Strona 63 z 155 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giraff Zobacz posta
    Wciąż uważam, że oba programy, jakkolwiek dzielnie się uzupełniają, to są dedykowane innym osobom i trafiają w inne nisze.
    no i jestem dwiema różnymi osobami
    ...ale prawdą jest, że używam w innych zastosowaniach Lr (wołanie) i PS (PSucie)
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vaas Zobacz posta
    ...ale prawdą jest, że używam w innych zastosowaniach Lr (wołanie) i PS (PSucie)
    Dokładnie to miałem na myśli, tylko kiepsko napisałem :/
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Giraff masz racje i tu nie ma wątpliwości. Ja pisałem akurat o swoim konkretnym przypadku gdzie PS'a używam głównie od wyostrzania i ew. drobnych poprawek na maskach których nie da się zrobić w Lightroomie

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Znalazłem taką oto informację, dotyczącą Adobe Photoshop Lightroom 4 beta :

"Nowy mechanizm korygowania tonów wydobywać ma cały zakres dynamiczny aparatu, odzyskując szczegóły w cieniach i rozjaśnieniach, a dodatkowe funkcje regulacji lokalnej pozwalać mają na efektywną redukcję szumów, usuwanie mory i dostosowywanie balansu bieli. Dodana w module Develop funkcja podglądu pozwala fotografowi dopasowywać obrazy do docelowej przestrzeni kolorów."

W zawiązku z tym pytanie do użytkowników: czy w wersji LR4 można lokalnie (np. narzędziem Adjustment Brush) korygować balans bieli na wskazanym ręcznie obszarze fotografii?
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Domyślnie

tak, mozna

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

super.
    dzisiaj potestuję triala.

Kolejne pytanie:
    Nie wiem czy dobrze wytłumaczę: czy można w LR wymusić rodzielczość (ilość punktów na jednostkę powierzchni) podczas kadrowania?
    Do tej pory kadrując w LR 3 jedynie ustalałem proporcje boków oraz wielkość obszaru wyciętego z całego kadru, nie mając wpływu na rozdzielczość uzyskanego w ten sposób wyciętego obrazka.
    Nie wiem, czy się to jakąś funkcją włącza gdzieś w opcjach (której to fukcji w wersji 3 jak narazie nie znalazłem), więc za każdym razem musiałem jeszcze raz kadrować w PS, gdzie mam określone np. 300dpi, aby wszystkie skadrowane obrazki miały tą samą rozdzielczość.
    Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    Kolejne pytanie:
    Nie wiem czy dobrze wytłumaczę: czy można w LR wymusić rodzielczość (ilość punktów na jednostkę powierzchni) podczas kadrowania?
    Doczytaj o co chodzi z DPI i dlaczego ta informacja nie ma żadnego praktycznego znaczenia (do momentu drukowania).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Właśnie chodzi mi o proces przygotowania do drukowania (np do Labu), żeby gotowe kadry miały 240dpi.

Nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłem, może to ujmę tak:
    Chcę, aby zdjęcie wykadrowane w LR miało Ycm x Zcm i 240dpi, tak jak to ma miejsce, gdy kadruję w PS. Teraz gdy kadruję w LR ma Ycm x Zcm, ale każda fotka jest innej wielkości.
    Można to zmienić, czy mnie czeka kadrowanie w PS?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    Nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłem, może to ujmę tak:
    Chcę, aby zdjęcie wykadrowane w LR miało Ycm x Zcm i 240dpi, tak jak to ma miejsce, gdy kadruję w PS. Teraz gdy kadruję w LR ma Ycm x Zcm, ale każda fotka jest innej wielkości.
    Można to zmienić, czy mnie czeka kadrowanie w PS?
    No właśnie źle to tłumaczysz, bo chyba źle to rozumiesz. Przy kadrowaniu w Lr nie dostajesz zdjęcia "w centymetrach", tylko "w pikselach", bo obrabiasz materiał który z definicji tak ma.

Informację o DPI "podpinasz" dopiero przy zapisywaniu pliku wyjściowego.
    Brakuje informacji w jaki sposób to robisz - czy eksportujesz pliki do PS, czy też może przez menu File/Export.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

jak chcesz zeby kazde zdjecie (z kadrowaniem czy bez) mialo ZcmxYcm i 240 dpi
    to ustawiasz to w image sizing przy eksporcie

Strona 63 z 155 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów