Odbiegnę na chwilę od prowadzonej rozmowy, ponieważ mam pytanie i chciałbym, żebyście pomogli.

Otóż. Zakładam, że zdjęcia które już 'wywołałem' w LR są wystarczające, jednak cały materiał zaczyna zawadzać mi na dysku. W takim wypadku, chciałbym zgrać zdjęcia na dysk zewnętrzny, jednak z zachowaniem wszystkich parametrów. Chodzi mi oczywiście o zapisanie zdjęć w formacie .cr2. Z tego co wiem, to Bridge po każdej zmianie w pliku tworzył inny (dodatkowy plik o innym skrócie, który zawierał dane do suwaków w ACR).

Jest możliwość, żeby takie coś zrobić? Pytam, bo po wyeksportowaniu zdjęć na dysk, pojawia się tam sam goły RAW.

Drugie pytanie. Chyba coś popaprałem w ustawieniach ostatnio, bo, za każdym razem gdy importuje fotki do LR'a prosto z karty - ten samodzielnie ustawia mi (po kolei robi to ze wszystkimi zdjęciami) parametry ekspozycji, balansu bieli itp. Coś jakby wywoływał preset (żaden preset który mam na dysku nie robi czegoś takiego). Co ciekawe - to samo dzieje się po odpaleniu w Bridge'u i ACR. Nie wiem czy akurat to pytanie skierowane jest w odpowiednie miejsce, ale liczę, że pomożecie.

Wersja LR 3.4 ENG.