Sądzę, że to taki przypadek jak - zachowując wszelkie należne proporcje - katastrofa lotnicza. Tu ktoś coś przeoczył, tam ktoś coś innego, zebrało się do kupy i tak trafiło na rynek. Ja bym się tak bardzo nie przejmował, ważne że mocno pracują żeby szybko wydać wersję sprawnie działającą.
Tapatalk
No właśnie, sam przewidywałeś jeszcze jedna betę a tu klops. Dostaliśmy betę jako produkt finalny. Ciekawe skąd ten pospiech i cena? Dziwne to bardzo.
Marki trzy.
Brak drugiej bety mnie zdziwił, premierę też przyjąłem z zaskoczeniem. Niemniej nie rzucałbym oskarżeniami w Adobe - takie sytuacje się zdarzają, a oni przygotowują już wydanie bez tych dwóch głównych mankamentów. Nie żałuję wydanych 320 zł za aktualizację :-)
Mi na L4.0 kompletnie nie działa korekta CA. W L3 były suwaki i można było fajnie usunąć w większości CA. W L4.0 jest tylko opcja zaznaczenia "ptaszka" i nic się nie dzieje.:-(
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D
siema,
mam mały problem z Lightroomem 3. Chodzi o to, że jak chcę otworzyć jednego RAWaw programie, on wpierw otwiera mi 'Library' i pokazuje wszystkie zdjęcia z foldera z tym RAWem którego chciałem otworzyć. To co mi przeszkadza, to fakt że muszę go znowu szukać w tym Library i go tam znowu zaznaczać > później import.
Trochę to uciążliwe jak mam w folderze np. 1000 zdjęć...
Czy nie ma takiej opcji, żeby RAW otwierał się od razu w Lightroomie, bez tej 'biblioteki?'
Jest. Nazywa się Adobe Camera Raw i wymaga Photoshopa :-) "Architektura" Lightrooma jest natomiast taka, że najpierw importujesz pliki nad którymi chcesz pracować do katalogu, a dopiero później możesz je klikać w lightroomowej wywoływarce. Oczywiście nie ma obowiązku importować wszystkich plików, ale to się trochę mija z możliwościami zarządzania całą kolekcją w tym programie.
Ja robię w takim przypadku inaczej. Uruchamiam LR w module Library i z dowolnej przeglądarki (Bridge albo - najczęściej - FastStone) po prostu przeciągam danego rawa na okno LR. Otwiera się faktycznie cały katalog z możliwością wyboru, ale zaznaczony jest jedynie ten raw jaki został przeze mnie przeciągnięty z przeglądarki. Klikam tylko Import i wybrany raw się otwiera do edycji.
Marki trzy.