Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    A po co Photoshop do fotografii? To już wolałbym ekspress do kawy.
    no popatrz... to w takim wypadku wszyscy uzywajacy PSa tak naprawde go nie potrzebuja, bo po co photoshop do fotografii... Lepiej kupic ekspres do kawy.

Tak tak wiem, zaraz napiszesz, ze pisales w imieniu swoim, a nie ogolu ale zabrzmialo to tak jakby wszyscy uzywajacy PSa byli jacys nirnormalni. Wogole od dawna irytuja mnie Twoje posty...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_foto Zobacz posta
    no popatrz... to w takim wypadku wszyscy uzywajacy PSa tak naprawde go nie potrzebuja, bo po co photoshop do fotografii... Lepiej kupic ekspres do kawy.

Tak tak wiem, zaraz napiszesz, ze pisales w imieniu swoim, a nie ogolu ale zabrzmialo to tak jakby wszyscy uzywajacy PSa byli jacys nirnormalni.
    Photoshop jest do grafiki. Lightroom/ACR jest do fotografii. To, że można PS użyć do zdjęć nie powoduje, że 85% funkcjonalności programu jest do obróbki grafiki, a nie fotografii. Po co więc mieliby dawać PS skoro 98% funkcjonalności fotograficznej PSa pokrywa LR, a dodatkowo daje extra dużo funkcjonalności przydatnej fotografowi, które PS nie ma?

Cytat Zamieszczone przez marcin_foto Zobacz posta
    Wogole od dawna irytuja mnie Twoje posty...
    Ale, że co? Nie będziemy kolegami?

Domyślnie

Po co więc mieliby dawać PS skoro 98% funkcjonalności fotograficznej PSa pokrywa LR, a dodatkowo daje extra dużo funkcjonalności przydatnej fotografowi, które PS nie ma?
    Może po to, że LR ma dokładnie 0% funkcjonalności umożliwiającej retusz zdjęć, a dzisiaj mainstream fotografii bez retuszu czy wręcz fotomontażu się nie obejdzie. Jak się pojawią w LR warstwy i maski i narzędzia wypełniania content-aware, to wtedy się z Tobą zgodzę, że PS nadaje się tylko dla grafików, a fotografom jest już zbędny.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Photoshop jest do grafiki. Lightroom/ACR jest do fotografii. To, że można PS użyć do zdjęć nie powoduje, że 85% funkcjonalności programu jest do obróbki grafiki, a nie fotografii. Po co więc mieliby dawać PS skoro 98% funkcjonalności fotograficznej PSa pokrywa LR, a dodatkowo daje extra dużo funkcjonalności przydatnej fotografowi, które PS nie ma?
    To trochę inaczej, PS jest do grafiki DTP, czyli pracy na bitmapach. Czyli zdjęcia, fotomontaże i kolaże, tak w gruncie rzeczy. Do grafiki jest Illustrator, do składu tekstu - InDesign. A że każde z tych narzędzi ma jakieś dodatkowe ficzery, to inna sprawa. Tekst w PS jest w zasadzie do znaków wodnych, a elementy składu tekstu w Illustratorze to chyba dla picu, bo nie ma opcji przewalania dalszej części tekstu na następną stronę.

A z PS jak ze wszystkim, jak się przesadzi to wychodzi kicha

A na marginesie, grafika warsztatowa to zabawa z linoleum, sitodrukiem, robienie drzeworytów, litografii i tym podobnych sprawek. Z komputerem nie ma to zbyt wiele wspólnego :-)
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 29-05-2012 o 14:34
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Ale, że co? Nie będziemy kolegami?
    Ale że niby musimy? Natomiast uważam, że bardzo mocno naciągasz argumenty do swoich wizji. Bo idąc Twoim tokiem myślenia, to sztuczki Hartwiga ze światłem to nie fotografia, bo technika kilkukrotnego kopiowania wg Witolda Romera (zwane izohielą) to nie fotografia,...itd...itd

A fotografia nie jedno ma imię Nie jestem żadnym autorytetem w tej dziedzinie co prawda, więc poczytaj sobie w wolnych chwilach eseje o fotografii autorstwa Susan Sontag tu i ówdzie wydanych ...na przykład.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Ale że niby musimy? Natomiast uważam, że bardzo mocno naciągasz argumenty do swoich wizji. Bo idąc Twoim tokiem myślenia, to sztuczki Hartwiga ze światłem to nie fotografia, bo technika kilkukrotnego kopiowania wg Witolda Romera (zwane izohielą) to nie fotografia,...itd...itd

A fotografia nie jedno ma imię Nie jestem żadnym autorytetem w tej dziedzinie co prawda, więc poczytaj sobie w wolnych chwilach eseje o fotografii autorstwa Susan Sontag tu i ówdzie wydanych ...na przykład.

Pozdrawiam.
    Nie chcę się kłócić na konkretne nazwiska, ale nawet wikipedia pisze że Hartwig łączył fotografię z grafiką. Romer...no wybacz, ale miałby dyskwalifikacje na dzień dobry na konkursach.
    Oczywiście, to nie znaczy że nie wolno tego robić, wolno. Dla mnie to jest obrazek/grafika i nie jest to fotografia. Dla większości instytucji także. Ale jeżeli ktoś uważa inaczej - to jest jego oczywiście sprawa i nic mi do tego. Może nazywać to nadal fotografią, każdy używa aparatu w różnym celu. Akurat aparaty Leica służą głównie do fotografii dokumentalnej, a nie artystycznej, stąd też zupełnie nie widzę powodu dlaczego miałby być dodawany Photoshop, którego w przeciwieństwie do Lightrooma, ogólne przeznaczenie ma niefotograficzne.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Nie chcę się kłócić na konkretne nazwiska, ale nawet wikipedia pisze że Hartwig łączył fotografię z grafiką. Romer...no wybacz, ale miałby dyskwalifikacje na dzień dobry na konkursach...
    Ehhh...ja bym Cię jednak bardzo prosił - nie kłócimy się tylko wymieniamy poglądy/przemyślenia - to bardziej adekwatne stwierdzenia IMHO. Abstrahując od tego, że fotografia to nie tylko konkursy - czy wiesz że Hartwigowi przyznali nawet medal olimpijski za fotografię sportową (jest w wiki?)...więc fotografem pewnie był :wink:

Co do leiki, lajtruma i reszty to tylko narzędzia. Mogli równie dobrze dołączyć jakąś lajkową wersję DPP i też by było dobrze.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów