Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
Warto przenieść sobie te bazy w inne miejsce na dysku aby bez problemu odzyskać z kopii zapasowej(warto je robić co jakiś czas) ostatnie ustawienia. LR bowiem nie robi operacji bezpośrednio na plikach do czasu exportu.
Katalog LR zajmuje poza tym dość dużo miejsca jełsi mamy skatalogowane wiele zdjęć.
Co do tego że nie robi operacji bezpośrednio na plikach to ja nie do końca rozumiem dlaczego to jest niby wyjątkowość LR. Przecież żaden program nie ingeruje w pliki CR2. Ja osobiście mam włączoną opcję zapisywania plikow XMP dla poszczegolnych plików. Dzięki temu spokojnie moge to otworzyc np. w ACR jeszcze.

Z LR dopiero zaczynam przygodę więc troszke mnie te katalogi męczą i nie mam 100% pewności czy mój workflow jest optymalny. Póki co zrobiłem sobie tak, że każdy katalog z setem jest jakby osobnym katalogiem w LR zapisanym w katalogu ze setem. Dzięki temu mogę usunąć to łatwo itd. Poza tym mając zapis do plików XMP można bezpiecznie usuwać te katalogi. LR i tak zaimportuje pliki XMP, jedyna różnica taka że zniknie nam historia zmian, ale to akurat jest najmniej ważne.

PS. MaciekH dzieki za odpowiedź!