Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Obiektyw makro - Canon EF-S 60

Początki nałogu

Domyślnie Obiektyw makro - Canon EF-S 60

Witam, niedawno kupiłem obiektyw Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM z drugiego obiegu w związku z tym mam pytania, ponieważ nie używałem nigdy typowego obiektywui makro o skali odwzorowania 1:1.
    1) Czy normalne jest w tym obiektywie, że ostrząc manualnie trzeba bardzo długo obracać pierścień ostrzenia? W pozostałych obiektywach, które mam po przełączeniu w tryb MF ostrość ustawia się błyskawicznie po przekręceniu pierścienia.
    2) Co do drugiej wątpliwości to już troche czytałem, ale chcę sie upewnić - czy w każdym tego typu obiektywie w trybie makro "ucieka" światło, tj. spada dość znacznie ekspozycja?
    3) Jakie jeszcze inne "niespodzianki" mogą mnie spotkać przy użytkowaniu tego obiektywu w porównaniu z innymi, powiedzmy "zwykłymi" obiektywami, tj. nie makro?
    Tak na marginesie muszę przyznać, że EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM ma chyba najlepszy (celnosć, szybkość, glośnsć) napęd USM spośród wszystkich obiektywów, które mam/miałem, tj. C28-105IIUSM, C50f1.4 i C85f1.8 i chyba najlepszą ostrość.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    Witam, niedawno kupiłem obiektyw Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM z drugiego obiegu w związku z tym mam pytania, ponieważ nie używałem nigdy typowego obiektywui makro o skali odwzorowania 1:1.
    1) Czy normalne jest w tym obiektywie, że ostrząc manualnie trzeba bardzo długo obracać pierścień ostrzenia? W pozostałych obiektywach, które mam po przełączeniu w tryb MF ostrość ustawia się błyskawicznie po przekręceniu pierścienia.
    Nigdy nie używałem MF, a obiektywu już nie mam...

2) Co do drugiej wątpliwości to już troche czytałem, ale chcę sie upewnić - czy w każdym tego typu obiektywie w trybie makro "ucieka" światło, tj. spada dość znacznie ekspozycja?
    Prawie na pewno tak jest we wszystkich obiektywach makro z wewnętrzym ostrzeniem. Szczegóły co do 60/2.8 masz rozpisane w książeczce, ale poza wpływem na GO w trybie makro wiedza ta jest praktycznie zbędna.

3) Jakie jeszcze inne "niespodzianki" mogą mnie spotkać przy użytkowaniu tego obiektywu w porównaniu z innymi, powiedzmy "zwykłymi" obiektywami, tj. nie makro?
    Chyba żadne, nic mi nie przychodzi do głowy.

Tak na marginesie muszę przyznać, że EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM ma chyba najlepszy (celnosć, szybkość, glośnsć) napęd USM spośród wszystkich obiektywów, które mam/miałem, tj. C28-105IIUSM, C50f1.4 i C85f1.8 i chyba najlepszą ostrość.
    Tu się zgodzę, obiektyw jest super ostry. Co do AF, to byłby jeszcze szybszy, gdyby nie poskąpiono obiektywowi przełącznika zakresów.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta

Prawie na pewno tak jest we wszystkich obiektywach makro z wewnętrzym ostrzeniem. Szczegóły co do 60/2.8 masz rozpisane w książeczce
    Właśnie, nie mam tej książeczki, poprzedni sprzedawca mi jej nie dostarczył, stąd ten wątek.
    Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości, pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów