I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Zdjęć robię niewiele, bo tylko amatorsko. Ten rok jest w ogóle "kryzysowy". Ale to nieistotne.
W moim przypadku, nie mam właściwie potrzeby trzymania zdjęć gotowych do publikacji, np. w JPG. Używam i jako przeglądarki i jako "wywoływarki" LR, więc eksportowanie wybranych zdjęć, w celu np. udostępnienia komuś nie jest problemem. Co więcej, sam do przeglądania zdjęć używam LR, więc nie mam potrzeby mieć JPG. Tym bardziej, że z RAWa mogę mieć JPG praktycznie w każdej chwili.
W związku z tym, przejdę chyba na format DNG, bez podglądu i zobaczę jak się będzie sprawdzał.
Jeśli się nie mylę to przy druku ma znaczenie. Rzadko drukuje, ale zdarza się.
Chyba, że się mylę.
Tak, ale całej obróbki w Lightroomie czasami zrobić nie idzie - im więcej na RAWie, tym lepiej, ale sam retusz to już raczej w Photoshopie.Dla fotografów tylko "sucha wartość", która rzutuje (achh, ta informatyka) wymiary w pixelach na wymiary w calach, czyli po ludzku : mówi jakie wymiary będzie miała nasza odbitka, jeżeli użyjemy do druku oprogramowania, które bezmyślnie z tej wartości skorzysta. Najczęściej jednak to inne parametry są "na sztywno" - jak oddajemy zdjęcia do labu, to nie mówimy, że "moja fota ma tyle i tyle pix i poproszę ją w tyle i tyle dpi" tylko "moja fota ma tyle i tyle pix i poproszę ją w tyle i tyle cm", i przy tym rozwiązaniu dpi wyznacza się dynamicznie, że tak to brzydko ujmę.
czy nie brakuje wam opcji "wylacz kompa po eksporcie" w LR?
czlowiek slenczy i czeka zeby zrobil JPG...i tak naprawde nie wiedz ile to zajmie.
szczegolnie wieczorami...
:P
Są programy do wyłączania kompa z bardzo wyrafinowanymi triggerami, jednym z przydatnych w tej sytuacji byłby warunek coś na kształt "wyłącz po 5min pracy CPU poniżej 50%". Poszukaj, a znajdziesz. Keywordy do google : shutdown computer cpu load.
Rozdzielczość w przeliczeniu na cal (dpi, ppi) ma znaczenie w momencie kiedy zamieniasz obraz w pamięci komputera na obraz na papierze lub wówczas, kiedy określasz rozmiar obrazu w centymetrach lub calach (w momencie tworzenia lub zapisywania pliku). Rozdzielczość na cal nie ma absolutnie znaczenia, kiedy posługujemy się miarą w (mega)pikselach.
hej
ostatnio zauwazylem, ze obrazu w LR wygladają ciut inaczej niż te, które później zapisuje w jpg, co mi trochę przeszkadza. Pliki w LR mają jakby ciut inny kotrast, moze nawet lekko cieplejsza barwę. O co chodzi? Wszedzie mam ustawiony profil sRGB
http://i41.tinypic.com/b88pc1.jpg - screenshot z LR
http://i42.tinypic.com/16bc5fo.jpg - to samo zdjęcie wyeksportowane do jpg
Jakieś pomysły?
Miałem podobnie gdy komp był podłączony do TV. W ustawieniach TV zmieniłem profil wyświetlania i było ok. Popróbuj w ustawieniach monitora.
R6 II + R | RF 24-70 f/2.8 + RF 50 f/1.8 + EF 70-200 f/2.8 IS II