Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
wymieniasz raczej ekwiwalenty standardów dla FF, czyli coś co da Ci kąt widzenia zbliżony do kąta 50mm na FF, więc jakaś sprzeczność.. po drugie proponuję poszukać na forum dokładniej.. po trzecie coś szerokiego dla APS-c to zakres 10-24, tak pi-razy-oko

.
no dobrze, to szerszego niz mam, a mam 50 i 85 pod FF

Cytat Zamieszczone przez Manaj Zobacz posta
Polecam Ci tego canona 28 f2.8. Sam posiadam (lecz bede sie pozbywal) i jestem mega zadowolony z obrazka ktory wychodzi za pomoca tego obiektywu. Jest dosc ostry , af działa poprawnie lecz nie za szybko i dosyć głośno. Ja z bólem serca będę go oddawał bo jak dla mnie jest za wąsko. Ale polecam!

uzywam z 40d.
no wlasnie o nim intensywnie mysle , bo na 50mm f/1.8 wszystko jest dopuszczalne jak dla mnie

Cytat Zamieszczone przez deffik Zobacz posta
Tamron 17-50 f/2.8 za 1300 - 1500 bez stabilizacji, do 2000 ze stabilizacją, do tego jasne szkło i bardzo chwalone przez użytwkonikó, jedyny minus dla Ciebie to, że nie jest pod FF, ale jeżeli długo nie będziesz się przesiadał, to nic nie tracisz.
pytanie jak sie te szklo ma do C 28 2.8 jesli chodzi o jakosc zdjecia (i AF bo slyszalem ze inne systemy maja mniej sprawny bo canon jakis tam informacji nie udostepnia cos takiego bla bla :P)

Cytat Zamieszczone przez lukaszlada Zobacz posta
Z takich co Ci FF pokryją to sigma 12-24
Z takich pod cropa to 10-22 canona, 10-20 sigmy, tokina 11-16/2.8
Ale to już ultra wide angle. Może tamron 17-50/2.8 albo sigma 18-50/2.8 albo jak masz więcej kasy to canon 17-55/2.8

Tak szerokich stałek jest mało bardzo mało.
Canon 14/2.8
Sigma 14/3.5
Tokina 17/3.5
tylko ze wlasnie stalki maja moc jakosci 50mm f/1.8 bije praktycznie wszystkie zmiennoogniskowe z tej serii srebrnej/bez paska

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
Kitowiec 18-55 za stówę z Allegro. Taśmą klejącą zaklej pierścień, będziesz miał stałkę 18/3.5

Jak kupisz FF to sobie coś wybierzesz. A z kitowca dasz dzieciakowi do zabawy.
sprzedalem kit, taka jakosc to ja mam na telefonie, jesli nie lepsza