nie no spoko, luz.. tylko taka moja ogólna uwaga do wypowiedzi.. a odnośnie tego, co napisałeś - jako przykład, że "gorszy" w 50D AF.. chodzi o odbiór treści - jakby całkowicie spisywała 50-kę na straty w tej batalii.. seria xxxD to tylko przykład - skoro tak nisko oceniamy xxD, to czym określić niższą serię? dlatego piszę o skrajnej paranoi w ocenach..
sam bym kupił coś z 1D, ale wiem, że wystarcza mi zakres 50-ki.. jedynym czego może brakować jest FF.. tak jest z mojego punktu widzenia, bo większość różnic dla mnie jest mniej istotnych,, jak chociażby ilość fps, gdzie i tak strzelam "one shot'y", gdzie i tak przekadrowuję ze środkowego AF, gdzie i tak nie martwię się o zapisywane dane kupując lepsze karty i mając ich zawsze kilka, gdzie nie martwię się kosztami obsługi będącej na gwarancji puchy.. ale już nie wracam do wątku - wypowiedziałem się..
.
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Skoro ktoś pyta o 1D, to zakładam że wie czego potrzebuje i jednym z kryteriów jest/może być AF.
Pod tym względem 50D odstaje (in minus).
Nie bardzo widzę tutaj "paranoję" - moim zdaniem nadużywasz mocnych słów.
To że 95% użytkowników nie zauważy różnicy, to normalna rzecz, ale wydawało mi się że ten wątek jest właśnie o pozostałych 5%.
Zapytaj np. muflona jak by mu się robiło zdjęcia 500D...
ja?
"różnica była dramatyczna" - to jest ta paranoja mocnych słów, która kiedyś miała miejsce w porównaniu 5DII i 7D, kiedy "kolosalna" różnica AF, "przepaść" szumów itp. są argumentami za lub przeciw danemu body.. a nie racjonalne podejście - po co mi? w jakim zakresie? czy wykorzystam? itp.
nie chodzi o zauważanie różnic, ale ich adekwatne ocenianie i przedstawienie tak by 95% użytkowników nie popadała w szał, że nic lepszego od 5DII nie ma i nie da się bez tego robić zdjęć..
po co drążyć xxxD, skoro już się wypowiedziałem, w jakim celu do niego się odniosłem.. poza tym wspomniany nie jest dla mnie autorytetem, więc z całym szacunkiem - argument nie trafiony.. myślę, że dobre zdjęcia muflon zrobi i Zenitem
koniec OT
.
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Ale w tym wątku już kilka razy było napisane czym się różni 50D od 1D, jakie plusy i minusy ma każde body.
Normalnie myślący człowiek, potrafi chyba ocenić czy jest to dla niego coś istotnego czy też nie.
Chciałbyś aby wszyscy nagle przestali pisać np. o jedynkach, bo "co sobie pomyśli 95% użytkowników tego forum"?
Bez jaj.
No właśnie, po co drążyć.
Jasne.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale 500D, to jakby nie to samo co 50D.
Ostatnio edytowane przez sal ; 13-04-2010 o 19:09 Powód: Automerged Doublepost
Prawda - nie mam żadnych powodów do narzekań - mógłby ewentualnie mniej szumieć ;-)
W tej chwili jak miałbym inwestować jakieś pieniądze w sprzęt to znacznie większy sens niż kupowanie jakiegoś 1D miałoby kupienie 500 f/4 czy 300 f/2.8 bo to w odróżnieniu do zmiany na 1D dałoby wyraźną różnicę w jakości zdjęć. Jeżeli chodzi o szybkostrzelność - jest wporzo, xxxD byłby z kolei wyraźnie za wolny.
http://canon-board.info/showthread.php?t=61821 -> jakieś wnioski z tego wątku?![]()