Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 115

Wątek: 1d markII vs 50D

Początki nałogu

Domyślnie

Tyle że niekoniecznie ktoś chce podpinać gripa. Waga 50d [ ok. 800g ] i 1D [ ok 1300g ] to jednak spora roznica jesli w grę wchodzi użycie turystyczne.

Ja sam zastanawiam sie nad takim wariantem, że stopniowo zbieram na jakąś używaną jedynkę, ale cropa zostawiam gdy będzie potrzeba lekkości całego zestawu. Albo opylam cropa a kupuję jakiegoś bezlusterkowca na wycieczki.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Ciężka i nieporęczna? Podepnij do 50D grip i już masz taki sam poziom nieporęczności...
    Hmmm Tylko po co miałbym to robić???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Moze inaczej. Np. 40D testowane przez kilka osob (bylo walkowane na forum wiele razy) szumi nieco mniej niz 1D2. 20D ma poziom podobny (lub nieco mniejszy) do 40D, a takie 50D w trybie S-RAW 7.1mpix ma szum 1EV mniejszy niz owe 20D w 8mpix. Wiec na logike trzeba porownac 7.1mpix s-rawa z 50D do wlasnie 8mpix 1D2 i powinien byc spokojnie 1EV na plus dla 50tki
    Trzeba być naprawdę optymistą i kochać swój sprzęt aby twierdzić że 40D szumi miej niż 1d2.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Możliwości konfiguracji 1DII jak choćby ustawianie minimalnych i maksymalnych wartości czasów i przysłony, możliwość wyłączenia nieużywanych trybów czyli można sobie zostawić tylko Av i Tv i wybierać je bez odrywania oka od wizjera, szybkie przełączanie AF z wielopunktowego na jeden dowolnie zdefiniowany punkt (pod przyciskiem bez odrywania oka od wizjera, przy czym zmiana może być po wciśnięciu przycisku lub tylko podczas jego wciśnięcia) to tylko niektóre możliwości dostosowania jedynki pod konkretnego fotografa i pod konkretne warunki, zestawy ustawień można zapisać na karcie i po włożeniu karty z zapisanymi ustawieniami jedną operacją aparat zmienia się w zależności od potrzeb, można więc oznaczyć karty jako: sport na zewnątrz, sport na hali, reportaż na ulicy itp itd.
    uuaa, niezła reklama serii 1D :cool:

swoją drogą zastanawiam się ile procent 'profesjonalnych' użytkowników jedynek w ogóle wie, że można tak fajnie parametryzować te puszki i ilu w praktyce to stosuje?
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co do podpinania gripa, jeden woli jeździć malutkim samochodzikiem a ktoś inny dużym i przestronnym. Nikt mnie nie przekona, że aparat z gripem trzyma się gorzej niż bez gripa. Inna sprawa, że grip kosztuje, zajmuje więcej miejsca i zwiększa wagę i dlatego nie każdy go kupi. Gdyby był za darmo i nie zwiększał wagi a do transportu jakoś sprytnie się składał to kto by z tego nie korzystał?
    Jedno jednak powiem Wam panowie, na dzień dzisiejszy kombinacja 5D i 1DII zaspokaja w 100% moje potrzeby jeśli chodzi o puszki. Wszem i wobec ogłaszam więc koniec poszukiwań (tutaj poproszę o gromkie brawa)

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    uuaa, niezła reklama serii 1D :cool:

swoją drogą zastanawiam się ile procent 'profesjonalnych' użytkowników jedynek w ogóle wie, że można tak fajnie parametryzować te puszki i ilu w praktyce to stosuje?
    Wystarczy instrukcję przeczytać. Co do konfiguracji jak ktoś wyżej pisał nie potrzeba wymieniać kart. Aparat zapamiętuje 3 grupy C.Fn i 3 grupy P.Fn Każda z grup definiuje indywidualne preferencje użytkownika. C.Fn standardowo ustawia się w korpusie a P.Fn niestety z poziomu PeCeta, ale wyłączanie i mieszanie oczywiście z puszki. Jedyne czego może brakować w tej puszcze w porównaniu z 50d to mikroregulacja i to na upartego. Funkcji C.Fn jest 20 a P.Fn 28. Można definiować niemal zupełne duperele, przykładowo czy w trybie BULB na się cały czas świecić górny wyświetlacz. Z przydatnych rzeczy dla ptaszorów jest odpalenie migawki gdy obiekt wejdzie w zakres ostrości. Jak dla mnie to kompletna puszka.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No faktycznie można po trzy grupy ustawień definiować. Nie wiem jak w 1dIIn ale w 1dII żeby podpiąć się do kompa potrzebny jest przewód małe USB->Firewire no i Firewire w kompie bo przez USB się nie da. Warto więc zwrócić uwagę czy taki przewód jest w komplecie, jeśli nie to trzeba dokupić.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Co do podpinania gripa... ...Gdyby był za darmo i nie zwiększał wagi a do transportu jakoś sprytnie się składał to kto by z tego nie korzystał?
    Ja nie... ani mi to potrzebne, ani mnie nie podnieca bo... z gripem za duży klocek.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A próbowałeś kiedyś robić zdjęcia z gripem? Robić zdjęcia a nie trzymać w ręce. W moim przypadku dzięki gripowi palec mały prawej ręki ma gdzie się oprzeć dzięki czemu chwyt pewniejszy z kolei lewa dłoń podpiera aparat od dołu dzięki czemu łatwiej utrzymać dłuższe czasy. O zdjęciach w pionie nie wspomnę. I jeszcze jedno, aparat powieszony na szyi, na aparacie lampa i bez gripa lampa przeważa całość i aparat zamiast wisieć pionowo "leży" poziomo z wystającą do przodu lampą, z gripem coś takiego nie występuje, aparat wisi pionowo oparty o brzuch i lampa go nie przeważa. Mi to pasuje ale szanuję Twoje zdanie.

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Ja też wole gdy aparat jes większy i jest za co porządnie złapać,do kazdego aparatu zawsze miałem gripa bo znacznie to podnosiło komfort pracy...fakt waga większa ale dało się to przeżyć,w zamian mam pewny chwyt i palce mi nie uciekają...po prostu niewygodnie trzma mi się i operuje body bez gripa
    EOS + L i kupa gratów ...

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów