a to nieslusznie. brigthess jest duzo bardziej przydatne niz recovery i fill. uzywam tego bardzo czesto w kolejnosci:
1. ustawienie ekspozycji jako ogolnej jasnosci foty
2. wlasna krzywa tonalna do ustawienia docelowego kontrastu (lepiej mi to funkcjonuje niz sam suwak kontrastu)
3. korekta brightness celem skorygowania nadmiaru swiatel badz cieni
brigthness mi sie jak najbardziej sprawdza i jest bardzo przydatny, szczegolnie jak sie naswietla "do prawej". wtedy przez korekte Brightness do 40 albo 30 robie na zdjeciu wyrazne przejscia tonalne w swiatlach, bez wplywania na cienie...
Każdy ma oczywiście swoją metodę działania - na tym właśnie polega urok Lightrooma. :-) Ja jestem przyzwyczajony do korygowania przede wszystkim ekspozycją, ponieważ jest to pierwszy i najbardziej naturalny (w sensie fotograficznym) suwak do ustawiania czy zdjęcie ma być jaśniejsze, czy ciemniejsze. Przyznam, że tej bety jeszcze nie zdążyłem nawet ściągnąć (z okazji CES-u jest tyyyyle nowości do opisania), natomiast widziałem film na Luminous Landscape. Z niego wynikało dla mnie tyle, że te nowe kontrolki do tonalności dają jeszcze bardziej naturalną kontrolę nad obrazem. Ale jak to działa w praktyce to pewnie sprawdzę - ale nie wcześniej niż w weekend.
Film Reichmanna jest tutaj:
Dzięki, bo już myślałem że jakiś dziwny jestem ;-)
Po obejrzeniu kilku filmów o czwórce wygląda na to, że Exposure z czwórki to taki moocno ulepszony Brightness z trójki. Potestowałem chwilę i histogram zachowuje się zupełnie inaczej na przykład na +1 exposure w 3 niż w 4. Wygląda też na to, że LR4 skuteczniej radzi sobie z przepaleniami. Zobaczymy też co zmieni się w final vers. O ile mnie pamięć nie myli final 3 też się różnił nieco od bety?
Tak, ale jeśli chociażby ten nowy algorytm Exposure jeszcze przez kilka miesięcy dopracują, może rzeczywiście powstanie coś extra.
Tu są też fajne filmiki
Ostatnio edytowane przez iREM ; 10-01-2012 o 22:02
A u mnie beta wykrzaczyła się już przy pierwszej próbie korekty ekspozycji.
Jestem tak zszokowany, że chyba nie odważę się jej odpalić ponownie. Szkoda czasu![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
ja też Brightness (i Contrast) super rzadko używałem. Aczkolwiek ostatnio do kilku zastosowań (zwłaszcza przy BW) to wręcz namiętnie...
Nie chce mi się ściągać LR4, ale czekam na pełną wersję już.
Aha - czy ja dobrze rozumiem, że nadal nie ma lokalnej zmiany DOWOLNEGO suwaka? Dodali tylko NR i WB?
I jeszcze pytanie co do upgrade. Mam oryginał zainstalowany. Kupuję upgrade i co dostaję? Ściągam pełną instalke z adobe.com i instaluje na starą wersje czy jak to się robi w świetle legalności?
Z tego co widziałem na filmiku, to lista suwaków pod pędzlem korekcyjnym urosła tak ze dwa razy - dodano między innymi suwak do usuwania mory. Pewnie nie ma tam wszystkich opcji dla korekcji całościowych, ale jest ich na pewno więcej niż było.
Na pełną wersję poczekasz pewnie jeszcze z pół roku :-)