Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
Odkopię wątek Czytałem go jak i wiele innych dotyczących 1dII w piątek rano a w piątek wieczorem miałem już w łapkach 1dII. Ponieważ w tym wątku nie padła jasna odpowiedź 1dII czy 50D więc dorzucę swoje spostrzeżenie jeśli chodzi o szumy na ISO3200. Porównałem 1dII, 50D i 5D. RAW plus redukcja kolorowego szumu w CameraRAW (o wartość +25), zmniejszenie zdjęć do jednakowego rozmiaru i zapis do jpg. Wynik jest taki, że 1dII szumi tak samo jak 50D natomiast 5D (jedynka) ma przewagę 1EV bo szum na ISO3200 z tej puszki wygląda jak ISO1600 z pozostałych dwóch. Dlaczego to piszę i odkopuję stary wątek? Dlatego że 1dII w w bardzo dobrym stanie można obecnie kupić w cenie nowego 50D a często mówi się również w tym wątku, że 50D to dużo nowsza konstrukcja i na pewno szumi mniej, nieprawda bo szumi tak samo a biorąc pod uwagę resztę tego co oferuje 1dII to 50D nie dorasta mu do pięt w żadnej kategorii oprócz wyświetlacza.
I jeszcze jedna sprawa odnośnie ładowarki do 1dII, czasem można kupić taniej samo body ale bez ładowarki czy warto? Wiadomo, że oryginalna ładowarka jest piekielnie droga ale jest wyjście z sytuacji, kupno ładowarki modelarskiej za 50-100zł i podpięcie się krokodylkami do styków baterii. Ważne żeby ładowarka obsługiwała 10 cel NiMH i miała regulację prądu ładowania. Jeśli kogoś ten temat zainteresuje to zrobić mały artykulik na ten temat.
Moze inaczej. Np. 40D testowane przez kilka osob (bylo walkowane na forum wiele razy) szumi nieco mniej niz 1D2. 20D ma poziom podobny (lub nieco mniejszy) do 40D, a takie 50D w trybie S-RAW 7.1mpix ma szum 1EV mniejszy niz owe 20D w 8mpix. Wiec na logike trzeba porownac 7.1mpix s-rawa z 50D do wlasnie 8mpix 1D2 i powinien byc spokojnie 1EV na plus dla 50tki