Miałem Sigmę 12-24 na analogu i zniekształcenia były naprawdę niewielkie
Ale Sigma 15-30 będzie chyba lepszaZniekształcenia też niewielkie a jest jaśniejsza
No nie ma HSM, ale czy to będzie duży problem?
Miałem Sigmę 12-24 na analogu i zniekształcenia były naprawdę niewielkie
Ale Sigma 15-30 będzie chyba lepszaZniekształcenia też niewielkie a jest jaśniejsza
No nie ma HSM, ale czy to będzie duży problem?
Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/
kto co lubi, mam 15mm i odczuwam czasami ze mogloby być szerzej... I jeszcze gdyby ostrzyła z bliska to by był szał!
A co rozumiesz przez ostrzenie z bliska? Przecież te wszystkie obiektywy UWA ostrza z kilku centymetrów.
moj 20-35 2.8 ostrzy z okolo pol metra, 17-40 f4 z 30cm. Jestem sporym nie ogarem jesli chodzi o sprawy czysto sprzetowe i nie chce uniknac jakiejs skuchy.
20-35/2.8 to nie takie znowu UWA
poza tym, można być nieogarem, ale tabelke z minimalną odległością ostrzenia przejrzeć, Panie Adamie![]()
to jasne, ale pomazyc mozna zeby ostrzyl np od 15 hehe
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Panie Bartku![]()
Ostatnio edytowane przez xwilkx ; 13-04-2010 o 13:16 Powód: Automerged Doublepost
Ja ciągle tylko tego nie rozumiem. Przerysowania, beczka i cała dystorsja. Tyle z tego będziesz miał. To są koszmarki, a nie fotografie wtedy. W takim razie, równie dobrze możesz wziąść Photoshopa i popsuć co chcesz, porozciągać w którą strone chcesz. Wyjdzie to samo co na FF i 10mm ;-)
Juz ustalilismy ze nie da sie znalesc 10mm dla FF, od 12mm do 15mm tak daleko nie ma. Nie mialem jeszcze do czynienia z tak szerokim obiektywem na "duzej" matrycy ale skoro jest to zoom to nie widze problemy zeby pokrecic troche w strone 24mm. 20mm to zdecydowanie za malo...
Różnica między 12mm, a 15mm jest spora. To nie tele. A co do zooma. Pamiętaj, że nie dla każdej ogniskowej jest on super skalibrowany.