Zauważyliście, że Lr4 chodzi jakby wolniej od Lr3? :/
Testuję obecnie triala Lr4 i zmiana procesu z 2010 na 2012 powoduje zmianę w histogramie - można temu zapobiec?
Zauważyliście, że Lr4 chodzi jakby wolniej od Lr3? :/
Testuję obecnie triala Lr4 i zmiana procesu z 2010 na 2012 powoduje zmianę w histogramie - można temu zapobiec?
Nie. W nowym procesie program w inny sposób operuje tonalnością, przy pomocy nieco zmienionego zestawu narzędzi. Wg mnie stare zdjęcia lepiej pozostawić w poprzednim procesie, właśnie po to, aby nie musieć zmieniać ustawień. Nowe prace obowiązkowo w procesie 2012 , który w bardziej naturalny sposób pozwala kontrolować jasność poszczególnych obszarów.
Tapatalk
mor_feusz ja mam 7d i lapka aktualnie (dość wyeksploatowanego). Póki co udało mi się utworzyć nowe presety prawie identyczne jak te z procesu 2010. Zdjęć z LR3 nie przerabiam na nowy proces bo nie widzę ku temu sensu, pewnie niedługo i tak się ich pozbędę zostawiając tylko jpeg/tiff.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Jeżeli kogoś interesuje, czy można aktualizować LR3, otrzymane w pakiecie z jakimś sprzętem (w moim przypadku jest to tablet Wacom, ale sprawa dotyczy również użytkowników Lejków, Haselków i innych urządzeń), to odpowiedź brzmi - można. Adobe przysłało mi właśnie odpowiedź, że do aktualizacji wystarczy ważny numer seryjny z wcześniejszej wersji oprogramowania (poza kartą kredytową do zapłacenia za LR4 oczywiście :-) ). Do mnie właśnie dotarła pudełkowa wersja i faktycznie tak jest - podczas rejestracji wpisuje się oba numery - numer upgrade z najnowszej wersji oraz numer z wersji aktualizowanej. Działa :-)
Z tego co się orientuję użytkownicy Lightroom 4 miewaja problemy z uruchomieniem okien dialogowych (zwłaszcza wtedy kiedy oprogramowanie, tak jak większość softu NIK, działa jako zewnętrzny plug-in). Ale podobno można sobie z tym poradzić...
Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl