Ja swoj egzemplarz wybralem jako druga sztuke, pierwsza byla bardzo nieostra - ale w erze masówki to standard.
Na cropie, w porownaniu z Sigma 30mm oba obiektywy daja fajne obrazki i jesli ktos nie strzela zdjec scianom itp, to powinien byc zadowolony. Owszem jakis blik sie czasem zdarzy, CA [ ale raczej ta poprzeczna, charakterystyczna dla jasnych szkielek ] czasem swoim fioletem urzecze, ale uzywajac tego sprzetu z glowa da sie uzyskac dobre rezultaty. Nie wiem jaki mieli egzemplarz, ze tak czesto im sie mylil... ja AF w swoim oceniam lekko wyzej niz ten z 85/1.8 ..
W innym tescie, Sigmy 30/1.4 - zjechali ja praktycznie podobnie za ostrosc itp. Uzywalem tej Sigmy dlugo i nie narzekalem na to. Tyle ze nie fotografowalem landszaftow na przeslonach 1.4 ....
Takie testy trzeba traktowac z nieufnoscia, ja podobnie jak autor tematu swoj 28/1.8 kupilem bez wiekszego rozeznania, przed testem na optyczne i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie poczulem do obiektywu wewnetrznego "fuj" po przeczytaniu tego testu i zdania nie zmienie. Bardzo solidny przecietniak.