Strona 36 z 155 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fumar Zobacz posta
    Dzięki wielkie. Plik DNG faktycznie zapisuje wewnątrz wszystkie potrzebne informacje. Jednak "Original" dalej jest... zupełnie goły (próbowałem robić to wcześniej i było to samo). Także problem raczej został rozwiązany, ale tylko połowicznie. Będę zapisywał teraz pliki jako .dng, nie będzie to dla mnie jakaś tragedia :-)
    Serio CR2 wychodzi bez XMP? Napisałem trochę z głowy, bo sam pracuję niemal wyłącznie na DNG, jako że w moim środowisku pracy jest to wygodniejsza opcja. Jeśli zależy Ci na CR2, to możesz albo wybrać opcję osadzania oryginalnego pliku CR2 w DNG (co powiększa rozmiar pliku DNG, ale daje możliwość obróbki CR2 w oryginalnym sofcie Canona w przyszłości), albo w opcjach programu wybrać zapis ustawień do XMP. W tej drugiej sytuacji wybierasz potem w oknie Grid obrazki CR2 i wciskasz Ctrl+S, aby mieć pewność, że ustawienia zostaną zapisane na dysku. Później kopiujesz cały folder z oryginalnymi plikami CR2 i XMP na dysk zapasowy i po sprawie.

Kliknąłem. Po wciśnięciu "Reset" wraca do "zerowych" ustawień, czyli rzekomo tych prosto z puszki. Jednak mimo wszystko nie wiem jak to działa, bo zdjęcia które zostały zaimportowane wcześniej (część z nich program przetworzył według własnego uznania), dzielą się na przerobione i nie przerobione* (te z jednego body). Po kliknięciu w miniaturkę - zdjęcie zostaje przetworzone. Następnie klikam jak już napisałem "reset" i jest ok.
    Tak, bo taki reset ustawień domyślnych działa na zdjęcia, które dopiero zostaną zaimportowane do katalogu Lightrooma, a nie dla zdjęć już obecnych w katalogu, którym podczas importu lub w trakcie późniejszej edycji przypisano jakieś własne ustawienia. Jak chcesz zresetować ustawienia wywoływania dla zdjęć już obecnych w katalogu, to wybierasz te zdjęcia i wybierasz właśnie opcję resetu ustawień w menu pod prawym przyciskiem albo z menu z góry. Minusem jest to, że w tej sytuacji "zjada" Ci ewentualne ustawienia kadrowania (można to oczywiście obejść, ale taka zabawa jest bardziej pracochłonna).

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Serio CR2 wychodzi bez XMP?
    Dokładnie. Uważam, jednak, że podałeś mi lepsze rozwiązanie i od teraz będę zapisywał wszystko w .dng.

Co do drugiego problemu. Chyba faktycznie przywrócenie ustawień pomogło. Zrobiłem testowe zdjęcie z tego body i wgrałem. Tym razem nie przerobiło mi go. Dziwne, bo nic wcześniej tam nie mieszałem, ale problem mam nadzieje został zażegnany ;-).

Dzięki wielkie, bez Twojej pomocy pewnie bym dalej się męczył.
    Masz u mnie piwo

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dokładnie. Uważam, jednak, że podałeś mi lepsze rozwiązanie i od teraz będę zapisywał wszystko w .dng.

Co do drugiego problemu. Chyba faktycznie przywrócenie ustawień pomogło. Zrobiłem testowe zdjęcie z tego body i wgrałem. Tym razem nie przerobiło mi go. Dziwne, bo nic wcześniej tam nie mieszałem, ale problem mam nadzieje został zażegnany ;-).

Dzięki wielkie, bez Twojej pomocy pewnie bym dalej się męczył.
    Masz u mnie piwo
    :-) Przypuszczam, że jest jakieś combo klawiszowe, które otwiera okno zmiany ustawień domyślnych dla korpusu. Pewnie je otworzyłeś i nieopatrznie coś kliknąłeś. Grunt że działa.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nawiasem mówiąc - pomimo zalet DNG, pliki CR2 czasem się przydają, żeby je wywołać w Digital Photo Professional. Zdarza mi się na zdjęciach robionych pod światło, że w niektórych obszarach wykłada się algorytm demozaikujący w ACR/LR. Skutkuje to powstaniem widocznych prostokątnych wzorkach. Widać je wprawdzie w powiększeniu 1:1 lub większym, więc tak naprawdę nie są wielkim problemem - niemniej zwracam na nie uwagę. Przepuszczenie pliku CR2 przez DPP pozwala ograniczyć tę przypadłość. Przypuszczam, że znajdą się inne szczególne przypadki, kiedy warto mieć CR2 pod ręką. Niemniej zazwyczaj DNG jest wygodniejszym formatem w środowisku LR/PS.
    Ostatnio edytowane przez strideer ; 30-08-2011 o 18:34 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Można też "Export folder as Catalog" i wtedy mamy .lrcat z danym folderem, który kliknęliśmy (są tam nie tylko parametry wywołania, ale także i historia zmian owych parametrów). No i jest to jeden plik, a nie tyle co rawów. No i szybko się ładuje do LR (2xlpm i już jest)

Domyślnie

Panowie ja mam takie pytanie. Nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć. Ale chodzi o to, że jak wrzucam rawy do LR i develop'ie jak przewijam zdjęcia to na początku zdjęcie ma ładne kolory a potem nagle się zmienia (wg mnie na brzydsze, bardziej czerwone-skóra wygląda brzydko). Czy da się je jakoś przewrócić? Czy są jakieś wtyczki na to?
    Pytałem się wśród znajomych to powiedzieli mi, że te oryginalne kolory (niby takie same jak na wyświetlaczu) są w canonowskim programie Digital Photo Professional. Sprawdziłem i okazało się, że mają rację. No i chciałbym mieć taki sam efekt w LR, bo wiadomo w nim o WIELE szybciej idzie obróbka.

cr2 z 50D <- jakby to miało znaczenie.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 3sp Zobacz posta
    Panowie ja mam takie pytanie. Nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć. Ale chodzi o to, że jak wrzucam rawy do LR i develop'ie jak przewijam zdjęcia to na początku zdjęcie ma ładne kolory a potem nagle się zmienia (wg mnie na brzydsze, bardziej czerwone-skóra wygląda brzydko). Czy da się je jakoś przewrócić? Czy są jakieś wtyczki na to?
    Pytałem się wśród znajomych to powiedzieli mi, że te oryginalne kolory (niby takie same jak na wyświetlaczu) są w canonowskim programie Digital Photo Professional. Sprawdziłem i okazało się, że mają rację. No i chciałbym mieć taki sam efekt w LR, bo wiadomo w nim o WIELE szybciej idzie obróbka.

cr2 z 50D <- jakby to miało znaczenie.
    Pozdrawiam
    Miliardy razy poruszane na forum.
    Dzieję się tak ze każdy RAW ma w sobie zaszytego jpg'a i podczas tej pierwszej fazy wczytywania widzisz przez moment tego właśnie jpg'a potem LR pokazuje ci interpretację RAW'a ze swoimi ustawieniami Camera Calibration, które sam możesz sobie pozmieniać w jednej z ostatnich zakładek.

Identycznych kolorów jak w DPP nie uzyskasz, co najwyżej zbliżone.
    Nie ma na to wtyczek, pluginów, można sobie stworzyć własny profil z użyciem tablicy kolorów. (Kolega ma nikona d300 i też płacze nad tym problemem.)

Twoi koledzy mają rację, ja dlatego do portretu np wole DPP od LR ze względu na kolor. Jeśli już w LR portret to ustawienie adobe standard 2010, w moim przypadku (5dmkII) wygląda najlepiej.
    Ostatnio edytowane przez punky ; 31-08-2011 o 17:24
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

Mądrego dobrze posłuchać. Dzięki
    Szkoda, że nie ma żadnej wtyczki która by trzymałaby ustawiania zaszytego jpg :P

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 3sp Zobacz posta
    Mądrego dobrze posłuchać. Dzięki
    Szkoda, że nie ma żadnej wtyczki która by trzymałaby ustawiania zaszytego jpg :P
    Rób JPG+RAW i obrabiaj JPGi jak ci się "raw w pierwszym wczytaniu" bardziej podoba

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotofil Zobacz posta
    Czyli podczas wołania, jeśli chciałbym zmienić na stałe jeden z parametrów, to nie da się?
    Oczywiście, że się da, nawet ciebie pyta.

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Chciałbym zrobić nieco porządków na dysku. Czy można przenieść w jakiś sposób bazę LR w inne miejsce niż standardowo jest umieszczona czyli C:\Users\User\Pictures\Lightroom ?
    Wiem, że można przenieść katalog "Dokumenty" w inne miejsce i razem z nim katalog LR, ale nie do końca mi się to podoba, chciałbym mieć bazę w innym miejscu niż dokumenty (choćby na szybszym dysku).
    Marki trzy.

Strona 36 z 155 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów