeni czasu z takimi modelami jak: 1Dmk3, 5dmk2, 20D oraz drugim 1Dsmk2. Wszystkie te rzecz jak shutter lag, szybkość AF..to są tak minimalne różnice, że w 99% przypadków są pomijalne. Porównań nie robiłem sam. Więc raczej problemów z moją osobą nie było. No sorrewicz, ale uważam że efekt placebo jest tutaj istotny.
Poza tym, patrze na tabelke i..dla mnie 20ms to jest żadna różnica.
To ja nie wiem jak Ty to porównywałeś...
Jak wziąłem 5dmk2 i 1Dmk2N to różnica była dramatyczna.