Strona 25 z 155 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Domyślnie

Panowie oczywiscie ,ze jest fajnie miec oba te programy. Zastanawia mnie tylko czy LR "da rade" i poradzi sobie z portretem jak i z reportazem nie wspominajac o weselach.
    Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ac3 Zobacz posta
    Panowie oczywiscie ,ze jest fajnie miec oba te programy. Zastanawia mnie tylko czy LR "da rade" i poradzi sobie z portretem jak i z reportazem nie wspominajac o weselach.
    na upartego mozesz sobie zawsze dokupic, za nieduze pieniadze, PS Elements, jakby Ci bardzo brakowalo edycji... nadal taniej niz kompletny PS
    www albo tez flickr

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ac3 Zobacz posta
    Jeśli obróbka polega na ustawieniu właściwego balansu bieli, poprawie ekspozycji, kolorów, ew. dodaniu winiety, to tak, wystarczy ci sam Lightroom.
    Jeśli w grę wchodzi retusz, to już nie ma zmiłuj.
    Lepiej mieć tylko Photoshopa z ACR, niż tylko Lr. Lr nie ma żadnej przewagi technologicznej nad ACR+Bridge.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Lepiej mieć tylko Photoshopa z ACR, niż tylko Lr. Lr nie ma żadnej przewagi technologicznej nad ACR+Bridge.
    a w Bridge'u/ACR mozna kopiowac selektywnie ustawienia konwersji (lightroomowskie: Ctrl+Shift+C/Ctrl+Shift+V)?
    bo jak nie, to znalazlem jedna duza przewage
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a w Bridge'u/ACR mozna kopiowac selektywnie ustawienia konwersji (lightroomowskie: Ctrl+Shift+C/Ctrl+Shift+V)?
    bo jak nie, to znalazlem jedna duza przewage
    Nawet jeśli się nie da (nie wiem, nie sprawdzałem) , to nie jest to przewaga technologiczna, tylko ergonomiczna.

Edit: o to chodzi?:

Ostatnio edytowane przez Merde ; 02-08-2011 o 12:59

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Nawet jeśli się nie da (nie wiem, nie sprawdzałem) , to nie jest to przewaga technologiczna, tylko ergonomiczna.
    w pierwszej wersji miales "funkcjonalnej" no to juz pasuje do definicji. technologicznie to trudno porownywac, skoro i tu i tu pod spodem siedzi ten sam dcraw i te same suwaki...

nie do konca. synchronize dziala niby podobnie, ale jednak mniej wygodnie...

wersja LR:

z czego glowny bajer polega na tym, ze to jest zwykle copy-paste
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 02-08-2011 o 13:11
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Lightroom to nic innego niż aktualny Bridge+ACR, które sa w pakiecie Photoshopa.
    Z poziomu Bridge można bez otwierania ACR skopiowac ustawienia wyeksportowane wczesniej z innego zdjęcia. Miesiąc temu starałem sie znaleźć przewagę LR (30-dniowa wersja demo) nad CS5 w kwestii wołania rawów, ale nie znalazłem. Jedyna różnica, to że z LR dostajemy kilka fajnych presetów, które w ACR trzeba sobie samemu wypracować, ew/ przekonwertowac. Jest konwerter presetów na sieci więc to nie problem.

Wg mnie tylko CS.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Lightroom to nic innego niż aktualny Bridge+ACR, które sa w pakiecie Photoshopa.
    :-)

Lightroom jest szybszy i wygodniejszy jeżeli idzie na przykład o synchronizację metadanych i parametrów wywoływania w dużych grupach zdjęć. Owszem - w sensie dostępnych narzędzi to oba pakiety dają prawie te same możliwości. Ale pod względem ergonomii użycia to Bridge od Lightrooma dzieli przepaść. Ja bym się nabawił nerwicy jakbym miał selekcjonować i synchronizować zdjęcia ze ślubu w Bridge. Niemniej jasne jest, że wszystko zależy od osobistych preferencji.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Ale pod względem ergonomii użycia to Bridge od Lightrooma dzieli przepaść. Ja bym się nabawił nerwicy jakbym miał selekcjonować i synchronizować zdjęcia ze ślubu w Bridge. Niemniej jasne jest, że wszystko zależy od osobistych preferencji.
    Dobra, to wróćmy do meritum - jak odpowiesz na pytanie o wybór: Tylko Lr czy tylko PS+ACR+Bridge?

PS: Przyszło mi do głowy, że Lr + PSE ma sens, ze względu na wykastrowany ACR w tym drugim.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dobra, to wróćmy do meritum - jak odpowiesz na pytanie o wybór: Tylko Lr czy tylko PS+ACR+Bridge?

PS: Przyszło mi do głowy, że Lr + PSE ma sens, ze względu na wykastrowany ACR w tym drugim.
    Napisałem już wcześniej, że jeżeli w pracy będzie wykonywany retusz i/lub szparowanie, to Photoshop. Do reportażu, ślubów, etc Lightroom będzie wygodniejszym narzędziem.

Strona 25 z 155 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów