Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
W oknie eksportu zdjęć (tym samym, którym generujesz JPEG-i i TIFF-y z plików RAW) wybierasz sobie format zapisu jako DNG (wówczas masz dane RAW skonwertowane do tego formatu plus receptę wywołania w jednym pliku) lub Original (wówczas masz oryginalne pliki CR2 plus receptę w pliku XMP).
Dzięki wielkie. Plik DNG faktycznie zapisuje wewnątrz wszystkie potrzebne informacje. Jednak "Original" dalej jest... zupełnie goły (próbowałem robić to wcześniej i było to samo). Także problem raczej został rozwiązany, ale tylko połowicznie. Będę zapisywał teraz pliki jako .dng, nie będzie to dla mnie jakaś tragedia :-)

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
Mogłeś zapisać w module Develop jakieś ustawienia wywoływania jako domyślne dla zdjęć z danego korpusu. Ewentualnie - w oknie importu zdjęć masz jednak ustawiony jakiś preset (chociaż zachowanie ACR wskazuje na pierwszą opcję, jako że i Camera Raw, i Lightroom korzystają z tych samych ustawień domyślnych przypisanych do danego aparatu). Rozwiązanie problemu w Lightroomie polega na otwarciu okna preferencji programu, wybraniu zakładki Presets i wciśnięciu przyciski Reset All Default Develop Settings.
Kliknąłem. Po wciśnięciu "Reset" wraca do "zerowych" ustawień, czyli rzekomo tych prosto z puszki. Jednak mimo wszystko nie wiem jak to działa, bo zdjęcia które zostały zaimportowane wcześniej (część z nich program przetworzył według własnego uznania), dzielą się na przerobione i nie przerobione* (te z jednego body). Po kliknięciu w miniaturkę - zdjęcie zostaje przetworzone. Następnie klikam jak już napisałem "reset" i jest ok.

*Mam na myśli zdjęcia z jednego body (fotki z drugiego które są w tym samym folderze, nie są traktowane przez LR'a w taki sposób)