Strona 37 z 155 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Chciałbym zrobić nieco porządków na dysku. Czy można przenieść w jakiś sposób bazę LR w inne miejsce niż standardowo jest umieszczona czyli C:\Users\User\Pictures\Lightroom ?
    chodzi o folder z katalogiem LR i podfoldery Lightroom Settings i Previews.lrdata?

to mozna skopiowac w dowolne miejsce i otworzyc. byle w calosci (czyli caly folder nadrzedny) nie sam jeden plik katalogu bez podfolderow.
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Ok, otworzyć owszem, ale czy LR nie będzie przy następnych importowanych zdjęciach do bazy znowu jej tworzył w poprzednim miejscu?
    Nawiasem mówiąc napisano tu wiele pożytecznych rzeczy.
    Parę osób ma sporą wiedzę. Choćby strideer. Może by tak zebrać wszystko pod kątem maks wydajności LR?
    Marki trzy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Można kopiować bazę bez podglądów - program sobie je sam odtworzy z oryginalnych zdjęć. A co do mojej wiedzy :-) - na DFV jest kilkanaście odcinków poradnika do LR mojego autorstwa. Można poczytać, jestem też tu do dyspozycji w razie potrzeby :-)

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zaznaczasz w programie folder ze zdjęciami których bazę chcesz "przenieść" i robisz prawym>export as catalog.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Pytanie odnośnie synchronizacji ustawień na zaznaczonych zdjęciach:

Jak dodać np.: Exposure +0,20, Recovery +20, Black +5 na kilku zaznaczonych zdjęciach.

Dodać, czyli na przykładowych czterech zdjęciach ekspozycję mamy na +0,10, +0,40, +0,30, +035, po dodaniu mamy +0,30, +0,60, +0,50, +0,55

Nie mogę nigdzie znaleźć jak to zrobić, a przydatne byłoby to...
    Spokojnie da się to zrobić, ale nie tak precyzyjnie, bo np.:
    Exposure o minimum 1/3, Recovery i Fill Light o 5, ale Blacks już o 1.

Jednak w znakomitej większości przypadków wystarcza.

Moduł Library / Quick Develop.

Dodatkowo Clarity i Vibrance po naciśnięciu ALT zamienia nam się odpowiednio w Sharpening i Saturation

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Można kopiować bazę bez podglądów - program sobie je sam odtworzy z oryginalnych zdjęć. A co do mojej wiedzy :-) - na DFV jest kilkanaście odcinków poradnika do LR mojego autorstwa. Można poczytać, jestem też tu do dyspozycji w razie potrzeby :-)
    Wiem, czytałem. Mam też książkę nielubianego w DFV Kelby'ego. Praca w programie to jedna rzecz a znalezienie informacji na temat optymalizacji programu to druga. Tych ostatnich jest tyle co kot napłakał.
    Marki trzy.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez das Zobacz posta
    Dodatkowo Clarity i Vibrance po naciśnięciu ALT zamienia nam się odpowiednio w Sharpening i Saturation
    A White Ballance też idzie? Ctrl+Alt+De... Nie, to nie to

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Wiem, czytałem. Mam też książkę nielubianego w DFV Kelby'ego. Praca w programie to jedna rzecz a znalezienie informacji na temat optymalizacji programu to druga. Tych ostatnich jest tyle co kot napłakał.
    Od Kelby'ego lepszy Evening - właśnie dostałem jego LR3 do recenzji, ale przyznam, że nie zdążyłem zajrzeć. Poprzednia była dobra, tu się nie spodziewam wpadki.

A co do optymalizacji. Podam kilka moich pomysłów, proszę je potraktować jako sugestię, a nie gotową receptę na cokolwiek.

1) Pamięć RAM: w moim przypadku 4 GB wystarcza - nawet jak selekcjonuję 1000 fotek ze ślubu, jednocześnie mam odpalonego Chrome'a, który zabiera sporo miejsca w pamięci, etc.

2) Procesor: bez dwóch zdań - im więcej rdzeni, tym lepiej.

3) Dyski twarde: u mnie system, aplikacje, pliki wymiany, bazy lightroomowe i cache dla RAW-ów (ten tworzony przez Camera Raw) siedzą na SSD. Polecam napędy przynajmniej 80-90 GB, tak, żeby mieć ze 30 GB zapasu na wszelki wypadek. Oryginały zdjęć zgrywam na normalny choć szybki napęd WD z serii Black (dobrą opcją jest też seria bodaj RE4). Nie korzystam z macierzy RAID w komputerze.

4) System: Windows 7 64-bitowy - ze względu na obsługę więcej niż 3,2 GB RAM-u i funkcję TRIM przydatną przy SSD.

5) Format DNG - gorąco zachęcam do konwersji RAW-ów do tego formatu. Operacja importowania trwa trochę dłużej, ale w porównaniu do plików CR2 program działa szybciej (generowanie podglądów, równoczesny zapis XMP u mnie standardowo włączony, etc.)

6) Działanie mogą opóźniać programy od bezpieczeństwa. Warto dodać do wyjątków foldery, w których siedzą bazy Lightrooma, podglądy, cache RAW-ów i oryginały zdjęć. U mnie działa Agnitum Outpost Firewall Pro jako firewall i ESET NOD32 jako antywirus. Je mogę polecić z czystym sercem. Dla kontrastu - jak korzystałem kiedyś z darmowego Avasta, to zdarzało się, że potrafił on zamulić całego kompa.

7) Cache RAW-ów: Lightroom, Photoshop i Bridge współdzielą ustawienia dla wtyczki Camera Raw. Nawet jak nie mamy posadzonego PS, a tylko samego Lightrooma, to ACR generuje sobie podglądy dla RAW-ów w wyznaczonym podfolderze w domyślnym folderze użytkownika. Ten zasób jest zupełnie niezależny od bazy LR i wygenerowanych przez program podglądów. Warto zwiększyć rozmiar cache z domyślnego 1-4 GB (jeśli dobrze pamiętam) tak do przynajmniej 10 GB. Problem w tym, że bez zainstalowanego przynajmniej Bridge'a nie ma jak wejść w ustawienia ACR.

To tak na szybko co mi przyszło do głowy :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Całkiem tego sporo i pewnie warte wykorzystania. Lubię konkretną wiedzę
    Marki trzy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Od Kelby'ego lepszy Evening - właśnie dostałem jego LR3 do recenzji, ale przyznam, że nie zdążyłem zajrzeć. Poprzednia była dobra, tu się nie spodziewam wpadki.
    Jaki tytuł jeśli można wiedzieć?

7) Cache RAW-ów: Lightroom, Photoshop i Bridge współdzielą ustawienia dla wtyczki Camera Raw. Nawet jak nie mamy posadzonego PS, a tylko samego Lightrooma, to ACR generuje sobie podglądy dla RAW-ów w wyznaczonym podfolderze w domyślnym folderze użytkownika. Ten zasób jest zupełnie niezależny od bazy LR i wygenerowanych przez program podglądów.
    Jeśli na myśli masz parametr dostępny w Bridge pod Edit / Camera Raw Preferences / Camera Raw Cache, to możesz go edytować z poziomu Lightrooma -> Edit / Preferences / File Handling / Camera Raw Cache Settings.

Jest jeszcze Cache samego Bridge -> Edit / Preferences / Cache, ale tam siedzą podglądy tylko z Bridge.

Strona 37 z 155 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów