Strona 7 z 155 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Ale nie jest tak, że jak np. sobie pipetą "zbiore" niebieski z nieba i suwak exp dam na -2 to mi zjedzie ekspozycją tylko z koloru jaki wybrałem, bo zjedzie z każdego i całość (chmury też, mimo że są białe) za barwi na ten pobrany kolor...
    no tak ale chodzilo o kremowa suknie - jak wybierzesz pipeta kremowy z sukni, a saturation w pedzlu dasz na -100 - to kolora po jakim malujesz (w tym przypadku niebieski ) bedzie zamieniony na kremowy - a jesli wartosc saturation w pedzlu bedzie inna to kolory te zostana zmieszane w odpowiednich proporcjach i bedziesz malowac kolorem wynikowym

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Jeśli dam saturation w pędzlu na -100, to choćby suknia była w kolorach tęczy to pędzel cały kolor zdejmie, przez co poniękąd i niebieski zafarb zniknie... A po takim zabiegu (jak suknia jest cała w skali szarości czyt. biała) faktycznie można ją na dowolny kolor zabarwić (np wcześniej "zebrany" kremowy).

Spróbuj tak zrobić np z łąką pełną maków, żeby każdy z nich nie był czerwony tylko żółty (używając tej domniemanej zamiany kolorów:P)
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Coś już napisał

Domyślnie

zrobisz na takiej samej zasadzie co powyzej tylko zabawy wiecej

chodzilo mi o to - ze kazdy kolor bedzie mieszany z pedzlem w odpowiednich proporcjach tzn. jak bedziesz malowal po calej lace nie tylko po makach to kolor laki tez zostanie zmieszany z tym ktorym malujesz

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    Warto przenieść sobie te bazy w inne miejsce na dysku aby bez problemu odzyskać z kopii zapasowej(warto je robić co jakiś czas) ostatnie ustawienia. LR bowiem nie robi operacji bezpośrednio na plikach do czasu exportu.
    Katalog LR zajmuje poza tym dość dużo miejsca jełsi mamy skatalogowane wiele zdjęć.
    Co do tego że nie robi operacji bezpośrednio na plikach to ja nie do końca rozumiem dlaczego to jest niby wyjątkowość LR. Przecież żaden program nie ingeruje w pliki CR2. Ja osobiście mam włączoną opcję zapisywania plikow XMP dla poszczegolnych plików. Dzięki temu spokojnie moge to otworzyc np. w ACR jeszcze.

Z LR dopiero zaczynam przygodę więc troszke mnie te katalogi męczą i nie mam 100% pewności czy mój workflow jest optymalny. Póki co zrobiłem sobie tak, że każdy katalog z setem jest jakby osobnym katalogiem w LR zapisanym w katalogu ze setem. Dzięki temu mogę usunąć to łatwo itd. Poza tym mając zapis do plików XMP można bezpiecznie usuwać te katalogi. LR i tak zaimportuje pliki XMP, jedyna różnica taka że zniknie nam historia zmian, ale to akurat jest najmniej ważne.

PS. MaciekH dzieki za odpowiedź!

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Hej.
    Często po załadowaniu zdjęć automatycznie ustawiona jest "brightnes" na +50. Czemu?

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Hej.
    Często po załadowaniu zdjęć automatycznie ustawiona jest "brightnes" na +50. Czemu?
    Bo to wyjściowa pozycja dla tego suwaka dla rawów...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Domyślnie

Czy LR 2.6 jest możliwość wyszukiwania duplikatów zdjęć, oprócz opcji wykrywania duplikatów podczas importu?
    Importuje zdjęcia poprzez LR ale czasem żona importuje przez systemowy program i kiedy zsynchronizowałem foldery w LR okazało się że jest pełno duplikatów chociaż miałem zaznaczoną opcję aby je wykrywał.
    Może w LR 3 beta jest już taka opcja?

Dopiero zaczyna Awatar Tomzozo

Domyślnie

Witam,
    Mój znajomy ma problem z Lightroom-em 2 wczytuje zdjęcia NEF, CR2 lub jpg zdjęcia pojawiają się w imporcie i znikają w głównym module programu czyli w bibliotece, edycji poprostu ich nie widać (brak podglądu) wprowadza zmiany na niewidocznym zdjęciu i wywołuje ten plik do jpg. W folderze docelowym pojawia się zdjęcie obrobione w całej okazałości nie widać co i jak się obrabia ale się wywołuje bez problemu!) Co jest nie tak??? Proszę o pomoc.
    Canon, kilka szkieł :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja mam pytanie o usuwanie zdjęć w LR 2.1, Win XP 32. Czasem kiedy kliknę delete i "Delete from disk", jest chwila ciszy, po czym komunikat "The file named xxxx.cr2 could not be moved to the Recycle Bin". I żeby usunąć zdjęcie muszę czasem powtórzyć operację nawet z 2-3 razy. A na przykład następne zdjęcie usuwa natychmiast. Dzieje się to zarówno z surówką, jak i obrobionymi zdjęciami, zarówno jak równocześnie robię coś innego na kompie/w LR, jak i wtedy kiedy nie robię nic. Jest to dość denerwujące, bo trochę czasu to zabiera... A generalnie sam LR mi nie zamula.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Ja mam pytanie o usuwanie zdjęć w LR 2.1, Win XP 32. Czasem kiedy kliknę delete i "Delete from disk", jest chwila ciszy, po czym komunikat "The file named xxxx.cr2 could not be moved to the Recycle Bin".
    U mnie dzieje się tak gdy zdjęcie jest ładowane. Czekam aż zniknie napis: "loading..." i wtedy usuwa. Tak mnie to irytuje ze przechodzę z "Develop" na "Library" - zdjęcia nieco szybciej się ładują.

Strona 7 z 155 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów