Można kopiować bazę bez podglądów - program sobie je sam odtworzy z oryginalnych zdjęć. A co do mojej wiedzy :-) - na DFV jest kilkanaście odcinków poradnika do LR mojego autorstwa. Można poczytać, jestem też tu do dyspozycji w razie potrzeby :-)
Można kopiować bazę bez podglądów - program sobie je sam odtworzy z oryginalnych zdjęć. A co do mojej wiedzy :-) - na DFV jest kilkanaście odcinków poradnika do LR mojego autorstwa. Można poczytać, jestem też tu do dyspozycji w razie potrzeby :-)
Od Kelby'ego lepszy Evening - właśnie dostałem jego LR3 do recenzji, ale przyznam, że nie zdążyłem zajrzeć. Poprzednia była dobra, tu się nie spodziewam wpadki.
A co do optymalizacji. Podam kilka moich pomysłów, proszę je potraktować jako sugestię, a nie gotową receptę na cokolwiek.
1) Pamięć RAM: w moim przypadku 4 GB wystarcza - nawet jak selekcjonuję 1000 fotek ze ślubu, jednocześnie mam odpalonego Chrome'a, który zabiera sporo miejsca w pamięci, etc.
2) Procesor: bez dwóch zdań - im więcej rdzeni, tym lepiej.
3) Dyski twarde: u mnie system, aplikacje, pliki wymiany, bazy lightroomowe i cache dla RAW-ów (ten tworzony przez Camera Raw) siedzą na SSD. Polecam napędy przynajmniej 80-90 GB, tak, żeby mieć ze 30 GB zapasu na wszelki wypadek. Oryginały zdjęć zgrywam na normalny choć szybki napęd WD z serii Black (dobrą opcją jest też seria bodaj RE4). Nie korzystam z macierzy RAID w komputerze.
4) System: Windows 7 64-bitowy - ze względu na obsługę więcej niż 3,2 GB RAM-u i funkcję TRIM przydatną przy SSD.
5) Format DNG - gorąco zachęcam do konwersji RAW-ów do tego formatu. Operacja importowania trwa trochę dłużej, ale w porównaniu do plików CR2 program działa szybciej (generowanie podglądów, równoczesny zapis XMP u mnie standardowo włączony, etc.)
6) Działanie mogą opóźniać programy od bezpieczeństwa. Warto dodać do wyjątków foldery, w których siedzą bazy Lightrooma, podglądy, cache RAW-ów i oryginały zdjęć. U mnie działa Agnitum Outpost Firewall Pro jako firewall i ESET NOD32 jako antywirus. Je mogę polecić z czystym sercem. Dla kontrastu - jak korzystałem kiedyś z darmowego Avasta, to zdarzało się, że potrafił on zamulić całego kompa.
7) Cache RAW-ów: Lightroom, Photoshop i Bridge współdzielą ustawienia dla wtyczki Camera Raw. Nawet jak nie mamy posadzonego PS, a tylko samego Lightrooma, to ACR generuje sobie podglądy dla RAW-ów w wyznaczonym podfolderze w domyślnym folderze użytkownika. Ten zasób jest zupełnie niezależny od bazy LR i wygenerowanych przez program podglądów. Warto zwiększyć rozmiar cache z domyślnego 1-4 GB (jeśli dobrze pamiętam) tak do przynajmniej 10 GB. Problem w tym, że bez zainstalowanego przynajmniej Bridge'a nie ma jak wejść w ustawienia ACR.
To tak na szybko co mi przyszło do głowy :-)
Jaki tytuł jeśli można wiedzieć?
Jeśli na myśli masz parametr dostępny w Bridge pod Edit / Camera Raw Preferences / Camera Raw Cache, to możesz go edytować z poziomu Lightrooma -> Edit / Preferences / File Handling / Camera Raw Cache Settings.
Jest jeszcze Cache samego Bridge -> Edit / Preferences / Cache, ale tam siedzą podglądy tylko z Bridge.
O ta: http://helion.pl/ksiazki/adobe-photo...ing,phlr3f.htm
Dokładnie o to mi chodziło - aż dziwne, że przeoczyłem.