Strona 29 z 155 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Moim zdaniem lepiej obrabiać (kadrować w module Develop) zdjęcia w jednym ze standardowych formatów, czyli 3×2, 4×3, etc, a przycinać jest do formatu druku w module Print - gdzie można sobie zrobić preset z dokładną wielkością papieru, podaną przez drukarza/lab. Działa to tak, że w Print, po załadowaniu zdjęcia i wybraniu formatu druku, można sobie dowolnie poprzesuwać obrazek decydując co ma zostać przycięte (w przypadku niezgodności proporcji) - ale bez zmiany kadrowania oryginalnego zdjęcia. Z Print robi się później eksport do JPEG-ów odpowiednim przyciskiem - i już!

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    W narzędziu do kadrowania Crop Overlay panelu Develope kliknij na wartość parametru Aspect, gdzie masz np. Oryginal lub 2x3. Tam wybierz Enter Custom... i podaj własny parametr - 5x7 czy 15x21. "Zapnij" kłódkę obok i gotowe. Po zamknięciu LR i dopaleniu od nowa, wybraniu narzędzia CO powinieneś mieć już na stałe 5x7 (15x21). Chyba, że chodzi Tobie o coś zupełnie innego
    chciałbym widzieć po wciśnieciu skrótu "R" od razu mój format a nie oryginał,
    21 x 15 mam zrobione tak jak piszesz, ale przy kolejnym zdjęciu muszę za każdym razem rozwinąć zakładkę aby tak wykadrować, nie mogę tego kłódką zablokować na stałe,
    czyli krótko mówiąc:
    wciskam R i widzę moje ustawienie 21x15 bez dodatkowego klikania, da się?
    Heniek

Miasto
    Wadowice

Domyślnie Lightroom oem czy box

Witam, jestem na etapie kupowania owego oprogramowania i zastanawiam się co zrobić, bo mogę kupić owego Lightrooma z tabletem Wacom za bodajże 899 w wersji oem lub wersję box za 1100zl bez tabletu. Czy oprogramowanie oem może ograniczyć mi możliwość upgrade-u do wyższej wersji gdyby się pojawiła? lub nawet upgrade-u płatnego.
    Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
    C5D 35 1.4L, 85 1.8

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekR Zobacz posta
    Witam, jestem na etapie kupowania owego oprogramowania i zastanawiam się co zrobić, bo mogę kupić owego Lightrooma z tabletem Wacom za bodajże 899 w wersji oem lub wersję box za 1100zl bez tabletu. Czy oprogramowanie oem może ograniczyć mi możliwość upgrade-u do wyższej wersji gdyby się pojawiła? lub nawet upgrade-u płatnego.
    Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
    tak naprawde, to to co kupujesz to licencja na wykorzystanie programu, bo binarke sobie mozesz nawet z sieci sciagnac (www.adobe.com). wiec upewnilbym sie sprawdzajac licencje dla tej wersji sprzedawanej z tabletem (czy nie ma tam jakiegos ekstra zapisu). normalna licencje do LR mozna w sieci znalezc.

na moj nos nie powinno byc tu jakichs roznic, ale dla pewnosci sprawdz. nie mam niestety dostepu do tabletu Wacoma.

jesli chodzi o roznice samej edycji - wersjs Box rozni sie tym, ze ma pudelko, jewel-box i w srodku plyte z jakas tam, nie zawsze najnowsza, wersja Lightrooma. kluczowa jest tak naprawde kartka z numerem seryjnym do zarejestrowania.
    www albo tez flickr

Miasto
    Wadowice

Domyślnie

Dzięki, właśnie otrzymałem info od sprzedawcy że w wersji oem dla tego produktu nie ma możliwości upgrade-u.
    C5D 35 1.4L, 85 1.8

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekR Zobacz posta
    Dzięki, właśnie otrzymałem info od sprzedawcy że w wersji oem dla tego produktu nie ma możliwości upgrade-u.
    To jakaś bzdura jest, zapytaj w Adobe lepiej, bo sprzedawca chyba jest niedoinformowany.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

mam problem i pewnie Wy mi pomożecie

mam LR3 64bitowa, która pożera mi sporo pamięci mimo ze mam 4gb.. da się gdzieś ustawić ile pamięci ma pożerać tak jak jest to w Photoshopie??

Domyślnie

nie da sie... ja mam 8gb i czasem zapchane mam ponad 7gb w czasie pracy LR
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

o nie ((( godzinę temu wyświetlił mi się komunikat że mam wyłączyć LR bo brakuje pamięci ((( myślałem ze można tym manipulować.... no nic trzeba to wytrzymać najgorzej jest jak się jedzie LR i PS jednocześnie wtedy jest masakra.... dzięki za info

Domyślnie

da sie z tym zyc ewentualnie podwoic ram i bedzie wiecej spokoju
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Strona 29 z 155 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów