Strona 98 z 155 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 971 do 980 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Domyślnie Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Cytat Zamieszczone przez marcinstanczak Zobacz posta
    Witam, mam pytanko i zarazem problem, mój laptop już zaczyna ledwo dyszeć, nie formatowany od ostatnich 4 lat i tu jest moje pytanie, jak mogę zrobić backup wszystkich ustawień, obróbek w lightroomie? Nie trzymam już obrobionych zdjęć na dysku tylko jak mi jakiejś brak to po prostu eksportuje z lightrooma... Jak to można zrobić?

Pozdrawiam Marcin Stańczak!
    I nie zapomnij skopiować folderu "Lightroom" ze wszystkimi jego ustawieniami, żeby potem było z czego wstawić głównie własne presety do czystego LRa! Zawsze warto wiedzieć, gdzie programy trzymają swoje ustawienia.

Ten folder domyślnie jest w systemowych ustawieniach aplikacji np tu:
    c:\Users\__nazwa użytkownika___\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez marcinstanczak Zobacz posta
    Witam, mam pytanko i zarazem problem, mój laptop już zaczyna ledwo dyszeć, nie formatowany od ostatnich 4 lat i tu jest moje pytanie, jak mogę zrobić backup wszystkich ustawień, obróbek w lightroomie? Nie trzymam już obrobionych zdjęć na dysku tylko jak mi jakiejś brak to po prostu eksportuje z lightrooma... Jak to można zrobić?

I nie zapomnij skopiować folderu "Lightroom" ze wszystkimi jego ustawieniami, żeby potem było z czego wstawić głównie własne presety do czystego LRa! Zawsze warto wiedzieć, gdzie programy trzymają swoje ustawienia.

Ten folder domyślnie jest w systemowych ustawieniach aplikacji np tu:
    c:\Users\__nazwa użytkownika___\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\

mk
    Guest

Dziękuję ślicznie, wieczorem biorę się za formatowanie! Presetów dużo nie używam jedynie vscofilm 01,vscofilm 02, które mam do instalacji od vsco supply co : ) Napiszę czy się udało, mam taką nadzieję! Jeszce w lightroomie znalazłem coś takiego jak backup, skorzystałem z tego również jak i skopiowałem wszystkie katalogi razem z podglądem (coś około 12 giga).

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Pytań kilka:

1. Czy zgodnie z umową licencyjną instalacja wersji jednostanowiskowej na dwóch komputerach jednakże tak, że korzysta się w danej chwili tylko na jednym komputerze jest legalna?

2. Jeśli odp. na pyt 1 brzmi tak, to pytanie to brzmi: czy możliwa jest praca na 2 komputerach tak jak to opisano w powyższym przypadku na tym samym zbiorze zdjęć mając zawsze bieżący stan tego zbioru niezależnie od komputera na którym pracujemy?

Bo kumam, że można pracować na zdjęciach na zewnętrznym HDD, tylko czy jeśli wprowadzimy zmiany w pewnych zdjęciach na jednym kompie i potem podepniemy do drugiego kompa czy będą one widoczne?
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 22-08-2012 o 17:19
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Pytań kilka:

1. Czy zgodnie z umową licencyjną instalacja wersji jednostanowiskowej na dwóch komputerach jednakże tak, że korzysta się w danej chwili tylko na jednym komputerze jest legalna?
    How many computers are covered by a single license of Lightroom 4?

Subject to the terms of the software license agreement, the primary user of the computer on which Lightroom is installed may install a second copy of the software for his or her exclusive use on either a portable computer or a home computer, provided that the software is not used on both computers at the same time. Lightroom is sold as multiplatform software, which means it can be installed on either Mac OS X or Windows.

2. Jeśli odp. na pyt 1 brzmi tak, to pytanie to brzmi: czy możliwa jest praca na 2 komputerach tak jak to opisano w powyższym przypadku na tym samym zbiorze zdjęć mając zawsze bieżący stan tego zbioru niezależnie od komputera na którym pracujemy?

Bo kumam, że można pracować na zdjęciach na zewnętrznym HDD, tylko czy jeśli wprowadzimy zmiany w pewnych zdjęciach na jednym kompie i potem podepniemy do drugiego kompa czy będą one widoczne?
    Jeśli katalog + ew. XMP będą na tym dysku przenośnym oraz Lr będzie o tym wiedział - myślę że jest to możliwe.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 22-08-2012 o 17:39
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    czy możliwa jest praca na 2 komputerach tak jak to opisano w powyższym przypadku na tym samym zbiorze zdjęć mając zawsze bieżący stan tego zbioru niezależnie od komputera na którym pracujemy?

Można ale nie w czasie rzeczywistym. LR tego nie uciągnie.
    Jeżeli korzystamy z dwóch komputerów, oba muszą mieć dostęp do tego samego katalogu i Lr na jednym komp. musi być zamknięty przed otwarciem Lr na drugim.

Dopiero zaczyna Awatar 4fly
    Miasto
    Poznań

witam
    nie mogę znaleźć sposobu na zapisywanie ustawień z develop dla jakiegoś setu fotografii w tym samym folderze w którym sie znajdują..
    jak to zrobić?
    5D,T17-35,C 50MM 1.8,PEN.50MM1.8

Uzależniony

Możesz włączyć automatyczny zapis do XMP w ustawieniach katalogu, lub ręcznie dla zaznaczonego pliku: prawy klik Matadata-> save metadata to file.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Zauważyłem, że LR4.1 wysypuje mi się przy imporcie większej ilości fotek / ostatnio było ich coś ok.500/. Po wczytaniu ok 100szt., raz po raz pojawia się komunikat "LR nie może przetworzyć tej fotografii" / może nie dosłownie, ale sens właśnie taki/. Po kilku .... kilkunastu takich komunikatach dotyczących kolejnych fotek LR zostaje zamknięty przez Win7. Odpalam ponownie program i tak na raty wczytuję kolejne paczki po ok. 100 fotek !!! Nie doszedłem przyczyny takiego zachowania, choć monitorowałem zasoby komputera /pamięć, procesor / i ... nic mi sensownego nie przyszło do głowy.
    Ale ... zastanowiła mnie następująca sprawa .... wielkość katalogu w którym LR trzyma swoje dane. W porównaniu z LR3, katalogi te są 100% większe !!! 47,6GB zdjęć, w katalogu LR3 zajmuje 19.2MB, w LR4.1 to az 180MB !!!
    Ale już zbiór 164GB zdjęć LR3 trzyma w katalogu o wielkość 238MB a LR4,1 to 5.4GB !!! SZOK !!!

Uzależniony

Jak importujesz? Prosto z karty czy z dysku? Zapisujesz jakieś presety, matadata podczas importu? Generujesz podgląd 1:1?
    Używasz LR z automatycznymi ustawieniami czy modyfikowałeś do swoich potrzeb? Jaki masz procesor i pamięć?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Importuję z dysku / automatyczny import LR z monitorowanego katalogu /. Podczas importu zmieniam tylko nazwy plików i dodaną mam jedynie korekcję obiektywu. Podgląd ustawiony na standardowy. Nic nie modyfikowałem .... ustawienia są w obu wersjach LR takie same, stąd moje zdziwienie !!! Wiem że komp nie jest najnowszy ....Intel C2D T6500 2x2,1Ghz 4GB RAM / system 32-bit więc RAM-u widzi 3GB/.

Strona 98 z 155 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108148 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów