Strona 137 z 155 PierwszyPierwszy ... 3787127135136137138139147 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 361 do 1 370 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

1. Zakończ pracę z Adobe Lightroom (Lr).

2. Pobierz i zainstaluj Adobe AIR:

https://get.adobe.com/air/

3. Pobierz i zainstaluj Adobe Lens Profile Downloader w wersji pod posiadany przez Ciebie system operacyjny:

Dla Windows - https://www.adobe.com/support/downlo...jsp?ftpID=5492

Dla OS X (Mac) - https://www.adobe.com/support/downlo...91&fileID=5487

4. Uruchom Adobe Lens Profile Downloader.

5. Wybieraj:

Camera Make: Canon

Lens Model: Samyang 14mm f2.8

Powinieneś zobaczyć dwa profile stworzone na pełnoklatkowym 5D Mark II (będą pasować do 6D bo to ta sama wielkość matrycy), jeden dla JPEG a drugi dla RAW. Ten dla JPEG to szajs bo jest to profil dla jakiejś 85mm f/1.4, autor był chyba pod wpływem czegoś jak go wgrywał. Interesuje Ciebie tylko ten dla RAW, on jest w porządku.

6. Zaznacz ten profil dla RAW i kliknij na "Download". Profil powinien zostać automatycznie wgrany do Lr.

7. Uruchom Lr a następnie:

- w trybie "Library" zaznacz jakiś katalog gdzie masz plik/i RAW z tego obiektywu

- przejdź do trybu "Develop" i wybierz sobie jakiś plik RAW

- zjedź niżej suwakiem na "Lens Corrections"

- zaznacz "v" przy "Enable Profile Corrections"

I tu nie wiem czy Lr sam załapie profil czy nie. Jeśli nie to zrób to ręcznie. Spod "Lens Profile" -> "Make" powinieneś wybrać "Samyang" a spod "Model" "Samyang 14mm f2.8" bo chyba pod taką nazwą będzie widoczny.

Jeżeli korzystasz z OS X na Mac to profile siedzą w katalogu:

/Users/tutaj_wstaw_swoja_nazwe_uzytkownika/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/LensProfiles/1.0

Do katalogu "1.0" można wrzucić stworzony przez siebie lub znaleziony w Internecie profil, do podkatalogu "Downloaded" trafiają profile ściągnięte za pomocą Adobe Lens Profile Downloader.

Dopiero zaczyna Awatar JaroW
    Miasto
    Świdnica

mkamelg jesteś "Wielki"
    Dzięki.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    nad morzem

Dzięki mkamelg! Tak robiłem wcześniej ale myślałem, że nie działa. A on tego Samiego dodaje do folderu Canon (nie tworzy Samyang). Wszystko jedno - działa.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

To ja spytam tak: LR 5.7.1 64 bit + desperacki krok "Pobieranie systemu Windows 10". Wersja bazowa to Win 7 Home Premium 64 bit + SP1.
    Działa, nie działa? Problemy? Wszystko na tym złomie może mi po upgrade przestać działać, poza LR
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    To ja spytam tak: LR 5.7.1 64 bit + desperacki krok "Pobieranie systemu Windows 10". Wersja bazowa to Win 7 Home Premium 64 bit + SP1.
    Działa, nie działa? Problemy? Wszystko na tym złomie może mi po upgrade przestać działać, poza LR
    Mi wszystko działało bez problemu, ale nie polecam w tej chwili Win10, poczekaj jeszcze, podobno w przyszłym miesiącu wyjdzie wielka aktualizacja, bo bez niej cuda się u niektórych działy łącznie z utratą legalności klucza.

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Cytat Zamieszczone przez radiki Zobacz posta
    Jest, zawsze tak kopiuję z karty, ale działa też z folderem na kompie. Skorzystaj z FastStone, kliknij w ikonkę aparatu (import z karty), jako ścieżkę podaj katalog na kompie i określ katalog docelowy. W opcjach daj utwórz katalog Rok/Data. I będziesz miał to co chcesz.
    Zawsze wolę mieć kopie swoich plików w razie czego w normalnej strukturze katalogów, obok i oprócz magicznego rozwiązania Lightrooma.
    Fakt, wszystko działa, ale niestety nie do końca o to mi chodziło, bo FastStone kopiuje te zdjęcia, a mi zależy, żeby zamiast normalnych kopii były jedynie skróty. Chodzi o to, żebym nie musiał robić bezsensownej kopii 500GB danych, lecz jedynie kilka MB, które zajmą, nie ważące praktycznie nic, skróty.

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Trochę na około i wymaga osobnego narzędzia. Można to zrobić samym LR.
    Robisz import, klikasz u góry opcję "Copy", następnie po prawej w częście "Destination" wskazujesz filder docelowy i wybierasz opcję Organize by date. W polu "Date format" wybierasz odpowiedni format daty (np. 2015/2015-08-20) i importujesz.
    Nie chcę importować, bo mam już wszystko na dysku, tylko zrobić tą operację ze zdjęć już zaimportowanych. A LR nie chce mi na to pozwolić, bo już te zdjęcia widzi w swoich bibliotekach
    Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
    www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Dopiero zaczyna

Domyślnie Lightroom problem po imporcie

Witam,

Mam problem z kolorystyka zdjęć po imporcie zdjęć z Canona 5D Classica.
    Przed importem zdjęć CR2 w LR podczas podglądu miniaturek zdjęć wyświetlają się one z prawidłową kolorystyką, ekspozycja itd.
    Zaraz po imporcie przez ułamek sekundy widzę jeszcze poprawną kolorystykę by już za chwilę widzieć inne ustawienia w zdjęciach.
    dodam że w różnych przeglądarkach zdjęć oraz w Canonie DPP kolorystyka jest taka jak być powinna tylko LR upraiw własną "twórczość" z 5D

W sekcji Develop po zmianie profilów tylko się zbliżyłem do tego co być powinno ale nie uśmiecha mi się obrabiać np kilkaset zdjęć po sesji w ten sposób.
    Chciałbym mieć po imporcie zdjęci takie jak być powinny.

Próbowałem w Edit/Prefernces różnych ustawień , bez skutku ale raczej nie powinienem tego chyba robić skoro przed i po imporcie zdjęć w formacie RAW z aparatów Nikona, Samsunga czy kiedyś Pentaxa wszytko w LR jest OK tylko z Canona mam problem.

Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Lightroom problem po imporcie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Witam,

Mam problem z kolorystyka zdjęć po imporcie zdjęć z Canona 5D Classica....

...Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
    LR podczas importu przez chwilę wyświetla "zaszytego" jpg-a, później zdjęcie jest "wywołane" wg zadanego profilu kolorystycznego, któremu niestety do Canonowskiego trochę brakuje. Rozwiązaniem jest zrobienie własnego profilu kolorów za pomocą np. X-Rite Colorcheckera i wczytywanie go podczas importu RAW-ów. Wtedy kolor będziesz miał taki jaki chcesz tzn. jaki zrobisz profil
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Lightroom problem po imporcie

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    LR podczas importu przez chwilę wyświetla "zaszytego" jpg-a, później zdjęcie jest "wywołane" wg zadanego profilu kolorystycznego, któremu niestety do Canonowskiego trochę brakuje. Rozwiązaniem jest zrobienie własnego profilu kolorów za pomocą np. i wczytywanie go podczas importu RAW-ów. Wtedy kolor będziesz miał taki jaki chcesz tzn. jaki zrobisz profil
    Dziękuję za odpowiedź ale niemożliwe żeby każdy użytkownik Canona się tak męczył (i może jeszcze kupował X-Rite Colorcheckera
    skoro z innych aparatów RAW-y ładuję się "normalnie" to dlaczego z Canona nie?

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Żadna firma nie udostępnia Adobe algorytmów obróbki pliku raw. Wobec tego Adobe radzi sobie jak może i ma swoje profile. Tak samo byle jakie do wszystkich aparatów, wszystkich producentów. Nie wiem skąd Twoje przekonanie, że inne marki maja lepiej. Może na zasadzie, że po drugiej stronie rzeki trawa zawsze jest bardziej zielona.
    Część użytkowników ma swoje metody obróbki i im profile Adobe nie przeszkadzają (część nawet nie wie, jaki mają profil i że można go zmienić a nie daj Boże samemu zrobić ), część wywołuje rawy w DPP a spora część w CaptureOne (ma lepsze profile niż Adobe).
    Jak chcesz mieć dobrze i po swojemu (albo jedno z nich), to ColorChecker jest dobrym rozwiązaniem.
    Marki trzy.

Strona 137 z 155 PierwszyPierwszy ... 3787127135136137138139147 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów