Strona 99 z 155 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Uzależniony

Domyślnie Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Sprawdź zabezpieczenia plików. Jeżeli włączasz w aparacie opcję protekt na poszczególnych zdjęciach, pliki te będą "tylko do odczytu" więc gdy LR próbuje zmienić nazwę pliku, system mu zabroni.

Po drugie 32bitowe systemy obsługują do 4GB. To że twój system widzi tylko 3 to już jest pierwszy alarm.
    Sprawdź czy kości są kompatybilne, taktują tą samą częstotliwość, są w odpowiednich slotach, czy nie ma brudu na stykach itd.
    Niektóre płyty mają kolorowe gniazda RAMu. Jeżeli masz dwie takie same kości RAM wsadź je w sloty tego samego koloru dla Dual channel. Sprawdź w biosie czy częstotliwość i napięcie jest prawidłowo rozpoznane.
    Podczas manipulacji na otwartym komputerze upewnij się że zasilacz jest wyłączony i wciśnij przycisk "power" żeby rozładować kondensatory. Wiatraczek powinien drgnąć i ewentualne lampki zgasną. Dobrze jest też używać opaski antystatycznej lub przynajmniej rozładować ładunki elektrostatyczne dotykając kaloryfera.
    Spróbuj wystartować system raz z jedną kością, potem z drugą i zobacz czy któraś nie będzie rozpoznana jako 1GB. Może być uszkodzona. Przy takim problemie komputer może się zawieszać przy operacjach wymagających więcej pamięci.

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Mam pytanie z pogranicza LR i PS. Tworzę w LR virtualne kopie (z inną obróbką) potem wraz z podstawowym plikiem wczytuję do PS (Open as Layers in Photoshop). Po wczytaniu kilku takich zestawów do PS, maskuję w nim co chcę i po kolei zapisuję oraz zamykam obrobione pliki. Proces ten powtarzam wielokrotnie.
    Problem polega na tym, iż zajętość pamięci RAM ciągle wzrasta (mam 8GB), PS nie uwalnia pamięci po zamknięciu obrobionych w nim plików.
    Jak sobie z tym poradzić?
    Marki trzy.

Uzależniony

Nie dam sobie ręki uciąć za to ale na chłopski rozum to tak:
    PS nie zajmuje pamięci tylko ją rezerwuje. Ustalasz w ustawieniach ile GB będzie przeznaczone dla PS a reszta będzie dla systemu.
    PS nie dzieli się swoją pamięcią nawet w rodzinie, więc LR musi się zadowolić całą resztą niezarezerwowaną przez PS. LR musi się również dzielić z resztą systemu, przeglądarką web(facebook, youtube itp.) Nie wiem po czym ci się objawia konkretnie ta "zajętość" RAMu ale podejrzewam że spowolnionym przeskakiwaniem pomiędzy oknami. Jak tak, to zamknij przeglądarkę www i/lub zmniejsz przydział pamięci dla PSa (w ustawieniach PS).

Dopiero zaczyna Awatar artirus
    Miasto
    Koszalin

Szukałem i nie znalazłem. Czy jest możliwość automatycznej synchronizacji wybranego katalogu przy starcie programu?
    Nie chodzi mi o auto-import bo nie potrzebuje przenosić zdjęć z jednego katalogu do drugiego tylko po to żeby lightroom je zobaczył.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Zmiana nazw odbywa się bez zarzutu....
    Windows7 32bit faktycznie obsługuje 4GB pamięci .... tyle że wielkość ta jest sumą pamięci systemu łącznie z kartą graficzną !!! Mam 1GB kartę więc dla systemu pozostaje 3GB.

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Nie dam sobie ręki uciąć za to ale na chłopski rozum to tak:
    PS nie zajmuje pamięci tylko ją rezerwuje. Ustalasz w ustawieniach ile GB będzie przeznaczone dla PS a reszta będzie dla systemu.
    PS nie dzieli się swoją pamięcią nawet w rodzinie, więc LR musi się zadowolić całą resztą niezarezerwowaną przez PS. LR musi się również dzielić z resztą systemu, przeglądarką web(facebook, youtube itp.) Nie wiem po czym ci się objawia konkretnie ta "zajętość" RAMu ale podejrzewam że spowolnionym przeskakiwaniem pomiędzy oknami. Jak tak, to zamknij przeglądarkę www i/lub zmniejsz przydział pamięci dla PSa (w ustawieniach PS).
    Objawia się tym, że jak wczytam do PS np 5 zestawów plików ( oryginał plus na 2 kopie wirtualne), obrobię zapiszę i chcę kolejne wczytać, to ten proces wyraźnie spowalnia (pojawia się pasek postępu) i import trwa 3x dłużej. Z ciekawości zajrzałem do monitora zasobów gdzie zobaczyłem, że RAM się prawie kończy. Restart PS zwalnia RAM i wszystko wraca do normy. Myślałem, że jest jakaś opcja uwalniania RAMu
    Marki trzy.

Dopiero zaczyna Awatar 4fly
    Miasto
    Poznań

Możesz włączyć automatyczny zapis do XMP w ustawieniach katalogu, lub ręcznie dla zaznaczonego pliku: prawy klik Matadata-> save metadata to file.
    dziękuję za odpowiedź
    5D,T17-35,C 50MM 1.8,PEN.50MM1.8

Pełne uzależnienie

Sprawdź zabezpieczenia plików. Jeżeli włączasz w aparacie opcję protekt na poszczególnych zdjęciach, pliki te będą "tylko do odczytu" więc gdy LR próbuje zmienić nazwę pliku, system mu zabroni.

Po drugie 32bitowe systemy obsługują do 4GB. To że twój system widzi tylko 3 to już jest pierwszy alarm.
    Sprawdź czy kości są kompatybilne, taktują tą samą częstotliwość, są w odpowiednich slotach, czy nie ma brudu na stykach itd.
    Niektóre płyty mają kolorowe gniazda RAMu. Jeżeli masz dwie takie same kości RAM wsadź je w sloty tego samego koloru dla Dual channel. Sprawdź w biosie czy częstotliwość i napięcie jest prawidłowo rozpoznane.
    Podczas manipulacji na otwartym komputerze upewnij się że zasilacz jest wyłączony i wciśnij przycisk "power" żeby rozładować kondensatory. Wiatraczek powinien drgnąć i ewentualne lampki zgasną. Dobrze jest też używać opaski antystatycznej lub przynajmniej rozładować ładunki elektrostatyczne dotykając kaloryfera.
    Spróbuj wystartować system raz z jedną kością, potem z drugą i zobacz czy któraś nie będzie rozpoznana jako 1GB. Może być uszkodzona. Przy takim problemie komputer może się zawieszać przy operacjach wymagających więcej pamięci.
    32 bitowy Windows NIE obsługuje 4GB RAM - 4GB to mitologia z marketingowej ulotki reklamowej - obsługuje 3.2GBRAM a dodatkowo jeden program (tu takie drobne uproszczenie) nie użyje więcej niż 2GB. Jak się ma 4GB ramu to opłaca się zacząć myśleć o 64 bitowym systemie i 64 bitowej wersji oprogramowania.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    32 bitowy Windows NIE obsługuje 4GB RAM - 4GB to mitologia z marketingowej ulotki reklamowej - obsługuje 3.2GBRAM
    Tutaj mamy do czynienia z matematyką i adresowaniem RAM i jest to ograniczenie 32bitCPU a nie systemu Win.
    Greg200 powiedział czym jest spowodowane ograniczenie RAM do 3GB w jego systemie.
    Niestety nie wiem na czym może polegać ten problem. Wygląda jak by program próbował wykonać niedozwoloną operację i dlatego Windows go zamyka. We wcześniejszych systemach zobaczyłbyś prawdopodobnie piękny niebieski ekran. Może spróbuj jakiś program testujący sprzęt.Nie mogę nic polecić ale wiem że kiedyś było tego pełno i gracze lubili sobie testować PCety i chwalić się punktami.

blackninja To mi wygląda na normalną sytuację. Ja doświadczam to samo na moim kompie. Podejrzewam, że PS nie zwalnia pamięci od razu po zamknięciu zdjęcia tylko robi to podczas otwierania nowego dokumentu. Po otwarciu prędkość wraca do normy i mogę normalnie pracować. Czy jest tak samo u Ciebie?

Pełne uzależnienie

Tutaj mamy do czynienia z matematyką i adresowaniem RAM i jest to ograniczenie 32bitCPU a nie systemu Win.
    Greg200 powiedział czym jest spowodowane ograniczenie RAM do 3GB w jego systemie.
    Niestety nie wiem na czym może polegać ten problem. Wygląda jak by program próbował wykonać niedozwoloną operację i dlatego Windows go zamyka. We wcześniejszych systemach zobaczyłbyś prawdopodobnie piękny niebieski ekran. Może spróbuj jakiś program testujący sprzęt.Nie mogę nic polecić ale wiem że kiedyś było tego pełno i gracze lubili sobie testować PCety i chwalić się punktami.

blackninja To mi wygląda na normalną sytuację. Ja doświadczam to samo na moim kompie. Podejrzewam, że PS nie zwalnia pamięci od razu po zamknięciu zdjęcia tylko robi to podczas otwierania nowego dokumentu. Po otwarciu prędkość wraca do normy i mogę normalnie pracować. Czy jest tak samo u Ciebie?
    Ograniczenia wynikają z podziału przestrzeni adresowej pomiędzy system i aplikacje takie podziały były i przy 640kB i są przy 4GB dodatkowo jedna aplikacja nie obsłuży więcej niż 2GB (w 32 bitowym systemie) znowu wynika to z podziału przestrzeni, matematyka matematyką, teoria teorią a życie życiem, jeśli jest tak jak piszesz to po prostu napisz pieciolinijkowy program który zaalokuje te mityczne 4GB i wypełni danymi - powodzenia.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 99 z 155 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109149 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów