Tzn w jaki sposob na stale ? I jak podczas wolania ? Co masz dokladnie na mysli ?
1) Importujesz sobie jedno zdjecie
2) Robisz korekty (jeden z parametrow) jakie tam lubisz
3) zapisujesz preset uwzgledniajac ten jeden parametr
Teraz przy importowaniu reszty zdjec mozesz zaznaczyc preset zeby odrazu go zastosowac do importowanych zdjec.
ALBO
Mozesz tez zaimportowac zdjecia, indywidualnie cos pozmieniac, pozniej wszystkie zaznaczyc w oknie develop (klik pierwsze, scroll do ostatniego, shift + PPM, nie wiem czy jest edit -> select all), kliknac prawym na preset i zastosowac do wszystkich na raz. Ja tak ostatnio robilem z samym wyostrzeniem i odszumieniem na koniec obrobki.
Mam do wywołania kilkaset zdjęć. Ładuję je wszystkie.
Pierwsza część w pomieszczeniu - za żółta i z szumem.
ustawiam WB, odszumianie i jadę, na każdym kolejnym zdjęciu wprowadzam inne drobne korekty: prostowanie, kontrast i.t.p.
Kończą się te w pomieszczeniu i następne nie potrzebują już odszumienia i inny WB.
Są programy na których przy parametrach jest "ptaszek" i zaznacza się go jeśli parametr ma być zapamiętany, jeśli go nie ma to zadana korekta będzie tylko na jednym zdjęciu.
Byłoby to bardzo wygodne, gdyby w LR dało się zrobić podobny manewr.
Na szybko chciałem jeszcze spróbować propozycji yarsona.
Mam wersję LR 3.0 i nie mam (chyba) takiego okna jak pokazał yarson.
Za dużo chciałbym na raz. mam jeszcze kupę zdjęć do wywołania z sobotniego ślubu. Muszę odespać i może ze świeżym umysłem znajdę przy Waszej pomocy rozwiązanie.
Może coś źle tłumaczę. Zdecydowanie szybciej wytłumaczyłbym "osohoźi" live przy zimnym Lechu![]()
„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
Henri Cartier-Bresson
Więc zrób jak ci napisałem, pierwsza fota z serii ustawiasz co i jak zaznaczasz resztę serii i synchro, następnie kolejna seria na pierwszej zaznaczasz co i jak i kolejne synchro.
Mi się ten sposób sprawdza bardzo dobrze.
Poza tym przy kliknięciu synchro możesz przecież w oknie które się pojawia zaznaczyć wszystkie parametry które mają się przenieść na kolejne foty lub nie.
R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8
Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D
Wszyscy zrozumieli o co ci chodzi, ale ty nie spróbowałeś żadnej z rad, którą ci proponowali, tylko teoretyzujesz. Usiądź na spokojnie, nie "wołaj ślubu" i zrozum, że w LR można dokładnie to, czego chcesz.
Na wszelki wypadek, jeszcze raz.
1) Chcę mieć przy importowaniu WSZYSTKICH zdjęć NA POCZĄTKU te same ustawienia domyślne. (zastosowanie : stosujemy zawsze takie same parametry sharpening/camera calibration/inne, które nie zależą od zawartości zdjęcia, i nie chcemy musieć zawsze pamiętać o tym, że istnieje konieczność ich zmiany wg naszych upodobań)
Rozwiązanie :
Obrabiam jedną dowolną fotę ustawiając dane ustawienia, zapisuję je jako Preset, a później w okienku importowania wybieram go i od teraz wszystkie foty ładowane do LR będą miały NA POCZĄTKU nadane te ustawienia.
2) Obrabiam 1500100900 zdjęć ze ślubu, wiele z nich jest wykonane przy tych samych warunkach, dzięki czemu korekty wprowadzone do pierwszego zdjęcia w większości pokrywają się z potrzebami następnych zdjęć.
Rozwiązanie :
Obrabiam pierwszą fotę z danego otoczenia, zaznaczam resztę (ja zazwyczaj zaznaczam nawet i więcej fot, aż do samego końca, żeby nie szukać miejsca w którym kończą się dane warunki, bo i tak jak zobaczę że dane ustawienia nie pasują, to je poprawię ręcznie) i klikam Synchronize Settings (nie wiem jak po polsku, ale pewnie się domyślisz. Jak ci się nie uda, to daj znać, to specjalnie dla ciebie poszukam jak to w polskiej wersji brzmi) i lecę do kolejnego zdjęcia patrząc, czy jest coś do poprawy w stosunku do ustawień skopiowanych z pierwszego zdjęcia z danych warunków.
Warto nadmienić, że w momencie korekcji aktualnego zdjęcia nie zmieniają się parametry poprzednich zdjęć, czego się tak bardzo chyba obawiasz. Tu nie ma nic "na sztywno".
Pytanie odnośnie synchronizacji ustawień na zaznaczonych zdjęciach:
Jak dodać np.: Exposure +0,20, Recovery +20, Black +5 na kilku zaznaczonych zdjęciach.
Dodać, czyli na przykładowych czterech zdjęciach ekspozycję mamy na +0,10, +0,40, +0,30, +035, po dodaniu mamy +0,30, +0,60, +0,50, +0,55
Nie mogę nigdzie znaleźć jak to zrobić, a przydatne byłoby to...
Nie da rady, też kminiłem.
Jak ja coś piszę, to już piszę.
Na 100% nie jestem pewien, ale kiedyś kombinowałem większość metod, które jako developer przewidziałbym do takiego zabiegu, i żadna nie dała w/w efektu.
Czyli również o presecie, który np. dodałby do ekspozycji +0,35 i światła wypełniającego +20 trzeba zapomnieć??
![]()