Strona 57 z 155 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pakiet CS6 to chyba czerwiec, więc zapewne w podobnym czasie.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Tak sobie czytam to: http://www.computer-darkroom.com/lig...troom_b4_1.htm

I w sumie raczej pierdoły niż jakieś nowe funkcje. A lokalne zmiany WB/czegokolwiek + korekcja poszczególnych kanałów byłaby przydatna.

W przyszłym tygodniu chyba usiądę do Aperture i Capture One. Chociaż przyzwyczaiłem się i lubię LR, to może warto sprawdzić konkurencję

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Zrób sobie kolego w module Develop preseta. Na jednym z rawów ustaw WB Auto i Auto Tone. Potem utwórz preseta, w którym tylko te ustawienia będą kopiowane. Możesz potem z tymi ustawieniami wczytywać rawy do LR albo ustawić na jednym i synchronizować. U mnie działa.

Pozdrawiam.
    Dzięki o to mi chodziło teraz działa jak trzeba.
    Macie może jakieś swoje magiczne presety do ustawień auto? PM oddaję 300 obrobionych zdjęć, jednak niektórzy strasznie chcą resztę bez obróbki. Więc przydało by się przynajmniej automatem liznąć te fotki. Co poza auto tone i auto wb ustawiacie w takim presecie?

Swoją drogą, też Wam tak auto WB w Lightroom 3 ucieka w niebieski? Pipetką jak kliknę na naturalnej szarości jest ok.
    Ostatnio edytowane przez maki1000 ; 08-01-2012 o 21:10

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    Dzięki o to mi chodziło teraz działa jak trzeba.
    Macie może jakieś swoje magiczne presety do ustawień auto? PM oddaję 300 obrobionych zdjęć, jednak niektórzy strasznie chcą resztę bez obróbki. Więc przydało by się przynajmniej automatem liznąć te fotki. Co poza auto tone i auto wb ustawiacie w takim presecie?

Swoją drogą, też Wam tak auto WB w Lightroom 3 ucieka w niebieski? Pipetką jak kliknę na naturalnej szarości jest ok.
    Ja nie używam żadnych ustawień Auto. Nie po to robię w rawach, żeby zamiast softu aparatu soft komputerowy za mnie decydował jak ma zdjęcie wyglądać. Jeżeli "odrawiam" zdjęcia, które nie muszą być dopieszczone to pracuję partiami podobnych pod względem naświetlenia i WB. Obrabiam pierwsze, resztę synchronizuję itd. Aż tak dużo czasu to nie zajmuje a efekty duuużo lepsze niż na jakiś tam Auto. Chyba, że robisz zdjęcia zawsze na tej samej sali, w tym samym kościele i w identycznych warunkach oświetleniowych.
    Marki trzy.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Panowie gdzie w LR ustawić jako profil wyjściowy kolorów ten, który mam ustawiony w puszcze? Będę wdzięczny za informację.
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

allxages
    Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    W przyszłym tygodniu chyba usiądę do Aperture i Capture One. Chociaż przyzwyczaiłem się i lubię LR, to może warto sprawdzić konkurencję
    Z tego co się orientuję to w przypadku Aperture 3 praca na osobnych kanałach jest jak najbardziej możliwa.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Cytat Zamieszczone przez niechcemisie Zobacz posta
    Panowie gdzie w LR ustawić jako profil wyjściowy kolorów ten, który mam ustawiony w puszcze? Będę wdzięczny za informację.
    Niechcemisie,
    dla plików TIFF, JPEG, PSD Lightroom używa profilu kolorów który jest ustawiony w aparacie użytkownika do wyświetlania zdjęcia, histogramu, itp. Do pracy w module "Develop" Lightroom przyjmuje szerszą przestrzeń kolorów - ProPhoto RGB.

I tu ważna uwaga : jeżeli zdjęcie pozbawione jest informacji o użytym profilu Lightroom przyjmuje, że użyty został profil sRGB - dlatego też można się spodziewać różnic w wyświetlanych kolorach na monitorze w tym przypadku.
    Ostatnio edytowane przez Giraff ; 09-01-2012 o 09:10 Powód: Automerged Doublepost
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ok dzięki. Generalnie korzystam tylko z RAWa a import kolorów z puszki ułatwiłby mi późniejszą obróbkę.
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giraff Zobacz posta
    Z tego co się orientuję to w przypadku Aperture 3 praca na osobnych kanałach jest jak najbardziej możliwa.
    Tak. To akurat jest możliwe. Dodatkowo, z tego co czytam to mój główny aparat najlepiej radzi sobie z kolorami w Aperture.

Ale...

1 - używam aktualnie 4 aparatów cyfrowych i, mimo że główny akurat lepiej spisałby się w Aperture, to pozostałe niekoniecznie. A osobno obrabiać tu i tu to nie ma sensu

2 - czytając np. to porównanie (http://www.twin-pixels.com/raw-proce...dxo-lightroom/) wychodzi z mojego, że Lr ogólnie jest dużo lepszy jednak (szumy, ogólnie kolorystyka, ostrość)

No nic, w wolnej chwilii zainstaluje Aperture i coś popatrzę.

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

W/g ich informacji póki co brak wsparcia dla Microsoft Windows XP. tylko vista lub Siódemka To się niektórzy zdenerwują...

I jeszcze jedna uwaga - nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale nie ma możliwości importu/ konwersji katalogów z wersji 1,2 lub 3. Póki co beta obsługuje tylko swój własny format.
    Ostatnio edytowane przez Giraff ; 10-01-2012 o 11:59
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Strona 57 z 155 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów