Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86

Wątek: Test C 28 1.8 na optycznych, a wasze odczucia

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Jak już ktoś zauważył płaszczyzna ostrości nie jest płaska w tego typu obiektywach, przez co wyniki na brzegach są nieadekwatne do rzeczywistości...
    Czy można gdzieś o tym więcej poczytać oglądając przykłady? Poważnie pytam.

Uzależniony

Domyślnie

Spróbuję zrobić taki test z moją Sigmą 30 1,4. Zobaczymy, czy coś wyjdzie ;-)
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Czy można gdzieś o tym więcej poczytać oglądając przykłady? Poważnie pytam.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzywizna_pola
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    A coś poza definicją? Jakieś przykłady/pomiary dla rzeczywistych obiektywów? Są nawet dyskusje w rodzaju http://forum.optyczne.pl/viewtopic.p...933c84ae97df52, tyle, że bez konkretów.
    Przepraszam za offtop, ale wydaje się być pośrednio związany z tematem.

Uzależniony

Domyślnie

Tutaj są jakieś przykładowe fotki zrobione Zeissem:
    http://toothwalker.org/optics/astigmatism.html

Szukaj pod hasłem field curvature. Generalnie chodzi o powierzchnię Petzwal'a
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Miałem w rękach 4 sztuki tego szkła i żadnej bym nie kupił
    1,8 właściwie bardzo słabe. Z bliska jeszcze jako tako, ale z kilku metrów porażka.
    Może na 10 sztuk trafi się jakaś warta swojej ceny. Ja takiej nie spotkałem
    Canon 855D + 8-200mm f4

Początki nałogu

Domyślnie

Ja swoj egzemplarz wybralem jako druga sztuke, pierwsza byla bardzo nieostra - ale w erze masówki to standard.

Na cropie, w porownaniu z Sigma 30mm oba obiektywy daja fajne obrazki i jesli ktos nie strzela zdjec scianom itp, to powinien byc zadowolony. Owszem jakis blik sie czasem zdarzy, CA [ ale raczej ta poprzeczna, charakterystyczna dla jasnych szkielek ] czasem swoim fioletem urzecze, ale uzywajac tego sprzetu z glowa da sie uzyskac dobre rezultaty. Nie wiem jaki mieli egzemplarz, ze tak czesto im sie mylil... ja AF w swoim oceniam lekko wyzej niz ten z 85/1.8 ..

W innym tescie, Sigmy 30/1.4 - zjechali ja praktycznie podobnie za ostrosc itp. Uzywalem tej Sigmy dlugo i nie narzekalem na to. Tyle ze nie fotografowalem landszaftow na przeslonach 1.4 ....

Takie testy trzeba traktowac z nieufnoscia, ja podobnie jak autor tematu swoj 28/1.8 kupilem bez wiekszego rozeznania, przed testem na optyczne i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie poczulem do obiektywu wewnetrznego "fuj" po przeczytaniu tego testu i zdania nie zmienie. Bardzo solidny przecietniak.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    [...]
    Takie testy trzeba traktowac z nieufnoscia, ja podobnie jak autor tematu swoj 28/1.8 kupilem bez wiekszego rozeznania, przed testem na optyczne i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie poczulem do obiektywu wewnetrznego "fuj" po przeczytaniu tego testu i zdania nie zmienie. Bardzo solidny przecietniak.
    Nie tak do końca bez rozeznania, przed samym zakupem szukałem testów i opinii wśród userów tutaj na forum. Jednak z tego co pamiętam to po za fotopolisem, który miał porównanie z dwoma sigmami nie wiele tego było jeśli chodzi o same testy tak rozległe jak na optycznych.

Teraz, gdy minął już rok od poszukiwań w świadomości mam swoje spostrzeżenia i tutaj nagle jag grom z jasnego nieba ten test. Podobnie do Ciebie oczywiście test ten w żaden sposób w nie wpłynął na moją ocenę tego szkła (wszakże nie zacznie teraz nagle gorzej działać AF etc ) aczkolwiek po raz pierwszy mam tak, że czytam test i mogę go zestawić ze swoimi doświadczeniami nie na odwrót.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

a ja dam 28 na 1,8 prostu z puchy

http://www.akwilian.netrar.pl/publiczny/test1.jpg
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Teraz, gdy minął już rok od poszukiwań w świadomości mam swoje spostrzeżenia i tutaj nagle jag grom z jasnego nieba ten test. Podobnie do Ciebie oczywiście test ten w żaden sposób w nie wpłynął na moją ocenę tego szkła (wszakże nie zacznie teraz nagle gorzej działać AF etc ) aczkolwiek po raz pierwszy mam tak, że czytam test i mogę go zestawić ze swoimi doświadczeniami nie na odwrót.
    Mam podobre odczucia co Merauder. Posiadam to szkło już troche czasu najpierw męczyłem je na APS-C teraz FF i naprawde jestem zaskoczony wynikiem tego testu, zwłaszcza jeśli chodzi o AF który działa idealnie z najtańszymi i najprostrzymi lustrzankami canona.
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów