Strona 149 z 155 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 481 do 1 490 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Domyślnie Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Pierdoła w sumie, ale czasem mi utrudnia szybkość pracy, może ktoś podpowie knif na to:
    Jak to jest z zapamiętywaniem ustawień korekcji dla pędzli, gradientów ?
    Przykładowo: dla gradientu radialnego ustawiam Clarity +38, stosuję to na zdjęciu, zatwierdzam...,robię inne korekty i gdy potem znowu włączam użycie gradientu ustawienie Clarity pamięta poprzednie ustawienie zamiast tego ostatniego +38.
    Właściwie raz jest to zapamiętywane, a innym razem nie - podobnie np. z invert mask w gradiencie.
    Pewnie jest jakiś knif na to, aby każdą zmianę parametru program miał ustawioną domyślnie przy następnym użyciu narzędzia, tylko jakoś nie zapamiętałem z powodu raczej szybkiej obsługi

Dotyczy LR w abonamencie CC

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Wybacz nie odpowiem na pytanie a zadam swoje.

Mam problem z opcjąimport from another catalog.

Chcę z robić to przez sieć lokalną. Komputery są w tej samej grupie domowej. Udostępniłem dyski, oprócz tego same foldery z RAWami i katalogami lr też.

Niestety przy ustawianiu tego importu w file handling nie mam możliwości wyboru kopiowania plików. Jest tylko import bez kopiowania. A zależy mi równie z na skopiowaniu.

Co śmieszniejsze dzieje się tak tylko w jedną stronę. Tzn. Jeśli chcę zaimportować zdjęcia z PC na laptopa - nie ma problemu. Jeśli z laptopa na PC - problem jest. Bez sensu.

Miał ktoś z was może podobnie?

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

marlo jedno mi przyszło do głowy. lr zapamięta ustawienia wtedy kiedy najpierw ustawiasz parametry a potem użyjesz narzędzia na zdjęciu. do tego gradienty i pędzel mają wspólne ustawienia

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    marlo jedno mi przyszło do głowy. lr zapamięta ustawienia wtedy kiedy najpierw ustawiasz parametry a potem użyjesz narzędzia na zdjęciu. do tego gradienty i pędzel mają wspólne ustawienia
    Masz rację, sprawdziłem to teraz na spokojnie i na to wygląda > wybór narzędzia > NAJPIERW ustawienie wartości > POTEM aplikacja na zdjęciu. Wtedy ustawienie zostaje do następnego użycia. Oczywiście dotyczy pojedynczych modyfikatorów, gdy aplikujemy gradient z pierwotnie wybranym Exposure + regulacja np. Clarity, to wartość Clarity się nie zapamięta.

Ale w sumie lepsze to, niż jest w Camera Raw - tam pamiętają się wszystkie suwaczki i trzeba resetować przy następnym użyciu!

Pozdro

Dopiero zaczyna

Cześć, chce zgrać wszystkie swoje foty z dysku zewnetrznego razem z backupem na wiekszy. Zauważyłem, że lightroom tworzy ogromna ilość małych katalogów z backupem, każdy po okolo 50-70mb, czy jest możliwość ustawienia aby lightroom tworzył jeden wielki plik z całym backupem?

Cytat Zamieszczone przez FLTM Zobacz posta
    Cześć, chce zgrać wszystkie swoje foty z dysku zewnetrznego razem z backupem na wiekszy. Zauważyłem, że lightroom tworzy ogromna ilość małych katalogów z backupem, każdy po okolo 50-70mb, czy jest możliwość ustawienia aby lightroom tworzył jeden wielki plik z całym backupem?
    Jeśli chcesz to bezboleśnie zrobić, to dla nowego dysku przypisz taką samą literę (napędu), jak miał poprzedni ze zdjęciami. Małymi folderami tworzonymi przez LR się nie przejmuj - ich się nie przenosi. Ważne, abyś plik "__nazwa___.LRCAT" przeniósł / umieścił / pozostawił / wskazał programowi, po przeprowadzce zdjęć na nowy dysk! LRCAT to główny plik Lightrooma z danymi o modyfikacjach zdjęć. Warto, dla bezpieczeństwa włączyć opcję, aby LR tworzył dla każdego zdjęcia plik XMP, bo w tych plikach niezależenie przechowa wszystkie modyfikacje i ingerencje w dane zdjęcie!
    Natomiast LR tworzy Backup (tworzy, kiedy mu na to pozwolisz), który jest kopią pliku LRCAT i to jest robione tylko dla bezpieczeństwa i sprawdzenia poprawności zapisanych tam danych, żadne małe pliki i foldery tam nie są backupowane.

edit:
    Pliki XMP warto tworzyć także po to, gdy otworzysz RAWa przez CameraRaw (Bridge) z zamiarem pchnięcia go do Photoshopa, wtedy zdjęcie zachowa wszystkie dokonane na nim uprzednio (w Lightroomie) modyfikacje.
    Ostatnio edytowane przez marlo ; 17-09-2017 o 13:52

Dopiero zaczyna

Domyślnie Lightroom

Witam,
    Mam pytanie do ślubniaków, którzy używają LR do obróbki zdjęć ze ślubu.
    Czy macie jakiś sposób, żeby LR chodził szybciej? Obrabiając foty jedna po drugiej obrazy i presety tak długo się wczytują, że dostaje białej gorączki,
    maszynę mam w miarę ok. (o 4 tys zł - stacjonarny, windows). Jak patrze w procesy to LR pożera 90-95% zasobów procesora. Można coś z tym zrobić ?

Czy foty obrabiacie na smart preview czy original photo?

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Lightroom

Nie robie slubow ale... szybki procek to podstawa i5 najlepiej i7. Ram wiecej lepiej, minimum 8GB. Dyski... ssd na system i storage.

Sam ostatnio wymienilem raid0 skladajacy sie z 2×500GB seagate 7200.12 na 2x1TB 850 evo od samsunga. Niby lepiej ale szalu tez nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Warto spróbować tego:

https://www.youtube.com/watch?v=pz6ojYApSzI

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez gwphoto Zobacz posta
    Można coś z tym zrobić ?
    Inna możliwość to DPP w wersji 4.x. Jest szybkie toto (szybsze u mnie niż DxO) i z kolorami przyjemnie, jest DLO i Picture Style Editor.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 23-09-2017 o 18:25

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Często czytam o powolnym LR i zastanawiam się co robię źle, że nie udało mi się zauważyć żadnego zwalniania.

Czy ktoś biegły w LR mógłby mi wskazać co zrobić, żeby zobaczyć jakieś zamulenie? Może nie wykorzystuję jakichś możliwości LR?

Zdjęcia obrabiam po kolei, bez żadnych wsadów i wszystko odbywa się praktycznie natychmiastowo, nic nie irytuje. A computer mam daleki od dzisiejszej superrakiety.

Wprawdzie mam jednak trochę więcej niż 4GB które miał ten pomysłowy pan co doradza powyrzucać moduły. Jako amator, bawię się wszystkim , dużo drukuję, używam GPS i gdybym miał wyrzucać moduły to bym raczej wyrzucił Adobe. A na pewno najpierw bym dokupił RAM, chociaż w Macu to pewnie może być kłopot.

A więc - jak zobaczyć powolność w LR?
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 149 z 155 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów