Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Moje zdjęcie w gazecie lokalnej

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hmm, to moze nie zaczynaj od razu z grubej rury, tylko sprobuj sie dowiedziec skad gazeta ma to zdjecie. Moze da sie to zalatwic w miare ugodowo. Wiele zalezy od Twojego podejscia do sprawy i tego co to jest za gazeta.

Nie wiem w jakiej formie przekazales swoje zdjecia, zawsze mozna sprobowac zawrzec w pliku jakas informacje o sobie, chociazby "Owner ID" w exifie czy po prostu podpisac sie w rogu foty (na ramce chociazby).

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sail0r
    dodam tylko tyle, ze nie trzeba takiego dopisku wstawiac... zdjecie (jak i inne "utwory") automatem sa chronione
    No taaak, ale zawsze lepiej dmuchac na zimne. Taka informacja zawsze moze dac do myslenia potencjalnemu "chetnemu na zdjecia" ze autor zdaje sobie sprawe ze swoich praw i nie zyczy sobie kopiowania jego prac.

Domyślnie

W związku z wątkiem jaki tutaj przeczytałem mam pytanie.
    Mianowicie w exifie jak go przeglądam (350d) jest coś takiego "wykonawca" i "prawa autorskie" mam tam pustkę. Czy jest możliwość wpisania tam np imienia i nazwiska? Jeżeli tak to jak to sie robi...
    Może ktoś pomóc??? Może jakby autor wątku miał to wpisane to nie byłoby gazecie tak łatwo zamieścic cudzego zdjęcia.
    Aparat, lampa i jeszcze troche innego badziewia

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zainstaluj zoombrowsera z plytki ktora dostales razem z aparatem. Masz tam jedna opcje do "personalizacji" aparatu.

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregg
    Mianowicie w exifie jak go przeglądam (350d) jest coś takiego "wykonawca" i "prawa autorskie" mam tam pustkę. Czy jest możliwość wpisania tam np imienia i nazwiska? Jeżeli tak to jak to sie robi...
    Może ktoś pomóc??? Może jakby autor wątku miał to wpisane to nie byłoby gazecie tak łatwo zamieścic cudzego zdjęcia.
    Automagicznie to można ustawić "Owner name" - przez bodaj Camera Window z ZoomBrowser, a i chyba Breeze Downloader też ma taką opcję. Natomiast pola "Artist" i "Copyright" można wypełnic np. za pomocą PS (Elements też), a i zapewne inne programy tez na to pozwalają. Tyle, że byle program graficzny, nawet taki darmowy Irfan, może te dane (cały exif) spokojnie usunąć, nawet Irfan chyba ma domyślnie usuwanie ustawione, więc jakakolwiek operacja na pliku niestety usunie wszystkie dane z exifa...
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoTo
    Natomiast pola "Artist" i "Copyright" można wypełnic np. za pomocą PS (Elements też), a i zapewne inne programy tez na to pozwalają. Tyle, że byle program graficzny, nawet taki darmowy Irfan, może te dane (cały exif) spokojnie usunąć, nawet Irfan chyba ma domyślnie usuwanie ustawione, więc jakakolwiek operacja na pliku niestety usunie wszystkie dane z exifa...
    Dodam, że można również skopiować exifa z innego zdjęcia i mieć całkiem inne dane (taka funkcja jest np. BreezeBrowser). Chyba najpewniejsze rozwiązanie to trzymać RAW, o ile ktoś używa RAWów.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    ...chociazby "Owner ID" w exifie czy po prostu podpisac sie w rogu foty (na ramce chociazby).
    w Owner ID jest umieszczony EMAIL do mnie. A tzw watermarków nie robię bo mi się to nie podoba...

Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C41photocrew
    ...a jak przycisniesz bardziej to mozesz juz ogladac katalog ze sprzetem zalezy jak bardzo sie tym zaintersujesz...

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    Niemniej jedak to redakcja gazety opublikowała bezprawnie Twoje zdjęcie.
    Jeśli się do nich dodzwonisz, to pewnie zaproponują Ci honorarium za zdjęcie wg. ich stawek (pewnie 50-200 zł).
    Odnośnie tego pierwszego to nawet na to nie liczę bo podejrzewam jakie są realia.

Ale odnośnie tego drugiego to miał bym znowu na jakiegoś omni-bounca czy tam na połowę nowej torby

Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

A tak wogóle znalazł się któryś w WAS w sytuacji przeze mnie opisywanej ???

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

mialem podobna sytuacje. Gala wydrukowala moje zdjecia z koncertu Maanamu ktore Kora dostala jako gift bez zadnych praw do publikacji. Zobaczylem je przypadkiem w gazeci i po kilku mailach mialem pare stowek wiecej na fotograficzne zabawki

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów