Przypuszczalnie tak stara wersja nie obsługuje plików CR2 z 7D. Rada: zrób aktualizację lub skonwertuj najpierw obrazki CR2 do formatu DNG darmowym konwerterem od Adobe (można pobrać z ich strony).
Przypuszczalnie tak stara wersja nie obsługuje plików CR2 z 7D. Rada: zrób aktualizację lub skonwertuj najpierw obrazki CR2 do formatu DNG darmowym konwerterem od Adobe (można pobrać z ich strony).
Czy da się odwrócić zaznaczenie maską? Tzn aby program nie ruszał tego co pod maską.
Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8
Niestety, nie da się tak.
Generalnie proponują myślenie odwrotne, tj. jeśli chcesz przykładowo zwiększyć clarity na całym zdjęciu z wyjątkiem małego fragmentu, to najpierw robisz maskę obejmującą całe zdjęcie z clarity np. +15, a na ten mały fragment zdjęcia którego ruszać nie chciałeś nakładasz maskę z clarity -15.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Nie wiem czy Merde miałeś na myśli namalowanie maski na całym obrazie a potem z wciśniętym Alt (i ustawioną przeciwną do maski wartością narzędzia) usunięcie jej z wybranego elementu. Jeżeli tak, to trochę inaczej to opisałem, jeżeli nie to jest to podałem inny sposób![]()
Marki trzy.
Rozumiem ze do wszystkich zdjec nalezy podchodzic idywiualnie, w pelni sie z tym zgadzam. Sa jednak sytuacje kiedy fajnie jest zrobic 'sync' takich samych ustawien, do powiedzmy calego wesela, a pozniej traktowac je jako wyjsciowa do dalszej pracy. (Wspomne ze sprawa sie miala podobnie w DPP, tam program zachowywal ustawienia puszki, i w pracy nad RAW-em nalezalo wprowadzic jedynie korekty)
Pytanie kieruje do tych ktorzy stosuja ta metode.
Jakie sa Wasze usrednione ustawienia w LR przed synchronizacja? Mam glownie na mysli kontrast czy nasycenie. Czy synchronizujecie masowo jeszcze jakies inne wartosci?
Słuchaj, to trochę nie tak. Każdy ma swój workflow, każdy stosuje swoje indywidualne metody fotografowania i późniejszej obróbki. Jedni wolą ciągnąć ze świateł, inni z cieni.. Jeszcze inni potrafią naświetlać w punkt.. W każdym z tych wypadków masz inne ustawienia zarówno kontrastu jak i saturacji.
Jedno, co mogę podpowiedzieć, to nigdy nie zmieniaj hurtowo wartości WB, zostaw je "as shot".
Jarek
Ludzie maja rozne podejscie do takiej hurtowej obrobki, i wlasnie dlatego pytalem.
No to jest oczywiscie pozbawione sensu, nigdy tak nie robie.
Sa jednak nazwijmy je 'wartosci uniwersalne', to co mozemy ustatwic juz w puszce: kontrast, nasycenie czy ostrosc, ale LR tego nie odczyta.
Gdybys mial w powyzszy sposob pracowac, jak bys ustawil te wartosci w LR ?
I jeszcze jedno pytanie do znawcow tematu, a dotyczace innego problemu. Jak 'wydlubac' pojedynczy plik, odpowiadajacy za zmiany dokonane na zdjeciu w module develop? Nastepnie jak go wkleic do zdjecia na innym komputerze?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it