na szybko to...nie ,ale poczekam na pomysły
na szybko to...nie ,ale poczekam na pomysły
@EOS1N jest szansa.
LR buduje swoją własną strukturę danych. Katalog w LR jest tak jakby zbiorem linków do fizycznych danych. Jeżeli te dane znikną to LR ma wszystkie informacje ale nie ma do czego je podpiąć i wyświetla znak zapytania. Jeżeli dane przeniosłeś, zmieniłeś nazwę folderu w systemie lub tak jak w twoim przypadku zmienił się cały dysk, musisz wskazać gdzie są te zgubione dane.
Jeżeli zrobisz nowy import, dla LR jest to całkowicie nowy zbiór informacji.
Co musisz zrobić to kliknąć na folder ze znakiem zapytania, wybrać "Find missing folder..." i wskazać odpowiedni folder.
Na przyszłość to warto też włączyć sobie auto-zapis danych do XMP.
Trochę tabelek obrazujące wydajność przy zastosowaniu SSD: miejsce instalacji, cache, katalogów i zdjęć.
Will an SSD Improve Adobe Lightroom Performance? | Computer Darkroom
EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2
flickr
hmmm... czy tylko ja konwertuję rawy do DNG? Po co ten bałagan z xmp?
Marki trzy.
czasami zdjęcia otwieram na różnych komputerach .. na domowym , na lapku i w redakcji ..
Eos system
Mam dwa pytania:
1) Jako zdobywający pierwsze szlify w LR zadziwiła mnie jedna rzecz, zdjęcia wywołane do jpg zajmują w porywach do 17 mb, wołane w DPP max 7 mb. W oby dwu programach zapis był do pełnej rozdziałki oraz jakość była ustawiona na 100%. Skąd te różnice w wielkościach, bo kumam, że różnice mogą sięgać 20-30%, ale 200-300%.
2) sorry za offtop, poleci ktoś jakąś sensowną przeglądarkę pod Windowsa, bo z Fastona byłem na maxa zadowolony, aczkolwiek mam wrażenie, że pokazuje co innego niż LR, może bez wielkich różnic, ale widać to gołym okiem
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|