Strona 60 z 155 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Coś już napisał Awatar sebol1204

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Kurde, gdzie jest brightness i recovery w czwórce????
    Zamiast brightness jest teraz whites a recovery to highlights. Podobno zostały zamienione jakieś algorytmy na niby lepsze. Może ktoś zauważył jakąś większą różnicę? :-P

Ogolnie jakoś muli ten lightroom ;/
    2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
    Galeria na CB
    Blog

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Serio? Korzystam z Lightrooma jeszcze od czasów bet zupełnie najpierwszej wersji i suwak do jasności był _najrzadziej_ przeze mnie wykorzystywanym narzędziem do edycji obrazu.
    a to nieslusznie. brigthess jest duzo bardziej przydatne niz recovery i fill. uzywam tego bardzo czesto w kolejnosci:
    1. ustawienie ekspozycji jako ogolnej jasnosci foty
    2. wlasna krzywa tonalna do ustawienia docelowego kontrastu (lepiej mi to funkcjonuje niz sam suwak kontrastu)
    3. korekta brightness celem skorygowania nadmiaru swiatel badz cieni

brigthness mi sie jak najbardziej sprawdza i jest bardzo przydatny, szczegolnie jak sie naswietla "do prawej". wtedy przez korekte Brightness do 40 albo 30 robie na zdjeciu wyrazne przejscia tonalne w swiatlach, bez wplywania na cienie...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a to nieslusznie. brigthess jest duzo bardziej przydatne niz recovery i fill. uzywam tego bardzo czesto w kolejnosci:
    2. wlasna krzywa tonalna do ustawienia docelowego kontrastu (lepiej mi to funkcjonuje niz sam suwak kontrastu)

brigthness mi sie jak najbardziej sprawdza i jest bardzo przydatny, szczegolnie jak sie naswietla "do prawej". wtedy przez korekte Brightness do 40 albo 30 robie na zdjeciu wyrazne przejscia tonalne w swiatlach, bez wplywania na cienie...
    Każdy ma oczywiście swoją metodę działania - na tym właśnie polega urok Lightrooma. :-) Ja jestem przyzwyczajony do korygowania przede wszystkim ekspozycją, ponieważ jest to pierwszy i najbardziej naturalny (w sensie fotograficznym) suwak do ustawiania czy zdjęcie ma być jaśniejsze, czy ciemniejsze. Przyznam, że tej bety jeszcze nie zdążyłem nawet ściągnąć (z okazji CES-u jest tyyyyle nowości do opisania), natomiast widziałem film na Luminous Landscape. Z niego wynikało dla mnie tyle, że te nowe kontrolki do tonalności dają jeszcze bardziej naturalną kontrolę nad obrazem. Ale jak to działa w praktyce to pewnie sprawdzę - ale nie wcześniej niż w weekend.

Film Reichmanna jest tutaj:

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

Dzięki, bo już myślałem że jakiś dziwny jestem ;-)
    Po obejrzeniu kilku filmów o czwórce wygląda na to, że Exposure z czwórki to taki moocno ulepszony Brightness z trójki. Potestowałem chwilę i histogram zachowuje się zupełnie inaczej na przykład na +1 exposure w 3 niż w 4. Wygląda też na to, że LR4 skuteczniej radzi sobie z przepaleniami. Zobaczymy też co zmieni się w final vers. O ile mnie pamięć nie myli final 3 też się różnił nieco od bety?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

O ile mnie pamięć nie myli final 3 też się różnił nieco od bety?
    Było parę zmian, ale istota działania procesu 2010 pozostała nienaruszona. Myślę, że tu będzie podobnie, po fundamenty pod procesem 2012 wydają się bardzo solidne.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Było parę zmian, ale istota działania procesu 2010 pozostała nienaruszona. Myślę, że tu będzie podobnie, po fundamenty pod procesem 2012 wydają się bardzo solidne.
    Tak, ale jeśli chociażby ten nowy algorytm Exposure jeszcze przez kilka miesięcy dopracują, może rzeczywiście powstanie coś extra.
    Tu są też fajne filmiki
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 10-01-2012 o 22:02
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak, ale jeśli chociażby ten nowy algorytm Exposure jeszcze przez kilka miesięcy dopracują, może rzeczywiście powstanie coś extra.
    Ja liczę po cichu na to, że poprawią interpolację obrazu, która w obecnym (i chyba również wcześniejszym) procesie niekiedy prowadziła do powstawania "mazing artifacts".

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

A u mnie beta wykrzaczyła się już przy pierwszej próbie korekty ekspozycji.
    Jestem tak zszokowany, że chyba nie odważę się jej odpalić ponownie. Szkoda czasu
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

ja też Brightness (i Contrast) super rzadko używałem. Aczkolwiek ostatnio do kilku zastosowań (zwłaszcza przy BW) to wręcz namiętnie...

Nie chce mi się ściągać LR4, ale czekam na pełną wersję już.

Aha - czy ja dobrze rozumiem, że nadal nie ma lokalnej zmiany DOWOLNEGO suwaka? Dodali tylko NR i WB?

I jeszcze pytanie co do upgrade. Mam oryginał zainstalowany. Kupuję upgrade i co dostaję? Ściągam pełną instalke z adobe.com i instaluje na starą wersje czy jak to się robi w świetle legalności?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Aha - czy ja dobrze rozumiem, że nadal nie ma lokalnej zmiany DOWOLNEGO suwaka? Dodali tylko NR i WB?
    Z tego co widziałem na filmiku, to lista suwaków pod pędzlem korekcyjnym urosła tak ze dwa razy - dodano między innymi suwak do usuwania mory. Pewnie nie ma tam wszystkich opcji dla korekcji całościowych, ale jest ich na pewno więcej niż było.

Na pełną wersję poczekasz pewnie jeszcze z pół roku :-)

Strona 60 z 155 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów