Strona 39 z 155 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przypuszczalnie tak stara wersja nie obsługuje plików CR2 z 7D. Rada: zrób aktualizację lub skonwertuj najpierw obrazki CR2 do formatu DNG darmowym konwerterem od Adobe (można pobrać z ich strony).

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kirka Zobacz posta
    Gdy chcę zaimportować te z 7d otrzymuję komunikat:
    "The files appear to be unsupported or damaged".
    Że pliki prawdopodobnie uszkodzone?

/ciach/

O co chodzi? Dlaczego LR nie otwiera tych zdjęć? Czy rzeczywiście mogą być uszkodzone mimo, że mogę je oglądać w FastStone?
    Czytasz komunikaty bardzo wybiórczo, istotne było to przed "or damaged".
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Czy da się odwrócić zaznaczenie maską? Tzn aby program nie ruszał tego co pod maską.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    Czy da się odwrócić zaznaczenie maską? Tzn aby program nie ruszał tego co pod maską.
    Niestety, nie da się tak.
    Generalnie proponują myślenie odwrotne, tj. jeśli chcesz przykładowo zwiększyć clarity na całym zdjęciu z wyjątkiem małego fragmentu, to najpierw robisz maskę obejmującą całe zdjęcie z clarity np. +15, a na ten mały fragment zdjęcia którego ruszać nie chciałeś nakładasz maskę z clarity -15.

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Nie wiem czy Merde miałeś na myśli namalowanie maski na całym obrazie a potem z wciśniętym Alt (i ustawioną przeciwną do maski wartością narzędzia) usunięcie jej z wybranego elementu. Jeżeli tak, to trochę inaczej to opisałem, jeżeli nie to jest to podałem inny sposób
    Marki trzy.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Rozumiem ze do wszystkich zdjec nalezy podchodzic idywiualnie, w pelni sie z tym zgadzam. Sa jednak sytuacje kiedy fajnie jest zrobic 'sync' takich samych ustawien, do powiedzmy calego wesela, a pozniej traktowac je jako wyjsciowa do dalszej pracy. (Wspomne ze sprawa sie miala podobnie w DPP, tam program zachowywal ustawienia puszki, i w pracy nad RAW-em nalezalo wprowadzic jedynie korekty)
    Pytanie kieruje do tych ktorzy stosuja ta metode.
    Jakie sa Wasze usrednione ustawienia w LR przed synchronizacja? Mam glownie na mysli kontrast czy nasycenie. Czy synchronizujecie masowo jeszcze jakies inne wartosci?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Jakie sa Wasze usrednione ustawienia w LR przed synchronizacja? Mam glownie na mysli kontrast czy nasycenie. Czy synchronizujecie masowo jeszcze jakies inne wartosci?
    Słuchaj, to trochę nie tak. Każdy ma swój workflow, każdy stosuje swoje indywidualne metody fotografowania i późniejszej obróbki. Jedni wolą ciągnąć ze świateł, inni z cieni.. Jeszcze inni potrafią naświetlać w punkt.. W każdym z tych wypadków masz inne ustawienia zarówno kontrastu jak i saturacji.
    Jedno, co mogę podpowiedzieć, to nigdy nie zmieniaj hurtowo wartości WB, zostaw je "as shot".
    Jarek

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Słuchaj, to trochę nie tak. Każdy ma swój workflow, każdy stosuje swoje indywidualne metody fotografowania i późniejszej obróbki. Jedni wolą ciągnąć ze świateł, inni z cieni..
    Ludzie maja rozne podejscie do takiej hurtowej obrobki, i wlasnie dlatego pytalem.
    Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Jedno, co mogę podpowiedzieć, to nigdy nie zmieniaj hurtowo wartości WB, zostaw je "as shot".
    No to jest oczywiscie pozbawione sensu, nigdy tak nie robie.

Sa jednak nazwijmy je 'wartosci uniwersalne', to co mozemy ustatwic juz w puszce: kontrast, nasycenie czy ostrosc, ale LR tego nie odczyta.
    Gdybys mial w powyzszy sposob pracowac, jak bys ustawil te wartosci w LR ?

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

I jeszcze jedno pytanie do znawcow tematu, a dotyczace innego problemu. Jak 'wydlubac' pojedynczy plik, odpowiadajacy za zmiany dokonane na zdjeciu w module develop? Nastepnie jak go wkleic do zdjecia na innym komputerze?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    I jeszcze jedno pytanie do znawcow tematu, a dotyczace innego problemu. Jak 'wydlubac' pojedynczy plik, odpowiadajacy za zmiany dokonane na zdjeciu w module develop? Nastepnie jak go wkleic do zdjecia na innym komputerze?
    Najpierw w Lr musisz w ustawieniach katalogu (menu Edit / Catalog Settings / zakładka Metadata) zaznaczyć opcję "Automatically write changes to XMP", a potem po prostu przenosząc rawy na inny komputer kopiujesz je razem z towarzyszącym mu plikiem z rozszerzeniem *.xmp.

Strona 39 z 155 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów