Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl
Giraff masz racje i tu nie ma wątpliwości. Ja pisałem akurat o swoim konkretnym przypadku gdzie PS'a używam głównie od wyostrzania i ew. drobnych poprawek na maskach których nie da się zrobić w Lightroomie![]()
Znalazłem taką oto informację, dotyczącą Adobe Photoshop Lightroom 4 beta :
"Nowy mechanizm korygowania tonów wydobywać ma cały zakres dynamiczny aparatu, odzyskując szczegóły w cieniach i rozjaśnieniach, a dodatkowe funkcje regulacji lokalnej pozwalać mają na efektywną redukcję szumów, usuwanie mory i dostosowywanie balansu bieli. Dodana w module Develop funkcja podglądu pozwala fotografowi dopasowywać obrazy do docelowej przestrzeni kolorów."
W zawiązku z tym pytanie do użytkowników: czy w wersji LR4 można lokalnie (np. narzędziem Adjustment Brush) korygować balans bieli na wskazanym ręcznie obszarze fotografii?
Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów
tak, mozna
super.
dzisiaj potestuję triala.
Kolejne pytanie:
Nie wiem czy dobrze wytłumaczę: czy można w LR wymusić rodzielczość (ilość punktów na jednostkę powierzchni) podczas kadrowania?
Do tej pory kadrując w LR 3 jedynie ustalałem proporcje boków oraz wielkość obszaru wyciętego z całego kadru, nie mając wpływu na rozdzielczość uzyskanego w ten sposób wyciętego obrazka.
Nie wiem, czy się to jakąś funkcją włącza gdzieś w opcjach (której to fukcji w wersji 3 jak narazie nie znalazłem), więc za każdym razem musiałem jeszcze raz kadrować w PS, gdzie mam określone np. 300dpi, aby wszystkie skadrowane obrazki miały tą samą rozdzielczość.
Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo.
Właśnie chodzi mi o proces przygotowania do drukowania (np do Labu), żeby gotowe kadry miały 240dpi.
Nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłem, może to ujmę tak:
Chcę, aby zdjęcie wykadrowane w LR miało Ycm x Zcm i 240dpi, tak jak to ma miejsce, gdy kadruję w PS. Teraz gdy kadruję w LR ma Ycm x Zcm, ale każda fotka jest innej wielkości.
Można to zmienić, czy mnie czeka kadrowanie w PS?
No właśnie źle to tłumaczysz, bo chyba źle to rozumiesz. Przy kadrowaniu w Lr nie dostajesz zdjęcia "w centymetrach", tylko "w pikselach", bo obrabiasz materiał który z definicji tak ma.
Informację o DPI "podpinasz" dopiero przy zapisywaniu pliku wyjściowego.
Brakuje informacji w jaki sposób to robisz - czy eksportujesz pliki do PS, czy też może przez menu File/Export.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
jak chcesz zeby kazde zdjecie (z kadrowaniem czy bez) mialo ZcmxYcm i 240 dpi
to ustawiasz to w image sizing przy eksporcie