Potwierdzam to co przeczytałem, po wrzuceniu do Library wiecej niż kilku zdjęć (w moim przypadku 600), w module Develop już jest tak jak poprzednio - dość powoli.
Potwierdzam to co przeczytałem, po wrzuceniu do Library wiecej niż kilku zdjęć (w moim przypadku 600), w module Develop już jest tak jak poprzednio - dość powoli.
Stąd pytanie, jeśli mam załadowanych ponad tysiąc fotek i wyfiltrowane ponad 500 to lepiej usunąć z kolekcji te zbędne, czy zdjęcia, które nie spełniają kryteriów nie wpływają na szybkość dalszej pracy?
BTW: Mam nadzieję, że w oficjalnej 4.2 zrobią coś z tą wydajnością, bo zwłaszcza przy miejscowych korektach momentami można jajo znieść.
BTW2: Pytam doświadczonych; czy zmiana systemu na 64 bitowy oraz rozbudowa RAMu z 4 do 8 dużo da?
Wysłane z mojego GT-I9000
Ostatnio edytowane przez Merauder ; 05-09-2012 o 17:38
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
również liczę na poprawę wydajności w 4.2 (finalnej)
a co do poprawy wydajności po przejściu na 64 bit - jest duża! Przesiadłem się z Visty 32 bit na Win 8 64 bit. Kilkukrotne przyśpieszenie (również przy korekcie lokalnej) - na wersji Lr4.2RC i Win 64 bit daje się pracować, chociaż nadal oczekuję poprawy.
--- Kolejny post ---
a ja zaprzeczam.
załadowałem do biblioteki wersją 4.2 RC ponad 3000 zdjęć. Wszystkie obrobiłem znacznie szybciej niż wersją finalną 4.1. Różnica jest dla mnie baaardzo odczuwalna na plus. Oczywiście dalej nie jest tak jak być powinno.
PS: moja biblioteka zawiera łącznie ponad 26.000 zdjęć.
Ja mam w library teraz dobrze ponad 10K, wybrane 600 ze ślubu i jakoś specjalnie poprawy nie widzę w stosunku do 4.1. Jeżeli różnica jest to nie aż tak duża żebym był nią oszołomiony.
Co do różnicy x64 i ram to odczujesz dużą różnicę wiec jak najbardziej warto.
U mnie 4.2 przyspieszyło na bardzo krótko, znów wróciłem do 3.6![]()
Z kolei u mnie jest szybciej to fakt, ale powstał problem przy współpracy z pluginem NIK Color Efex. Dokładnie chodzi o to, ze po zapisie z wtyczki do TIFF, gdy próbuje korekt (np pędzli), w LR zanika obraz na max 2-3 sek po każdej korekcie, tak jakby się przeładowywał , łapał oddech , przyczaiłem że procesor wówczas zasuwa na maksa. Nie było tego w wersji 4.1...hmm.
Ostatnio edytowane przez underhand ; 06-09-2012 o 09:57
Aaaaaa widzicie forum jeszcze nie sprawdzałamdziękować
![]()
Panowie zniknęły mi numerki z siatki w lightroom 4.1. Jak je włączyć ?
Klawiszem J.