Strona 130 z 155 PierwszyPierwszy ... 3080120128129130131132140 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 291 do 1 300 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Dzień Dobry;

Kolejne pytanie do LR

Niedawno zmieniłem komputer na nowy z dyskiem SSD. Zalety tego dysku sa wiadome i praca z LR5 to czysta przyjemność , wadą ich jednak jest mała pojemność. Zdjęcia w formacie RAW przechowuję na dysku zewnętrznym z połączeniem USB 3.0. Mój pomysł jest następujący:

-tworzę domyślny katalog LR na dysku komputera
    -importuję do tego katalogu fotki z aparatu
    -przeglądam ,obrabiam , taguje , usuwam niepotrzebne
    -eksportuje zdjęcia po obróbce z LR na dysk zewnętrzny
    -usuwam zdjęcia z katalogu LR aby zwolnić miejsce na dysku SSD.

Czy tak to może działać , czy gdzieś popełniam błąd logiczny ?

Cytat Zamieszczone przez Bartek Zobacz posta
    Dzień Dobry;

-tworzę domyślny katalog LR na dysku komputera
    -importuję do tego katalogu fotki z aparatu
    -przeglądam ,obrabiam , taguje , usuwam niepotrzebne
    -eksportuje zdjęcia po obróbce z LR na dysk zewnętrzny
    -usuwam zdjęcia z katalogu LR aby zwolnić miejsce na dysku SSD.

Czy tak to może działać , czy gdzieś popełniam błąd logiczny ?
    Pamiętaj jeszcze o czyszczeniu inteligentnych podglądów (jeśli tworzysz), historii edycji i cache.
    Przy takiej instalacji na SSD masz bibilotekę i cache Lr5 (tak ma być), ale plików tymczasowych będzie dużo - musisz je usuwać systematycznie.
    Czyszcząc pamiętaj, że nie wrócisz kiedyś do obrobki wczesniejszych zdjęć - będziesz miał tylko wyesksportowane JPG (czy TIFF-y).
    Chyba warto też rozważyć kopie bezpieczenstwa oryginalnych plikow (RAW/DNG) - może nawet najlepiej wraz z obróbką?
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Dzięki za odpowiedź i radę. JA właśnie eksportuję RAWy na dysk przenośny. Co prawda przechodzą z dodatkowym plikiem w którym chyba są zapisane zmiany . Czy oznacza to , że lepiej eksportować DNG czy zostać przy RAW-ach.Gdzie znajdę katalogi do czyszczenia na SSd? Domyślny katalog LR jest w Obrazach.

Czy jest jakaś wskazana graniczna wielkość pliku LRCAT, że lepiej w pewnym momencie założyć drugi i startować od nowa? Stwierdzono jakieś katastrofy gdy plik dochodzi do jakiegoś rozmiaru? Mój ma póki co ~2,9 GB, ale tyje dość szybko - na początku lutego miał 2,5GB i tak będzie przez kolejne miesiące...

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez marlo ; 04-04-2014 o 08:59

Coś już napisał

Hej! A ja mam pytanie odnośnie eksportu i jakości zdjęć. Czy zawsze będą inne niż na podglądzie w LR czy można je wyeksportować takie jak są na podglądzie. Głównie pewnie chodzi o eksport sharpness. Dla przykładu o co mi chodzi
    podaje foty:

Pierwsza fota z podglądu LR, druga po exporcie.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

To jeszcze pokaż okno eksportu z parametrami.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Coś już napisał

Dodam, że testowałem sharpening wyjściowy i wszędzie podobnie wygląda.

Cytat Zamieszczone przez Mackownik Zobacz posta
    https://imagizer.imageshack.us/v2/85...0/196/0fba.jpg

Dodam, że testowałem sharpening wyjściowy i wszędzie podobnie wygląda.
    Być może to właśnie jest błąd w Lr5, który podobno poprawili w wersji 5.4. Podobno było tak, że jeśli rozmiar docelowy jest mniejszy chyba od 1/3 (a może 1/2 - nie pamiętam już) rozmiaru wyjściowego, nie stosuje odszumiania i wyostrzania przy eksporcie do JPG.
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Coś już napisał

Właśnie specjalnie ściągnąłem wersje 5.4 i 4.4 i wszędzie to samo... różnica jest jeśli zmniejszę obrazek do ok 800-900 pixeli na jednym z boku to trochę zaczyna przypominać ten podglądowy.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Mackownik Zobacz posta
    Właśnie specjalnie ściągnąłem wersje 5.4 i 4.4 i wszędzie to samo... różnica jest jeśli zmniejszę obrazek do ok 800-900 pixeli na jednym z boku to trochę zaczyna przypominać ten podglądowy.
    "Sharpen for Glossy Paper" to jest podstawowy błąd jaki robisz - wyraźnie mocniej wyostrza od "Sharpen for screen", który to powinieneś użyć. Podbija Ci tym samym szum, a jeśli błąd programu powoduje niezastosowanie odszumiania to masz w komplecie to, co pokazałeś. Gdybyś podał więcej szczegółów dotyczących zdjęcia - ISO, stopień wyostrzenia i odszumienia w Develop, można by było sprawdzić dokładniej. Na szybko sprawdziłem na pliku studyjnym ISO 100 i eksportuje mi poprawnie rozmiar 700px, ale przy opcji Sharpen For Glossy Paper ochydnie przeostrza. Sharpen for Screen wygląda ok.

--- Kolejny post ---

Tryby wyostrzania pod druk mogą brać (i pewnie biorą) pod uwagę gubienie szumu na papierze - nie nadają się do zastosowania do zdjęć oglądanych na monitorze, a są zoptymalizowane pod jak najlepszy wygląd wydruku.

Strona 130 z 155 PierwszyPierwszy ... 3080120128129130131132140 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów